Проф. Янко Янев: Трябва да стабилизираме ядрената си програма с построяването на "Белене" (ВИДЕО)

Съседна Турция, която като икономика ще ни изяде, тя строи атомни централи

проф. Янко Янев
Източник: Канал 3

„Това, че Европа ще затвори въглищата е повече от ясно, а какво трябва да вземе България като решение? Аз не виждам нищо друго, след като 40 години експлоатираме атомна енергия и слава богу го правим безопасно, и тя е допринесла невероятно много за България, ние в този момент да зарежем това знание, този опит, който сме натрупали и да тръгнем към друго?" Това съобщи проф. Янко Янев- директор на Института за управление на ядрените знания в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" на Канал 3.

"Съседна Турция, която като икономика ще ни изяде, тя строи атомни централи, а ние които 40 години я експлоатираме, ние сме една светлинна година напред, преди те да стигна до "дереджето", на което сме ние в тази област. Така че, за мен е повече от ясно, че ние трябва да стабилизираме нашата ядрена програма, дали това ще бъде с построяването на „Белене”, а то друго в момента няма, а в последствие да заменим козлодуйските блокове с нови, по-модерни, това е бъдещето на България, разбира се съвместно с вятъра и въздуха, доколкото те могат да ни помагат. У нас водата е друг важен воден ресурс, който е еквивалентен почти на златото. Измененията на климата, които се предвиждат и които се случват, водата ще бъде един от най-ценните ресурси.”, добави той. 

 „В международните организации ни разглеждат като страна, която е малка, не влияе съществено на международната политика, но от друга страна от това какво поведение ще вземем в тези организации е изключително важно и когато става въпрос за ядрената област, за нас е особено важно ние да бъдем особено добре представени в Международната агенция за атомна енергия. Да бъдем прозрачни, да знаят какво правим в България да бъдем представени сега вече като държава, която е променила геополитическата си принадлежност. Ние трябва да бъдем член задължително на Агенцията за ядрена енергия на Г-24, която е в Париж. Доколкото знам, вече сме направили своите стъпки да бъдем кандидати и членове там, защото всички останали Източноевропейски държави са вече там., обясни проф. Янев.

„Ядрената енергетика в Европа е сложен за обяснение проблем. Сложен, защото двете държави, които са притежатели на ядрено оръжие и са постоянни членове на Съвета за сигурност, Франция и Англия, при тях концепцията, да продължат да развиват ядрена енергетика има, не само икономически потенциал, тя си е чисто стратегическа, за да поддържат ядрените си специалисти, да поддържат ядрения си арсенал.”, добави директорът на Института за управление на ядрените знания.

„Много от държавите в Европа, под въздействието на „зелените” партии, взеха странни решение, казвам странни, защото те не оценяваха, че ядрената енергетика е безвъглеродна. Сега в момента ние вървим към една ”безвъглеродна” Европа на възобновяемите източници, но за съжаление възобновяемите източници са такива, каквито, днес работят утре не, през деня ги има, вечерта не. Слънчевите батерии работят между 10 часа сутринта  до най-много 15.30-16.00 часа вечерта. Сега в момента говорим за мощни акумулиращи системи. Ако трите големи държави, които определят принципно политиката на Европа, ако една от тях, например Германия, тръгне да променя своята енергийна система на цялата страна и се откажат от ядрена енергетика, другите две държави, колкото и да изглежда странно, Франция имаше едно поведение леко уклончиво. Да, малко ще намалим, преди месец, Макрон разпореди на IDIEF до 10 години да построят 6 нови блока от европейския реактор”, каза още проф. Янко Янев.

Те видяха, че няма как да вложиш огромно количество възобновяеми източници, без да имаш сериозен базисен товар. Засега базисния товар за въглища и газ, ако искаме да декарбонизираме икономиката на Европа, там трябва да се вмести ядрената енергетика. Едната голяма държава го показва. Втората, Англия, тя има м.би най-добрата разписана стратегия за замяна на съществуващите блокове с нови”, обясни той.

„Източна Европа като погледнете, Унгария ще строи нови централи, Чехия искат твърдо да заменят 4-те блока с нови, Полша иска да построи 6 нови ядрени блока, ние ще строим Белене. Всички държави трябва да направят концепция каква да бъде енергийната система на България, а не само да заменят централа за централа”, каза Янев.

„Европа е единственото място в света, където са задължени да плащат данък за емисиите. Това не прави Европа по-неконкурентноспособна. Зависи колко революционно ще подходи Европа за начина, по-който се управлява мрежата, начина по-който се управлява една нова енергийна система, в която стоят и вятъра и слънцето, и ядрените централи. Това според мен трябва да се случи за Европа. Решението според мен е повече от ясно, ако ще декарбонизираме, няма базов източник, който да е такъв, да може да задвижва индустрия, да задвижва всичко останало, каквато е ядрената енергетика. Европа и научно и технологично е много компетентна в това отношение” съобщи проф. Янко Янев.

Четете още новини от България и света тук!

„Напоследък се появиха няколко съобщение, които са много интересни. В лабораторията в САЩ, преди няколко дни имаше съобщение за Англия. Става въпрос за нови технологии и нов подход при ядрената енергетика. Говори се, че до 2025 година те ще произведат нов термоядрен реактор.”, каза още той.

Вижте какво още каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева", проф Янев.

 

Кристин Лагард
10:26 | 05 Юли 2020 г.

Лагард: Пандемията ще промени в дълбочина световна...

10:26 | 05 Юли 2020 г.
Икономическата криза, предизвикана от епидемията от коронавирус, „ще промени дълбоко” световната икономика, която ще бъде пов...
Бойко Борисов в Китен
10:22 | 05 Юли 2020 г.

Бойко Борисов в Китен, открива пречиствателна стан...

10:22 | 05 Юли 2020 г.
„Огромна пречиствателна станция на общините Китен и Приморско - има най-съвременните шведски и италиански системи. Изпълнихме това,...
Младен Маринов
10:05 | 05 Юли 2020 г.

Маринов към служителите на МВР: Благодаря ви за ус...

10:05 | 05 Юли 2020 г.
"Посрещаме този 5 юли без традиционните чествания, в нетипична обстановка, в която ни постави пандемията. Независимо от това съм убе...
Красимир Велчев
09:43 | 05 Юли 2020 г.

Красимир Велчев: Цветанов ще ни направи добра услу...

09:43 | 05 Юли 2020 г.
Цветан Цветанов е напът да стартира своя нов политически проект с бивши членове на ГЕРБ, но зам.-председателят на парламентарната група н...
Кърлеж
09:21 | 05 Юли 2020 г.

Бум на кърлежи в цялата страна

09:21 | 05 Юли 2020 г.
Бум на активността на кърлежите в цялата страна. Много хора вече са пострадали от тях, предаде Nova. „Сезонът е най-подходящ за...
Петър Ганев
09:17 | 05 Юли 2020 г.

Петър Ганев: Ударът по икономиката няма да бъде из...

09:17 | 05 Юли 2020 г.
Не трябва да прибързваме със съжденията, че коронавирусът тотално ще промени начина ни на живот. Хората бързо се връщат към това, което и...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 11:45
  Телемаркет
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Парламентът на фокус