Проф. Мермерски: Бих сравнил премиера Борисов с Тодор Живков в миналото, много хора не осъзнават колко успешен беше той (ВИДЕО)

Той ще бъде преизбран през 2020 г., категоричен е българският учен и изобретател в "Денят на живо с Наделина Анева"

Източник: Канал 3

Твърдата политика на САЩ е, че Европа трябва да си осигури диверсификация - чрез втечнен газ, който Америка може да достави, и да се намали зависимостта от руския газ. Това, което е казал помощник-държавния секретар (на САЩ Хейл), е абсолютно вярно и няма никаква промяна. Ще го кажа твърдо, от американска страна, и това не е тайна, цялата идея на САЩ, откакто Тръмп е президент, е: енергийна независимост. Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" проф. Йонко Мермерски за отношението на САЩ към газопровода "Балкански поток" през България към Централна Европа.
 
"Сега при удара срещу Солеймани се видя как той имаше по-малък ефект по отношение на цената на нефта. И то защото в момента разликата е, че глобално САЩ са енергийно независими, те са износители на енергия, и цялата идея (тя не е тайна), е че Щатите са енергийно независима държава в момента, не зависят от нефта в Залива, и искат да помагат, да предоставят на Европа течен газ, за да бъде Европа по-независима от руския газ", обясни проф. Мермерски, който превеждаше при срещата на президента Тръмп с българския премиер Борисов във Вашингтон.
 
"Не мога да направя конкретни коментари, защото бях там, не мога и да коментирам какво казва премиерът ни Борисов, защото не е моя работа. Но също така не знам точно какво се цитира - има нюанси едно такова нещо. Но не е никаква новина, че САЩ абсолютно искат да направят Европа независима енергийно от руска енергия. Това, което (заместник-държавния секретар на САЩ) Хейл представя, е позицията на Тръмп от първия му ден като президент, даже и от кампанията му", подчерта проф. Йонко Мермерски.
 
 
По негова преценка може да се очакват "условности" за втората тръба от Турски поток през България. "Като психология, специално това, което виждам и следя внимателно, не знам дали (Тръмп) ще го спре (Балкански поток). Но според мен от това, което виждам като коментари в сериозни медии, а не ориентирани към републиканците или демократите (има абсолютно поляризиране в Америка, което е много лошо), но ще има условности и при какви условия ще се допуска Балкански поток.
 
Ще има условности - не мисля, че ще спре, но идеята от гледна точка на Америка е - не чисто пазарната, че не трябва да се допуска да може да се влияе геополитически чрез енергия от Русия. Това е направлението, това е мантрата. Това, което г-н Хейл е споделил, не се различава с позицията на президента", посочи проф. Мермерски, който, като заклет преводач, отказа да разкрие дали президентът Тръмп е говорил пред Бойко Борисов за налагане на вето за газопровода. "Тука е деликатно - бях там, казвам мнението си, не цитирам каквото съм чул и предал между тях. За да не се каже после, че не съм изпълнил задълженията си", продължи проф. Йонко Мермерски.
 
Проф. Мермерски изрази мнение, че е "по-трудно да си в обувките на премиера" Борисов в маневрирането между големите за отстояването на интереса на България за Балкански поток. "Когато не си отговорен е лесно, но когато трябва да поемеш отговорността от такова решение като енергията, от което зависи колко да им е топло на хората през зимата, е по-трудно да си в обувките на премиера", каза той.
 
"И наистина, без да му правя комплименти, но той, в тази геополитическа обстановка като малка държава на възлово място с огромни интереси като енергетика, военна сила и позиции, въобще не е лесно да маневрираш и да си отстоиш интересите сред големите. Но според мен в тази сложна ситуация той върши огромна работа. Бих го сравнил с Тодор Живков в миналото - много хора не осъзнават колко успешен беше той в онова общество и в онази даденост като геополитическо позициониране. Но на него (Живков) ситуацията му бе с една идея по-лесна, защото тогава имаше двуполюсен свят", сравни проф. Йонко Мермерски. 
 
По впечатленията му личностната политика на Борисов е "още един плюс" за премиера, като гостът в "Денят на живо" направи изричното уточнение - "Аз не го познавам лично, това е каквото съм видял". "И това е още един плюс за господин Борисов - специално в отношенията с Доналд Тръмп той има, така да се каже, политическия талант, и енергия, а и харизмата, с която те се "скалъпиха" за 5 секунди! 
 
Винаги е по-лесно и по-добре в контекста, че сме една малка дължава на кръстопътя на много интереси, личностната политика дава една допълнителна положителна основа. Защото например Франция е много по-голяма, но Макрон просто го няма никакъв, както и Трюдо в Канада. Тези двамата господа, начело на много по-големи държави, но като гледам им липсва комуникацията, не могат да се държат добре нито с Путин, нито с Тръмп", е оценката на проф. Мермерски.
 
Изобретателят донесе в "Денят на живо с Наделина Анева" новата шапка на Доналд Тръмп за президенската кампания за преизбираненто му през 2020 г. За разлика от червената с надпис Make America Great Again за 2016 г. ("Да направим Америка отново велика"), на новата е изписано Keep America Great ("Да запазим Америка велика"). 
 
 
Проф. Мермерски донесе от Америка в студиото на Канал 3 шапка с новия официален девиз на кампанията за преизбирането на Тръмп за президент през 2020 г.
 
"Make America Great Again бе първият му девиз, сега е Keep America Great - счита се, че Америка си върна старата слава за лидер в света", каза проф. Йонко Мермерски.
 
На въпрос на водещата Наделина Анева кой от двамата президенти - Клинтън или Тръмп, на които е превеждал лично (на Клинтън на среща с президента Петър Стоянов - бел. ред.), е по-убедителен, проф. Мермерски отговори: "Този е много интересен въпрос, той няма отговор, защото зависи кого питате. За мен Тръмп е по-убедителен - казвам Ви го отсега, запишете го: президентът ще бъде избран за 2020! После, ако искате, ще ми се подигравате! Импийчмънт? Няма какво да чакаме тази процедура, демократите губят време, казал съм го отдавна. Шумното малцинство не печели изборите", категоричен е проф. Мермерски.
 
Ето и още няколко теми, по които проф. Йонко Мермерски взе отношение в "Денят на живо с Наделина Анева".
 
За Доналд Тръмп и думата му
 
Според проф. Мермерски президентът Тръмп е човек, който "държи на мъжката дума". "Доналд Тръмп е нарцисист, и не само заради това той си държи на мъжката дума. Има успех в 5-6 сфери - строителство, мис Вселена, голф, в медиите, във всяко нещо, което хване, е успешен, защото си държи на думата според споразуменията, които са подписани", поясни проф. Мермерски. "Той водеше своята кампания, че Америка ще бъде на първо място и че ще върне работни места, което той направи. Второто нещо беше по отношение на климата - за Парижкото споразумение, което е абсолютен провал и измислица.
 
За глобализацията и националната държава
 
"Тук ще се опитам да не инжектирам моето лично мнение по въпроса, по принцип глобализацията - не съм критичен, тя лишава държавите от техния суверенитет, това абсолютно не може да се отрече. И, съответно, виждаме рязката разлика между президентите Клинтън и Обама, и президента Тръмп сега. 
 
Глобализацията дава възможности за комуникации и т.н., но пък ограничава суверенитета на държавите. Тоест с глобализацията се получава леко анархистично положение в смисъла безредица, защото правилата се смесват, ето и в ЕС наблюдаваме затруднения, проблеми - ето Брекзит.
 
При глобализацията слоевете на управление и интересите е много трудно да се подредят и да има йерархия в тях, но едни дават повече, както е и в Парижкото споразумение (за климата). Ако се отиде към глобализация, държавите губят идентичност, ако е към патриотизъм - имаме свят с разнообразие.
 
Водещата държава губи своя облик, защото той при глобализацията се слива с останалите. Всичко да се хвърли в кюпа - грозно е да се каже, но наистина светът губи своя облик, губят се правила, нюанси. Лично аз считам, че всяка държава трябва да си носи своите характеристики - икономически, културни, исторически, историята не може да се изтрие, тя дава цвят, разнообразие на света, в който живеем - според мен."
 
Ощетява ли другите националната държава
 
"Тук уцелихте гвоздея по главата с големия чук. Това, че една държава държи на своите интереси, не значи, че ощетява други. Ще ви дам примери. При условие, че в търговията с Китай именно заради глобализация и включването на Китай в много от търговските споразумения, Америка губеше милиарди, милиарди, трилиони долари.
 
И това, което Тръмп посочва за неизпълнението на 2% от брутния национален продукт за финансов ангажимент на членките на НАТО, това не само е нечестно, но и некоректно от партньорска гледна точка. Под тази мантра, като канадския премиер Трюдо - "ти искаш да разрушиш НАТО", не, напротив, НАТО е по-силен, ако всички си изпълнят задълженията. По принцип в едни честни търговски отношения има спазване на договорки."
 
За твърденията, че Тръмп е несериозен и неподготвен
 
"Много е смешно това нещо, това е мултимилиардер, бил е успешен във всяко едно начинание, с което се е захванал. И ние, редовите хора, да даваме оценка, още повече психологическа, на този човек, е много глупаво, незряло. Откакто е президент от неговите политики, вкл. и данъчната, която прокараха в Сената, има близо 8 милиона нови работни места открити в САЩ, много от тях върнати от чужбина. За пръв път в историята повече от 50% жени са влезли. Това са индикативни данни.
 
В контекста, че го считат за несериозен, но той е много по-информиран от експертите за това, какво става. Чичо му Джон Тръмп знаменит учен, бил е професор в МИТ, има патенти, този университет се слави като люлката на научния и техническия прогрес.
 
Той (Доналд Тръмп) не казва всичко, което знае. Много от нещата той не ги казва - не е работа какво обсъжда с експертите, а казва неща, които има смисъл да се казват в момента, който трябва. Оказва се, че разбира нещата. "
 
За Парижкото споразумение за климата
 
"Излизането (на САЩ) от Парижкото споразумение е за доброто на целия свят. Той има задължителен за ЕС и САЩ, а за Индия и Китай - е пожелателен. Откъде накъде ще се финансира структура без отчетност, без да води до подобряване на климата или замърсяването, и в същото ще бъдат наказвани икономически гражданите на Европа и на САЩ - защо? Тръмп е за климата, защото той търси отчетност и резултати от усилията, които се полагат."
 
За екоактивистите
 
"Те отнемат ресурси, т. е. средства и пари, и също така при този шум и крещене един проблем трябва да се дефинира, определи, да се види с какви ресурси се разполага, и да се направи план."
 
Цялото интервю с проф. Йонко Мермерски в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Плаж
15:32 | 14 Юли 2020 г.

5000 лева глоба за търговско дружество, ограничило...

15:32 | 14 Юли 2020 г.
Върховната административна прокуратура /ВАП/ се самосезира по информация в средства за масово осведомяване през 2019 г. за ограничаване н...
15:28 | 14 Юли 2020 г.

Тристранката подкрепи предложенията за промени на ...

15:28 | 14 Юли 2020 г.
Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна принципна подкрепа за предложените от Министерството на труда и социалната полит...
Мария Грубешлиева - Муки
15:22 | 14 Юли 2020 г.

Видни български личности почетоха паметта на Стоян...

15:22 | 14 Юли 2020 г.
На 13 юли на столичната улица „Люботрън“ бе поставена мемориална плоча в памет на видните български артисти Стоянка Мутафова,...
Цистерна с ацетилен се обърна, затвориха пътя Бургас-София
15:20 | 14 Юли 2020 г.

Пребиха брутално 59-годишен мъж от Девня

15:20 | 14 Юли 2020 г.
На 13.07. т.г., е получен сигнал за нанесен побой над 59-годишен мъж от Девня. Това съобщиха от ОДМВР-Варна.    След пр...
Гостите на \
15:05 | 14 Юли 2020 г.

Шефът на отдела за киберпрестъпления в ГДБОП е под...

15:05 | 14 Юли 2020 г.
Началникът на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП комисар Явор Колев е подал оставка, научи БНР.   Към момента...
Слънчасал софийски шофьор заби колата в канавка до Околовръстното (СНИМКИ)
14:57 | 14 Юли 2020 г.

19-годишен шофьор обърна колата си в отводнителен ...

14:57 | 14 Юли 2020 г.
Без опасност за живота е 19-годишен водач след пътен инцидент. Това съобщиха от ОДМВР-Хасково.    Произшествието е стан...

гледай на живо

14.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини