Любомир Кючуков: Борисов се опитва да легитимира "Балкански поток" с възможност за американско включване (ВИДЕО)

САЩ смята "Балкански поток" за заплаха от руско влияние в конкретните страни, добави той

Любомир Кючуков
Източник: Канал 3

"Арестът на министъра не решава въпроса, демонстрира активност и решимост, че няма да има съобразяване с нарушителите на закона, независимо от техния пост, но е важно какво ще стане оттук нататък. Прокуратурата да си свърши работата, за да се намерят виновните и да се преодолеят проблемите". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.
 
"Водната криза е заплаха за населението. Не само Перник страда. Когато има политическа нестабилност, това влияе върху ситуацията в страната, може да дестабилизира правителството", коментира той.
 
"Американската позиция за втората тръба на "Турски поток" е отдавна ясна. Тя разглежда руските проекти съвместно с Европа, като заплаха за руско влияние в конкретните страни. Това е възпиране на влияние, чрез санкции, които противоречат на нормалните международни отношения.
Впечатлението, че всички проблеми са решени по време на срещата Тръмп-Борисов е грешно. Борисов има достатъчно разумен подход, той се опитва да легитимира втората тръба на "Балкански поток" ("Турски поток") с възможност за американско включване там. Неслучайно премиерът настоява да говорим за Балкански поток, защото това е нещо повече от втора тръба на Турски поток", сподели Кючуков. 
 
 
"България ясно е формулирала своя интерес и намерения. Вложили сме енергия и ресурси, за да бъдем част от тази система. Можем да отчетем американската позиция, за да намерим баланс с цел подкрепа на американската страна. Няма как да се откажем от този интерес под външен натиск", допълни той.
 
"Проблем е отсъствието на единна българска позиция. Това е една от вътрешните слабости на външната политика и се дължи на различните интереси. Обяснението е, че проблемите на външната политика се идеологизират и минават през вътрешнополитическите интереси. Това пречи на страната. България трябва да аргументира своето решение, отказът от "Турски поток" би означавало, че то не е било в интерес на България или, че го изоставяме под чужд начин. В диалог трябва да се намери решение, което да позволи на България да реализира потока и да включи американски интереси и да отговори на американските притеснения, че това не означава зависимост от Русия", заяви Кючуков.
 
"Когато външната политика се персонифицира, това я прави по-конюктурна. МВнР не прави външна политика, а само посещения, а това лишава страната от експертиза", каза още той.
 
"Наблюдаваме ерозия на международните институции, ако нещата продължат по този начин ще живеем в свят без ред. В момента светът е в състояние на динамична нестабилност. В геополитически план след илюзията за двуполюсност вече сме в многополюсен свят с много интереси. Сега не само САЩ и Русия си позволяват международни интервенции – прави го Турция, Иран, Саудитска Арабия. Принципът за суверенитет се погазва. Глобализацията засили неравенствата. Бедността на Африка вече е проблем на Европа. Бедността води до миграцията", обясни той.
 
"Новите технологии навлизат в нерегулирани пространства. Говорим дори за конкретен вид оръжие като дроновете. Те имат същите способности като ракетите. Държавите не спазват собствените си ангажименти. Балкански поток може да се спре не от САЩ, а от страните-участнички под натиска на САЩ. Това е елемент от процеса на проблеми от международното право. Политическият натиск се превърна в елемент от политиката на държавите. Кризата в СТО също важен елемент. Предлага се преразглеждане на съществуването ѝ. Когато правото не се спазва, се заменя от едностранни действия на някоя страна. Става преразпределение на сферите на влияние", сподели още Кючуков.
 
"Многополюсният модел означава отсъствие на доминация. САЩ ще стане най-влиятелната страна, но една от многото. Убийството на Сюлеймани е част от стратегията на натиск от страна на САЩ към Иран. Действа политика на интервенционизъм, налагане на ценности насила. Понятието ценности беше силно лимитирано в международните отношения. Ценностите са стока, която има определена стока. те излязоха от диалога, който се води в международните отношения. Външният враг винаги консолидира нацията. Не очаквам отношенията да ескалират, по-скоро обратното. Ирак губи сътрудничеството с Европа и Запада", коментира Любомир Кючуков.
 

 

УВОЛНИХА СТРАШНИЯ НАЧАЛНИК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, заплашвал полицай (ВИДЕО)
22:07 | 03 Юли 2020 г.

Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба з...

22:07 | 03 Юли 2020 г.
Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба за Covid-19. Той се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Поставен е под карантина...
Владислав Стоянов
22:06 | 03 Юли 2020 г.

Владо Стоянов разказа пред Канал 3 за най-специалн...

22:06 | 03 Юли 2020 г.
Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов разкри в специално интервю за Канал 3, че най- специалната титла с разградчани е спечелената през...
21:10 | 03 Юли 2020 г.

Ще се сбъдне ли предсказанието на Дънов, че в бъде...

21:10 | 03 Юли 2020 г.
"Дънов е казал, че в бъдеще ще идвате на Рилските езера да изиграете упражненията си с хеликоптер". Това съобщи в предаването н...
20:43 | 03 Юли 2020 г.

Пожар в пилотската кабина приземи аварийно самолет...

20:43 | 03 Юли 2020 г.
Самолет на ирландската нискобюджетна компания „Ryanair”, изпълняваща полет от Берлин за Атина, кацна аварийно на летището в С...
Великобритания, флаг, знаме
20:31 | 03 Юли 2020 г.

Официално: Българите, пристигащи във Великобритани...

20:31 | 03 Юли 2020 г.
Великобритания обяви списък на държави, чийто граждани ще влизат на острова свободно без карантина. България не е част от него. Това озна...
20:12 | 03 Юли 2020 г.

Моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоев...

20:12 | 03 Юли 2020 г.
42-годишен моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград. И двамата са транспортирани за преглед в МБАЛ-Благоевград, предава БГН...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:10
  Парчета от реалността
 • 07:25
  Имате думата
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано