Д-р Дариткова (ГЕРБ): Няма криза с лекарствата! Д-р Джафер (ДПС): Очаквам още 2 бомби (ВИДЕО)

В здравеопазването се работи на принципа "проба, грешка, пак грешка и пак грешка", изтъкна зам.-председателят на НС

Източник: Колаж Канал 3

Категорично искам да отрека за криза с лекарствата, заяви пред Канал 3 председателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова. "Не бих се съгласила с д-р Дариткова, че няма криза с лекарствата, и в здравеопазването, очаквам още две бомби тази година", опонира й задочно от студиото на Канал в "Денят на живо с Наделина Анева" д-р Нигяр Джафер от ДПС. 
 
Според д-р Дариткова няма криза, а само проблем в разликата в цената на "един медикамент, което е в рамките на нормативната регламентация". По думите й шефът на Здравната каса д-р Дечо Дечев "некоректно обяви за проблем първо пред медиите" без да разполага с експертен доклад с "ясно изложени установените факти дали става дума за един медикамент, или за всички онкологични медикаменти, които се изплащат извън разходите за клинични пътеки".
 
Тя добави, че предстои по-детайлна проверка и изрази надежда днешният разговор в здравната комисия на НС, където бяха поканени здравният министър Ананиев и шефът на НЗОК д-р Дечев, "да даде нов дебат за прозрачното харчене на средствата, да имаме балансиран достъп на всички пациенти до медикаментите". "Още веднъж - няма криза с лекарствата, има открито проблемно плащане", категорична бе д-р Дариткова.
 
Тя обясни реакцията на д-р Дечев с това, че управителят на НЗОК е установил този проблем едва сега "след като в края на миналата година приехме промяна в закона".
 
 
"Ние избрахме за управител на касата експерт, който в биографията си има достатъчно данни, че може да се справи с управлението на НЗОК, с коректното разходване на вноските на българските здравно осигурени граждани. С 500 милиона лева повече ще се съберат тази година, рекорден е бюджетът. Д-р Дечев е управител вече година и половина, той е установил проблема едва сега, след като в края на миналата година приехме промяна в закона", изтъкна д-р Дариткова.
 
Във връзка с интервюто на д-р Дечев в края на миналата седмица за разликата в цените на едно лекарство за различните болници, тя поясни, че установяването на тези проблемни плащания не е в правомощията на здравния министър Кирил Ананиев. "Никой не разполага с тези данни, защото самият д-р Дечев във вчерашната пресконференция сподели, че за тези отклонения е разбрал едва тези дни, тогава, когато във връзка с промяната на закона, трябва да подписва договори.
 
Това нарушение е установено едва сега, това е в правомощията на управителя на касата, министърът няма в пълномощията си това. Министър Ананиев се ангажира да се задейства Изпълнителната агенция по лекарствата, която има правомощия, за да установим, че не става въпрос за нелегитимни търговски практики", подчерта д-р Дариткова.
 
"Има криза с лекарствата и в здравеопазването", опонира д-р Нигяр Джафер в "Денят на живо с Наделина Анева". "Ще се опитам да ви кажа защо. Да си спомним 2017, която завърши с криза - изглеждаше мини-криза, когато предложеният и избран от ГЕРБ управител на НЗОК, каза, че са дължими много пари за чужди болници. 
 
Това говорене пред медиите показва криза на доверието, критични точки. Спомняте ли си 2018 г.? Завършихме я със скандал дали Правителствена болница ще е детска болница. Тези набързо маркирани примери показват, че проблемите са системни, структурни, не са в персоните или дали д-р Дечев ще предупреди сега или по-късно, а проблемите са в модела. Има проблеми, завоалирането им, замитането им под черджето през тези години, когато нещо не им харесва - това трябваше досега да бъде променено", припомни д-р Джафер.
 
Тя отчете, че наистина няма нищо незаконно в договорените цени на частните болници, но "възниква въпрос дали е справедливо, ефикасно харчене на публичен ресурс". "И отново се връщаме към темата как всъщност функционира системата. Имаме една Здравна каса, тя се задъхва, няма потенциал за контрол, обременена с още нови задължения - само за 2019 г. е с нови 11 нови дейности от Здравното министерство. 
 
Очаквам тази година още две бомби, които да взривят системата (на здравеопазването) - решенията на съда за един Национален рамков договор (НРД), който не е легитимен, като отричането на съда на това НРД ще означава, че този път касата ще плати едни дължими милиони, вкл. и за лихвите.
 
Резултат от непреценени, хаотични действия на принципа "проба, грешка, пак грешка и пак грешка". Нещата в здравната система са предопределени да са така, трябва да се промени модела, да има конкуренция между здравните каси, и ще има контрол. Иначе сега всичко е законно, всичко е регламентирано, но въпросът е дали е ефективно и ефикасно. Въпросът е риторичен", подчерта д-р Нигяр Джафер.
 
Задочният спор за положението в здравеопазването между д-р Дариткова и д-р Джафер в предаването на Канал 3 "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

20:26 | 05 Юли 2020 г.

След дарението на Делян Пеевски: Откриват парка на...

20:26 | 05 Юли 2020 г.
Новият парк на село Црънча се очаква да бъде открит на 6-ти септември за деня на Съединението на България. Това обяви кметът на Пазарджик...
20:02 | 05 Юли 2020 г.

Приятел на починалия д-р Стамов: Има запис, че кол...

20:02 | 05 Юли 2020 г.
Смъртта на 49-годишния лекар от столичната Спешна помощ, който загуби живота си от инфекция с коронавирус повдига много въпроси. &nbs...
19:24 | 05 Юли 2020 г.

Постоянен арест за приближените до Божков, следили...

19:24 | 05 Юли 2020 г.
Най-тежката мярка „задържане под стража“ постанови Специализираният наказателен съд спрямо приближените до бизнесмена Васил Б...
Борисов к
19:19 | 05 Юли 2020 г.

Началникът на НСО: Приближено до Борисов лице е на...

19:19 | 05 Юли 2020 г.
"Нашето професионално становище по въпроса за това как ще се структурират тези служби в Закона за МВР изобщо не беше търсено. Със съ...
19:01 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Иван Минчев: Четири часа след като сме си изми...

19:01 | 05 Юли 2020 г.
С една усмивка може да се изразят много неща, дори агресивност, само от формата на зъбитие. Дори една загуба от 1-2 млм. се отразяват.&nb...
18:37 | 05 Юли 2020 г.

Константин Марков, "Тангра": Песента "Денят" пости...

18:37 | 05 Юли 2020 г.
Този момент с пандемията от COVID-19 ни даде възможност за равносметка да се върнем назад и да преосмислим живота си. Това съобщи в ефира...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Имате думата
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини