Учени създадоха протеинов лак, предпазващ зъбите от кариес

Зъбният кариес е най-често срещаното незаразно заболяване на планетата

зъби, шоколад
Източник: pixabay.com

Още по темата

Китайски учени съобщиха за създаването на ново защитно покритие на естествена основа - пептиден лак, който предотвратява кариеса и способства за възстановяването на зъбите. Резултатите са публикувани в списанието „ACS Applied Materials and Interfaces“.

По данни на Световната здравна организация зъбният кариес е най-често срещаното незаразно заболяване на планетата. Традиционното лечение на зъбен кариес е да се отстранят увредените зъбни тъкани и да се запълнят получените празнини със специални материали - зъбна амалгама или композитна пластмаса.

Китайски учени, водени от Цюан Ли Ли от Анхуейския медицински университет, решиха да използват механизми, създадени от природата, за да предотвратят кариеса.

Зъбният емайл не се възстановява самостоятелно. А относно разрушението му, то е вследствие на механични или микробни увреждания. Срещу второто еволюцията е създала добър защитен механизъм под формата на антимикробни пептиди, съдържащи се в човешката слюнка. Те покриват зъбите с филм, който предотвратява проникването на вредители. Съвременното хранене с много захар обаче предизвиква твърде бърз растеж на микробите, а естественият филм е твърде слаб пред техния натиск.

Четете още любопитни новини тук

Учените са си поставили задачата да разработят на базата на естествения антимикробен пептид Н5, произведен от слюнчените жлези, нов материал, който ще предотврати колонизацията върху зъбната повърхност на плаки бактерии, ще намали разрушаването на зъбния емайл и в идеалния случай той ще бъде възстановен чрез започване на процеса на реминерализация.

Пептидът H5 е в състояние да бъде абсорбиран от зъбния емайл и да убие широк спектър от бактерии и гъбички. За да стимулират реминерализацията, учените добавят фосфосеринова група в единия край на молекулата му, която според изследователите е в състояние да привлече повече калциеви йони за възстановяване на емайла, отколкото естествения Н5.

Експеримент с човешки кътници показва, че модифицираната версия на пептин се абсорбира по-добре в повърхността на зъба, по-дълго се съпротивлява на микробите и предпазва зъбите от деминерализация. С достатъчен слой на пептидно покритие и редовното му обновяване микробите ще умрат, преди да стигнат до емайла, а самият емайл има време да се възстанови.

Авторите нарекоха новото антикариесно покритие пептиден лак. Той не лекува зъбите и не стяга кариесните кухини, но успешно се бори с техните създатели - бактериите.

Учените смятат, че в близко бъдеще пептидният лак ще стане също толкова задължителен за ежедневната хигиена на зъбите както пастата за зъби.

Етикети: зъби , кариес
COVID-19
08:05 | 04 Август 2020 г.

Заразените с коронавирус от варненския дом за възр...

08:05 | 04 Август 2020 г.
Заразените с коронавирус в старческия дом "Свети Георги" край Варна са изолирани. Те са преместени на по-горен етаж. На стария ...
протести
07:53 | 04 Август 2020 г.

Блокадите в София продължават

07:53 | 04 Август 2020 г.
И днес три кръстовища на София са блокирани, а на място са разпънати палатки. Това са кръстовището на Орлов мост, на Ректора и Ларгото. Н...
Григор Димитров
07:37 | 04 Август 2020 г.

Григор Димитров засечен да лети с колата си в Мона...

07:37 | 04 Август 2020 г.
Григор Димитров и руснакът Данийл Медведев са били заловени от полицията в Монако да карат с превишена скорост. При акцията са спрени 10-...
Туризъм
07:08 | 04 Август 2020 г.

Туроператори на митинг пред Народното събрание

07:08 | 04 Август 2020 г.
От 11 часа пред Народното събрание на митинг  излизат туроператори, туристически агенти и екскурзоводи от обединение „Бъдеще з...
COVID-19
06:56 | 04 Август 2020 г.

204 нови случая на коронавирус и 264 оздравели за ...

06:56 | 04 Август 2020 г.
204 нови случая на коронавирус са регистрирани у нас през изминалите 24 часа. Направени са 4 137 PCR теста за денонощието. Оздравели ...
22:10 | 03 Август 2020 г.

Маските на открито са задължителни в половин Румън...

22:10 | 03 Август 2020 г.
Носенето на предпазна маска в оживени открити пространства вече е задължително в над 20 от общо 41-те окръзи на Румъния, след като правит...

гледай на живо

04.08.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:20
  Кухнята на Звездев
 • 09:45
  Телемаркет