Йордан Цонев: След 7 години ГЕРБ : хазартът да се регулира, както ДПС предложи 2013 г. (ВИДЕО)

Радев не е обединител на нацията, Борисов да види областния в Кърджали, призова Цонев

Гостите на
Източник: Канал 3

Гостите на "Беновска пита" на 26.01.2020 г.

Интервю със заместник-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 26-ти януари 2020 г.
 
 
Илиана Беновска: Г-н Цонев, вярно ли е, че Вие сте лобист на хазартния бос Васил Божков?
 
Йордан Цонев: Не е вярно разбира се! Г-н Симеонов вчера каза, че аз съм бил внесъл предложение, в което съм пропуснал съзнателно облагането на лотариите. Аз извадих всички документи от архива на Народното събрание. Ето, това е законът, приет в този вид от 2013 г. Ето го предложението.
 
Илиана Беновска: Това е вашето предложение.
 
Йордан Цонев: Ето го предложението за издаване и поддържане на лиценз за хазартна дейност, събира се двукомпонентна такса, състояща се от еднократна такса в размер на 100 000 лева и променлива част в размер 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатени печалби. Ние, всъщност, с този закон въведохме единен данък за всички видове хазарт. В зала това мое предложение не беше прието, бяха приети други предложения и затова съм извадил гласуванията, извадил съм всичко и сега ще го връча на г-н Симеонов да си го прочете.
 
 
Илиана Беновска: Точно така, искам да Ви кажа, че помолих г-н Симеонов, който не беше подготвен, интервюирах го преди Вас, да каже какво пише в стенограмата, след снощния спор, който се разрази с Вас в ефир.
 
Йордан Цонев: Ето това пише!
 
Илиана Беновска: Но, какво пише тук, аз видях в стенограмата, че друг е вносител на това предложение?
 
Йордан Цонев: Приети са предложения на г-н Кадиев и група народни представители - подкрепени от ГЕРБ и неподкрепени от ДПС.
 
Илиана Беновска: ДПС ,виждам, че сте гласували само двама и 22-ма против.
 
Йордан Цонев: При прегласуването 24 против, и тези двамата са се обърнали. Защото се видя, че това предложение не е коректно. То, освен, че е изпуснало думата "лотарии" е направило и друго - въвежда този двояк режим на облагане и, както виждаме, при този двояк режим на облагане, тълкуването на комисията и последвалият начин на облагане се е получило така. Само че, ние, от ДПС, твърдо сме решили да не участваме в този дебат за хазартната дейност, защото нашия последен опит да направим истинска регулация, през 2013 г., беше бламиран от залата. А, този опит, съдържаше тези текстове, които г-н Горанов, като финансов министър, вчера внесе като проектозакон. Точно същите текстове. Значи, 7 години по-късно, ГЕРБ дойде до идеята, че хазартният бизнес трябва да се регулира по начин, по който ние предлагахме да се регулира още през 2013 г.
 
Илиана Беновска: Може ли да ми обясните защо толкова дълго време мислиха ГЕРБ?
 
Йордан Цонев: Не знам, видяха, че има пропуски. Сега видяха. Но, ние, няма да участваме, няма да правим никакви предложения и няма да участваме изобщо в дебата за хазарта, не ни вълнува това.
 
Илиана Беновска: И няма и да гласувате?
 
Йордан Цонев: Не, напротив, ще гласуваме "въздържал се" на предложенията на Валери Симеонов.
 
Илиана Беновска: Да, но все едно гласувате срещу Борисов, срещу Горанов, срещу Красен Кралев и ГЕРБ.
 
Йордан Цонев: Не разбрахте ли ясното ни желание?
 
Илиана Беновска: Не.
 
Йордан Цонев: Ясното ни желание да не участваме в този дебат по две причини. Приех да дам това интервю, за да покажа, че Валери Симеонов не е прав в тази констатация. Или е бил подведен, или съзнателно е излъгал, не ме вълнува. Приех и за да кажа, че ДПС няма да участва в никакъв дебат за хазарта. Ние ще стоим много настрана от тази тема, защото виждаме, че има тотално неразбиране от държавата какво трябва да се прави с този бизнес. Нека да го регулират както те намерят за добре, нека да го управляват както те намерят за добре и да отговорят на обществото какво се е случило. Ние нямаме отговорности по тази тема – нито аз, нито моята парламентарна група. Бях ли достатъчно ясен?
 
Илиана Беновска: Изключително ясен бяхте. Не поклащате ли ГЕРБ първо с това, което казвате в момента, че няма да участвате и гласувате в промените в Закона за хазарта и втор, с това, че ще гласувате "за" вота на недоверие за екологията на БСП?
 
Йордан Цонев: Ние законопроект на Валери Симеонов няма да подкрепим!
 
Илиана Беновска: Това го разбрахме.
 
Йордан Цонев: Това първо, второ ...
 
Илиана Беновска: Но законопроектът на Влади Горанов ще подкрепите ли?
 
Йордан Цонев: Нека да влезе и ще Ви кажа.
 
Илиана Беновска: Защото вчера не бяхте на бюджетна комисия лично Вие.
 
Йордан Цонев: Бях на комисията за БНР по същото време, там имахме важни задачи, но си оставих гласа писмено.
 
Илиана Беновска: Който е?
 
Йордан Цонев: Въздържал се. Така, както ще гласува цялата парламентарна група.
 
Илиана Беновска: Това е законът на Владислав Горанов?
 
Йордан Цонев: Не, това е законът на Валери Симеонов. На Владислав Горанов не е внесен в Народното събрание, качен е на страницата на министерството за обсъждане.
 
Илиана Беновска: Нарочно Ви попитах така, защото се създаде впечатление, извинявам се, че гласувате закона на ГЕРБ.
 
Йордан Цонев: Не, на Валери Симеонов. Причините, поради които подкрепяме вота са 3. Първата и най-формалната е, че ние сме опозиция. Така реши ГЕРБ. ГЕРБ реши, че ние ще сме опозиция, не ние решихме, не избирателите решиха. Аритметичното мнозинство с ДПС беше над 121 гласа - първо, второ - нашите програми имаха най-голямо сходство. Борисов каза тогава на срещата : " 98% от програмите ни съвпадат, но аз ще направя коалиция с "Патриотите" ". Ние приемаме това.
 
Илиана Беновска: Подозират ви, че сега правите така : гласувате този вот, за да направим коалиция ДПС – ГЕРБ?
 
Йордан Цонев: Нас винаги ни подозират в нещо, г-жо Беновска. Ние в рамките на този парламент няма да правим никакви коалиции, първо. Второ, ние смятаме и сме го изразили достатъчно ясно, че страната няма нужда от такъв тип коалиции, те са изчерпани. Вече 10 години гледаме само това - някакви коалиции на ГЕРБ с някой. Ние не искаме такъв тип коалиции. Сега за вота ...
 
Илиана Беновска: Добре, вие ДПС сте против предсрочни избори...
 
Йордан Цонев: Може ли само да довършим за вота. Причината, поради която ще гласуваме "за" вота, освен, че сме опозиция и така реши ГЕРБ, както казах, е, че ние смятаме, че в политиката по околната среда има сериозни провали. Убедени сме в това. Още повече, че третият ни мотив е нашата програма за следващо управление на страната включва изцяло политиката по екология. Ние залагаме на зелената икономика и на високите технологии за ръст в страната. Ние не можем да не подкрепим такъв вот.
 
Илиана Беновска: Но сте против предсрочни избори, вече го подчертахте.
 
Йордан Цонев: Защото няма да доведат до нищо по-различно от това, което виждаме в момента.
 
Илиана Беновска: Добре, и евентуално, на следващите избори, Вие казвате, че сте против такива коалиции, които създава ГЕРБ, очевидно е и в световен мащаб, вече това, че една партия не може да управлява сама ...
 
Йордан Цонев: На масата е нашето предложение от 3 години. Нашето предложение е: който спечели изборите да направи управление на страната на базата на програма с ясни приоритети с фокус върху програмата. Ако програмата ти е 184 страници и всичко ти е приоритет, какъвто е сегашният случай, това означава, че нищо не ти е приоритет. Няма нужда страната от това. Ние можем да не участваме в управлението на страната, може правителството да бъде съставено само от спечелилата партия, ако то изпълнява програмата, за която сме се разбрали, ние ще стоим зад него неотклонно.
 
Илиана Беновска: За да Ви разбера правилно, Вие искате симбиоза между вашата програма на ДПС и евентуално програмата на ГЕРБ и тя да бъде равнопоставена, така ли?
 
Йордан Цонев: Повече от това, даже, ние искаме основните партии да постигнат съгласие за няколко основни приоритета на страната. Да кажем първи приоритет -демографска криза, втори приоритет - образование, трети приоритет - ускорено икономическо развитие.
 
Илиана Беновска: Нека да добавя и борбата с битовата престъпност.
 
Йордан Цонев: Окей, който спечели изборите, изпълнява тези приоритети със своите инструменти. Другият, като дойде на власт, изпълнява пак тези приоритети със своите инструменти, за да може да има континюитет, за да може страната наистина да започне да догонва европейските стандарти. Това е нашето предложение.
 
Илиана Беновска: Добре, и като мечтаете, това не е само ваша мечта, тя е на гражданите.
 
Йордан Цонев: Те хората го искат!
 
Илиана Беновска: Да, повече граждани го искат, това исках да кажа, можете ли да помирите Корнелия Нинова и Борисов?
 
Йордан Цонев: Това е техен проблем. Гражданите искат страната да бъде управлявана с максимално съгласие по някои проблеми. Не еднакво от всички, не съглашателство от всички партии и народът да е в опозиция, а по няколко приоритета. Трябва ли да давам баналния пример? След началото на този век всички партии в страната се обединиха около стратегическите цели НАТО и ЕС. Никой не излезе извън тези цели, макар че се сменяха управления, и го постигнахме. Ето това искаме да направим.
 
Илиана Беновска: Добре, в такъв случай съм длъжна да Ви попитам, 3 години се направиха от мандата на президента Радев, който вие подкрепихте и благодарение на вас той стана ...
 
Йордан Цонев: Той не мисли така, че е благодарение на нас!
 
Илиана Беновска: Статистически е така. Доволни ли сте ДПС от него, изпълнява ли си ролята на президент?
 
Йордан Цонев: Сериозният въпрос е дали са доволни хората, дали нашите избиратели на ДПС са доволни. Това е сериозният въпрос.
 
Илиана Беновска: Вашите избиратели?
 
Йордан Цонев: Има неща, по които не сме чули да се изказва президентът, нашите избиратели ме питаха по време на изборите. Не сме чули да се изказва, като обединител на нацията, какво мисли за езика на омразата и за поведението на националистическите партии в България, които са част от управлението. Вече ние го чуваме какво мисли за ГЕРБ и за управлението като цяло.
 
Илиана Беновска: И за Борисов.
 
Йордан Цонев: Искаме да чуем какво мисли за националистите, защото те са националисти. Тях, дори, Съветът на Европа ги определя, поименно, като фашистки партии. Там не сме чули нищо. Нашият избирател е чувствителен на тази тема – езика на омразата, който подкопава етническия мир.
 
Илиана Беновска: От днешна гледна точка, г-н Цонев, ще подкрепите ли Радев, ако се кандидатира за втори мандат за президент?
 
Йордан Цонев: Това са въпроси, които не може да ми ги задавате, няма как да очаквате отговор от мен.
 
Илиана Беновска: Не му ли нанасяте удар с този закон за НСО, сега, по предложение на група народни представители, в която сте Вие, Делян Пеевски и Хамид Хамид?
 
Йордан Цонев: В изявлението си по "Дарик" по повод края на миналата година г-н президентът каза, че ако зависи от него не би разрешил да се охраняват г-н Доган и г-н Пеевски и даже каза нещо повече – те има възможности да си плащат. И ние откликнахме на този негов призив. Само едно ми е странно в цялата тази история, нима, г-н президентът не знае защо г-н Доган се охранява? Нима не знае той, че г-н Доган, ако не беше защитавал толкова неотклонно националния интерес на България, нямаше да има нужда да бъде пазен? Нима не знае всичко, което е направил г-н Доган за териториалната цялост, за националната сигурност, за суверенитета и за всичко онова, за което говорим? Трябва ли да говорим публично за неща, които не бихме имали право да ги казваме?
 
Илиана Беновска: Прощавайте, г-н Цонев, но Вие вдигнахте, малко повечко ми се струва, нивото на разговора, аз ще го намаля малко ...
 
Йордан Цонев: Аз си задавам въпроси, на глас ги задавам тези въпроси, защото не е редно никой български гражданин да поставя въпроса за охраната на г-н Доган. Това е нихилизъм, да не разбираш какво е направил този човек за България! Ако той беше друг тип, ако беше направил друго, бъдете сигурно, че нямаше да има нужда от охрана, а може би щеше да бъде охраняван по друг начин от друго място. Той защити през всичките 30 години неотклонно националния интерес и суверенитет на България! И точка по въпроса!
 
Илиана Беновска: И европейския етнически мир, на Балканите, особено!
 
Йордан Цонев: И натовската ни ориентация, всичко!
 
Илиана Беновска: Така, понеже исках да намаля малко нивото на разговора, исках да Ви питам, като питате реторично: дали, президентът не знае защо е охраняван Ахмед Доган - дали разговорът не се свежда до това, че неговата съпруга няма да бъде охранявана и ще трябва да си заплаща за това, и оттам може би е и "късогледството" на президента Радев?
 
Йордан Цонев: Не бих искал да слизам на това ниво. Президентът е институция, ако уважаваме себе си като държава, не би трябвало да питаме защо той и семейството му се охраняват. В закона има предвидена възможност първата дама на България да бъде охранявана, разписани са ситуациите, в които може да бъде охранявана. Спирам дотук, хипотезата е само една – при конкретна заплаха!
 
Илиана Беновска: При конкретна заплаха?
 
Йордан Цонев: Да, само една хипотеза е, при конкретна заплаха.
 
Илиана Беновска: Понеже интервюто е "на крак" искам да Ви поканя да дойдете следващата неделя в студиото, бил сте и друг път, един кратък въпрос, споменахте, че вчера не сте бил на бюджетна комисия, защото сте бил на комисията за държавното радио, нека да не влизаме в тази тема, тя е дълга, само искам да попитам нещо. Отправих призив към собствениците на БТВ, евентуалния Петр Келнер, собственика на Нова телевизия Кирил Домусчиев и Вежди Рашидов, като председател на Комисията по гражданско общество и медии, което означава и към цялото Народно събрание, да се обединим ние медиите да засилим политиката си срещу битовата престъпност, да няма момичета с прерязани гърла, изнасилени малки деца, убити старци и баби. Вие, ДПС, ще обсъдите ли една подобна теза и ще се включите ли?
 
Йордан Цонев: Това е риторичен въпрос, естествено, че ще се включим и винаги сме се включвали. Това е изключително важен въпрос за сигурността на българските граждани. Извън съмнение, просто няма какво да коментираме.
 
Илиана Беновска: И за финал, какво ще си пожелаете ДПС, предстоят нови избори на ръководство, няма да Ви питам кой ще бъде новият председател, но кажете къде е тезата, какво ще бъде качественото надграждане на ДПС, което ще отбележите с тези избори?
 
Йордан Цонев: Програмата! Ние ще приемем тази програма, за която говорим и ще я направим достояние на цялото общество. Тя ще включва много от инструментите на "зеления пакт", който Европа сега приема. Ние, още преди две години, стъпихме на тази плоскост. Това ще е качественото надграждане. Разбира се, ние ще си говорим за нашето електорално разширение, което е факт през последните две години - територии, в които не сме били, имаме сериозни позиции.
 
Илиана Беновска: Последен въпрос, пропуснах Кърджали, вашите кметове застанаха срещу областния управител за увеличението на данъците. Това някакъв микробунт ли е?
 
Йордан Цонев: Имат проблем с областния управител, той бламира всички техни решения, мисля, даже, без основание.
 
Илиана Беновска: Какво очаквате от Борисов - той назначава областните управители?
 
Йордан Цонев: Да прегледа дейността на този областен управител и да види дали е прав, това е в неговите прерогативи. Ние твърдим, че областният управител не е прав.
 
Илиана Беновска: А, ако няма развитие по темата, какво ще продължи в Кърджали?
 
Йордан Цонев: Местната власт има инструментите да се противопостави на такъв тип вмешателство и пречене на работата й.
 
Илиана Беновска: Това няма ли да оформи един "анклав" на ДПС в България?
 
Йордан Цонев: ДПС няма "анклави", работи в цялата страна и общините, които управляваме хората се чувстват добре и сигурни. Няма такава опасност, но не е добре да се спъва работата на местната власт, аз мисля, че това не е в стила на Борисов. Добре би било да се позаинтересува този областен управител не преминава ли границите на нормалния контрол.
 
Илиана Беновска: Много Ви благодаря за този разговор, добре дошъл в неделя пак!

Иван Гешев
10:18 | 15 Юли 2020 г.

Гешев: Продължаваме борбата с битовата престъпност

10:18 | 15 Юли 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев сигнализира за пореден случай на насилие над възрастна жена, чрез профила си в социалните мрежи, като заяви,...
10:17 | 15 Юли 2020 г.

Фалшиви тестове за PCR се търгуват за 40 евро на г...

10:17 | 15 Юли 2020 г.
Има опити за фалшифициране на PCR тестове за COVID-19 на границата ни с южната ни съседка. Това съобщават гръцки медии, цитирани от bTV. ...
10:10 | 15 Юли 2020 г.

Тома Биков: Тези, които заливаха полицаи със запал...

10:10 | 15 Юли 2020 г.
ГЕРБ осъди остро вчерашната ескалация на напрежението на протеста в София. В декларация, прочетена от Тома Биков, се казва, че не тр...
Ремонт
10:08 | 15 Юли 2020 г.

В Монтана чакат улица, планирана преди 40 години

10:08 | 15 Юли 2020 г.
Жителите на квартал „Пъстрина“ най-накрая ще получат очакваната четири десетилетия улица, изостанала в първоначалния план. То...
10:07 | 15 Юли 2020 г.

Имунолог: Хората с “0“ кръвна група са по-малко уя...

10:07 | 15 Юли 2020 г.
Кръвната група има значение за възприемчивостта на вируса и хората с кръвна група "0" са по-малко уязвими на заразяване с COVID...
Камиони
10:05 | 15 Юли 2020 г.

Превозвачи излизат на национален протест на ГКПП "...

10:05 | 15 Юли 2020 г.
От 12 ч. днес на граничния пункт "Дунав мост" е насрочен национален протест на превозвачите. Отмяна на тол системата и връ...

гледай на живо

15.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:00
  Новини
 • 11:15
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп