Валери Симеонов: Срещу Васил Божков се изправям – "дърво в гора с други дървета", със стабилни корени: Бойко Борисов, Владислав Горанов, Красен Кралев, Иван Гешев (ВИДЕО)

Всеки човек има право на законова почивка и тази почивка не само в България, но и в редица държави включва и тишина следобед, добави той

Валери Симеонов
Източник: Канал 3

Интервю със заместник-председателя на 44-то Народно събрание от НФСБ Валери Симеонов, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 26-ти януари 2020 г.
 
Илиана Беновска: Г-н заместник-председател на Народното събрание, Вие поемате различни по тежест и много силни битки през цялата си политическа кариера. Първо за Закона за шума, отново предстои да се обсъжда този закон, строителите имат сериозни възражения, че забраната да се строи между 14.00 и 16.00 часа ще ги ощети не само финансово, но и работно и ще доведе до загуба на работници, защото "сиестата" между 14.00 и 16.00 часа няма да върне работниците обратно, знаете каква е липсата на кадри. Вашето мнение, така ли ще остане тази забрана?
 
Валери Симеонов: Такъв е законът и това не е само в България. Както знаете така наречената "сиеста" в Гърция е от 13.00 до 17.00 часа.
 
Илиана Беновска: Но там е горещичко, а тук Вие не искате да се шуми!
 
Валери Симеонов: Няма голяма разлика в температурно отношение между България и Гърция. Става въпрос за следното, че всеки човек има право на законова почивка и тази почивка не само в България, но и в редица държави включва и тишина следобед. В случая с притесненията или опасенията на строителите, от моя гледна точка, аз не съм юрист, но тъй като аз съм правил този закон и съм в основата на неговото прокарване, мога да ги успокоя, че този закон не е свързан с дейности, които не създават шум в околната среда. Самото наименование на закона е следното, той е Закон за въздействието на шума в околната среда. Тук няма никакъв шум, в дейности, които не създават шум те не трябва да се притесняват за тях.
 
 
Илиана Беновска: Един много пряк и прост въпрос – ще им конфискувате ли багери или машини, ако те между 14.00 и 16.00 часа лепят плочки или боядисват?
 
Валери Симеонов: Няма никакви машини в случая.
 
Илиана Беновска: Те седят наоколо машините в двора на обекта и не работят, но те вършат тихо работа.
 
Валери Симеонов: Това ми звучи нелепо, извинявайте, просто няма смисъл!
 
Илиана Беновска: Важно е!
 
Валери Симеонов: Няма смисъл да отговарям на това, естествено, че не! Естествено, че не, няма никакво законово основание. Ако обаче в този времеви период се извършват шумни строителни дейности, фадрома товари камион, пневматичен чук блъска в съседство с някоя кооперация, за да разбие скалата за следващите основи на следващата кооперация – това е недопустимо! Това е нарушение на закона. Но дейности, които не създават шум по принцип не са предмет на този закон, законът се занимава само с дейности, които създават шум.
 
Илиана Беновска: Това е много важно уточнение. Вторият въпрос е пък доколко може да се махне тази забрана за обект, който да кажем е в полите на планината, там няма постройки, няма активен живот, няма никой, но понеже някой може да реши да легне под дървото да спи, той може да сигнализира, че се вдига шум?
 
Валери Симеонов: Не, препоръчвам на хората, които имат притеснения, да направят една справка с юристи, даже с адвокати, внимателният прочит на закона показва, че всъщност той се отнася само за жилищните райони, райони предназначени за рекреация, с други думи за отдих или курорт или смесени такива райони. Законът не засяга райони, които са извън обитаемите зони. Естествено, че няма никакъв риск там, няма нарушение на закона.
 
Илиана Беновска: Добре, и третото опасение на строителите е, че методиката за мерене на шум не е много ясна и кой ще упражнява контрол, само по сигнал на потърпевша страна ли на някой гражданин, или ДНСК ще обикаля ред поредом? Вие знаете, че има съмнения в много от чиновниците.
 
Валери Симеонов: Контролът ще се изпълнява и по двете линии, така да се каже, и по двата случая, и по двете писти. Когато има сигнал задължително трябва да се извърши проверка и да се замери шума. Тук говоря за времето извън нощта, извън периода от 23.00 до 8.00 часа сутринта, когато е забранен какъвто и да било шум в околната среда. За останалите периоди има замерване и се прилага закона по сигнал, когато има, но това не изключва регулярни проверки на съответните РЗИ-та, които също са задължени да отговарят и да контролират спазването на закона. С други думи те може да си имат и е редно да си имат планови проверки. Така например често заведения в светлата част от деня излъчват много силен шум при отворени прозорци или при открити площи и по този начин скандализират цели квартали. Аз имам сигнали, оплаквания, на 112 има много такива сигнали. Същото се отнася и за циганските сватби, при които няма контрол, няма разрешителни, затварят се цели улици, цели райони от квартали се затварят, изкарват се тонколони, които се докарват на камиони или ремаркета или се поставят направо на улиците. Това е безобразие, това е анархия, това не е регулирано, цивилизовано общество. На това също ще бъде сложен край.
 
Илиана Беновска: Ще вземете ли предложението на Камарата на строителите, Искрен Веселинов, председателят на Комисията по благоустройство каза, че се е срещал с тях и са направили съответно предложение?
 
Валери Симеонов: Който търси среща с мен ще я има.
 
Илиана Беновска: Тоест Вие сте готов да ги приемете?
 
Валери Симеонов: Абсолютно съм готов с всеки, никого не съм върнал, освен някой, който има видими, явни психически отклонения, уточнявам просто. Така че, когато са поискали среща, те ще я получат. Но не са поискали до момента. И даже малко ми е обидно, че аз, като автор на закона и като човек, който е прокарал този закон, не търсят мен, а търсят Искрен Веселинов. Претендирам да съм най-добре запознат със закона, защото аз съм го правил този закон.
 
Илиана Беновска: Добре, правим този запис, за да го излъчим в неделя, когато ще има представители на Строителната камара, така че аз ще послужа за "пощенски гълъб", ще предам Вашата готовност и те ще се отзоват на среща.
 
Валери Симеонов:: Мисля, че те нямат нужда от "пощенски гълъб", знаят къде се намира Народното събрание, могат да се запишат при секретарката, веднага ще ги приема, няма проблем.
 
Илиана Беновска: Благодаря за което!
 
Илиана Беновска: Втора тема – Закона за хазарта. Не Ви ли е страх, че Ви "хвръкне главата"?
 
Валери Симеонов: Не очаквах от такава изискана дама като Вас такъв брутален, мутренски език и подход, как може да разсъждавате така? Цивилизовано общество, България е европейска държава, а Вие да говорите за "хвръкване на глави". Недопустимо е! Освен това в случая са засегнати интересите на един изискан джентълмен, бизнесмена Васил Божков, аз не допускам даже да помислят такива работи, да му минават такива мисли през главата.
 
Илиана Беновска: Аз не съм казала, че цитирам Божков, но се изправяте, г-н заместник-председател на Народното събрание, като "сам стрък в полето" срещу много финансови интереси и различни пластове.
 
Валери Симеонов: Бих продължил Вашето поетично сравнение не като "стрък в полето", а по-скоро като "дърво в гора".
 
Илиана Беновска: Кой още е в гората?
 
Валери Симеонов: Има и други дървета, такива, които стоят стабилно пуснали корени, като министър-председателя Бойко Борисов. Като дърво, пуснало дълбоки корени, е също финансовият министър Владислав Горанов, министър Красен Кралев и т.н. Както и цялата група хора, които се занимават ангажирани са с проверките, това са хората от прокуратурата, това са хората от АДФИ, това са всички тези хора, които съблюдават спазването на законите, които са на категорична позиция, както и аз, че лотарията трябва да бъде одържавена. Не сме малко, ние сме цяла "гора от дървета".
 
Илиана Беновска: Тоест, "моторна резачка", ако продължим със сравненията, не може да отреже тази "гора"?
 
Валери Симеонов: Няма такава "резачка", такава "резачка", която да отреже държавността или да ликвидира държавата няма.
 
Илиана Беновска: С Божков срещал ли сте се, с Васил Божков, този изискан джентълмен?
 
Валери Симеонов: Да, с този изискан джентълмен се срещнах в средата на 2018 г., когато внесох първия законопроект за промяна в Закона за хазарта. Използвам повода за да припомня, че тази акция, която в момента провеждаме, е продължение на тази, която започнах преди година и половина. Просто, сега, е най-подходящият момент, затова продължих разширяването на ограничителните клаузи в моето предложение в закона. Срещнах се с "изискания джентълмен", той дойде в моя кабинет, когато бях вицепремиер, поговорихме си, обсъдихме казуса, разговорът беше на ниво.
 
Илиана Беновска: А, днес, срещали ли сте се  с Васил Божков?
 
Валери Симеонов: Днес ли?
 
Илиана Беновска: Говоря за сегашния момент, в който се говори за промени.
 
Валери Симеонов: Не. Не е поискал среща. Аз също не изпитвам нужда да се срещам с него, така че…
 
Илиана Беновска: И, въпреки упреците, които получихте и от Йордан Цонев, че всъщност цитирате не съвсем коректно, според него, направените промени през 2015 г. ...
 
Валери Симеонов: Йордан Цонев, ако се чувства засегнат от това, че в текста на закона, съвсем умишлено според мен, е извадена лотарията и в резултат на това през цялата 2014 г. частните оператори на лотарийни игри не са платили една стотинка, аз искам да го попитам – добре, ако той смята, че няма отговорност и вина за това, как е гласувал? Дали е подкрепил този текст?
 
Илиана Беновска: Вие поехте ангажимент да проверите кой е гласувал, кой е внасял поправки. Направихте ли го това?
 
Валери Симеонов: Няма кога да го направя, разговорът, фактически, беше снощи (23-ти януари), четвъртък вечерта, днес сме петък преди обяд. Не съм направил проверка. Снощи, фактически, бях на това предаване, на което стана диалогът. Тази сутрин съм бил на друго предаване, сега съм в парламента, не ми е първата задача да тръгна да проверявам какво е правил Йордан Цонев, но Вие може да го попитате как е гласувал.
 
Илиана Беновска: Сега ще го попитам, но аз имам една молба, ако, случайно направите, до неделя до 17.00 часа, когато е "Беновска пита" някаква проверка, дайте ми знак!
 
Валери Симеонов: Добре.
 
Илиана Беновска: За да можем да доизясним в ход.
 
Валери Симеонов: Сега трябва да ровя в протоколите на Народното събрание. Да изкарам стенограмата. И чак тогава ще мога да Ви кажа как е гласувал. Но знам, че той /Й. Цонев-б.р./ е вносител на законопроекта - аз това казах.
 
Илиана Беновска: Не, ако успеете, наистина, ще Ви отива да го изясните!
 
Валери Симеонов: Естествено!
 
Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви много за този разговор!
 
Валери Симеонов: И аз Ви благодаря!
 
На 26.01.2020 г. по време на предаването "Беновска пита" Валери Симеонов бе потърсен по телефона, за да защити с факти твърдението си, че Йордан Цонев е вносителят на поправката "Божков", но не бе открит за коментар. Реалният вносител на поправката се оказа Георги Кадиев.

21:56 | 09 Юли 2020 г.

Капитанът и голмайсторът на Лудогорец за титлата, ...

21:56 | 09 Юли 2020 г.
Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков и голмайсторът на шампионите Клаудиу Кешеру споделиха пред камерата на Канал 3, че следващата голя...
Полиция
21:47 | 09 Юли 2020 г.

Гърците протестират срещу нов закон

21:47 | 09 Юли 2020 г.
Хиляди гърци демонстрираха днес срещу нов закон за затягане на правилата за улични протест, който беше критикуван от опозицията като неде...
Гей
21:30 | 09 Юли 2020 г.

Норвегия ще приема приоритетно бежанци с хомосексу...

21:30 | 09 Юли 2020 г.
Норвегия е първата страна в света, която официално обявява, че ще приоритизира приемането на бежанци с различна сексуална ориентация. Тов...
Социални мрежи
21:14 | 09 Юли 2020 г.

Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу дом...

21:14 | 09 Юли 2020 г.
Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реалн...
Мирела Иванова
21:00 | 09 Юли 2020 г.

Мирела Иванова: Родителите трябва да запознаят дец...

21:00 | 09 Юли 2020 г.
Днес честваме 170 години от раждането на „Патриарха на българската литература“ - Иван Вазов, а по този повод драматургът от Н...
Румен Радев и Илияна Йотова
20:34 | 09 Юли 2020 г.

Румен Радев оглави протеста след арестите на „Донд...

20:34 | 09 Юли 2020 г.
Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените на президента Румен Радев. За разгласяване на държавна тайна е отвед...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо