Искрен Веселинов: Ако не пречиш на никого и никой няма оплаквания от твоята дейност, ти нямаш проблем със закона (ВИДЕО)

Добронамерени сме, в никакъв случай целта на един закон не е да репресира някаква част от бизнеса или да спъва работата му, допълни той

Искрен Веселинов
Източник: Канал 3

Илиана Беновска: Г-н Веселинов, Вие сте председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, предстои да се гледа Закона за шума, внесен от вашия коалиционен партньор Валери Симеонов от НФСБ. Строителната камара имат възражения срещу забраната да се строи между 14.00 и 16.00 часа и срещу много тежките санкции дори да се строи тихо, да бъдат конфискувани техни машини и т.н. при наказателни мерки, казвам го най-общо. Ще мине ли тази част от закона според Вас?
 
Искрен Веселинов: Всъщност проблемът със Строителната камара е с действащия закон, в който има такъв запис, че между 14.00 и 16.00 часа са забранени всякакви строителни дейности. Вследствие на този текст в закона има заповед, издадена от кмета на Столична община, пък и на други общини и поне според мен притеснението на строителите е основателно, тъй като има дейности, които не вдигат шум. Може би е редно, аз съм го говорил това и с г-н Симеонов, да обсъдим една по-прецизна формулировка на тези текстове и да търсим вариант, при който, например едно боядисване не създава шум, няма лошо въздействие върху околните.
 
Илиана Беновска: Точно това имах предвид!
 
Искрен Веселинов: Може би е редно да намерим формулировка, която забранява дейности с определено ниво на шум. В това отношение аз съм съгласен да водим диалог с бизнеса и да търсим този компромис, който е полезен за тях.
 
Илиана Беновска: Строителите също взимат предвид това, че ако направят една, ако мога да се изразя „сиеста“ между 14.00 и 16.00 часа във връзка с този закон, после работниците може би няма и да се върнат, така че се получава, че те ще заплащат престои на тези работници, за да ги задържат, знаете колко е трудно вече навсякъде, в това число и в строителството.
 
Искрен Веселинов: Така е, справедливи са в голяма част исканията на строителите, ще търсим този вариант, който да удовлетворява бизнеса без да вреди на спокойствието на гражданите, защото сме свидетели на един друг вариант или поне доскоро бяхме, обектите да произвеждат един шум, който държи целия квартал буден в следобедните часове. Така че наистина този баланс между интересите на гражданите и интересите на гражданите трябва да бъде намерен, като разбира се предимство има интереса на гражданите.
 
Илиана Беновска: Как точно?
 
Искрен Веселинов: Поне за мен това може да стане с регламентиране ниво на шум, който е допустим в тези часове.
 
Илиана Беновска: Два въпроса, строителите също възразяват заради това, че не е прецизиран начина, по който ще се измерва този шум, двусмислено е.
 
Искрен Веселинов: Има си уреди, има си методология, трудно мога да оспоря това, което пише в закона. Ако предложат по-прецизни текстове, нека да ги коментираме, поне в момента аз не знам такива.
 
Илиана Беновска: Тоест евентуално те ще имат право може би на срещи с комисията, на поправки между първо и второ четене, как го организирате чисто парламентарно?
 
Искрен Веселинов: Ние с тях се видяхме всъщност, всички тези проблеми те ни ги споделиха и очакваме да ги видим разписани като предложения. Добронамерени сме, в никакъв случай целта на един закон не е да репресира някаква част от бизнеса или да спъва работата му, защото бизнесът създава работа и приходи в бюджета. Така че сме изключително отворени, ще търсим диалога и мисля, че ще намерим нужните решения.
 
Илиана Беновска: И един леко ироничен въпрос, но той всъщност е реален, представител на строителните предприемачи, на Строителната камара иронично ме запита, ако строителството е някъде извън града, на поляна, където няма околни сгради, няма нищо, но в закона се прокрадва нюанса, че ако някой легне между 14.00 и 16.00 часа под дървото да спи и той ще бъде смущаван.
 
Искрен Веселинов: Вижте, основното в закона е сигналът, ако не пречиш на никого и никой няма оплаквания от твоята дейност, ти нямаш проблем със закона.
 
Илиана Беновска: Някой трябва да сигнализира, че шумиш?
 
Искрен Веселинов: Разбира се, няма блуждаещи контрольори с измерватели на шум, които да бродят в кварталите. Някой трябва да сигнализира, трябва на някой да пречиш и това е справедлив подход спорез мен.
 
Илиана Беновска: А не се ли опасявате, че ДНСК ще проверява просто така, по други причини?
 
Искрен Веселинов: Не, не се опасявам. Не се опасявам наистина.
 
Илиана Беновска: Добре, давате надежда, благодаря Ви.

Катастрофа
08:11 | 13 Юли 2020 г.

Раненото при катастрофата на АМ Тракия дете остава...

08:11 | 13 Юли 2020 г.
В тежко състояние остава раненото при катастрофата на магистрала Тракия дете. Директорът на болницата в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев з...
Бенджамин Киоу и майка му - Лиса Мари Пресли
08:02 | 13 Юли 2020 г.

Внукът на Елвис Пресли се самоуби

08:02 | 13 Юли 2020 г.
Музикантът Бенджамин Киоу - единствен внук на Елвис Пресли /1935-1977/, е сложил край на живота си на 27 години, предадоха световните аге...
Национален събор на БСП - Бузлуджа 2017
07:36 | 13 Юли 2020 г.

БСП решава за датата на събора от Бузлуджа в София...

07:36 | 13 Юли 2020 г.
Днес БСП ще проведе Изпълнително бюро, на което се очаква социалистите да решат на коя дата ще преместят събора си от Бузлуджа в София. ...
Анджей Дуда
07:29 | 13 Юли 2020 г.

Анджей Дуда печели президентските избори в Полша

07:29 | 13 Юли 2020 г.
Според социолозите, за Анджей Дуда са гласували 51% от отишлите до урните вчера, а съперникът му Рафал Тшасковски има 49% от гласовете. ...
Образование
07:25 | 13 Юли 2020 г.

Десет милиона деца в риск да отпаднат трайно от уч...

07:25 | 13 Юли 2020 г.
Пандемията от коронавирус предизвика „безпрецедентна спешна ситуация в образованието“, като около 10 милиона деца са в риск д...
Павел Колев и Лъчезар Петров
07:22 | 13 Юли 2020 г.

Левски няма да играе в Европа през следващия сезон

07:22 | 13 Юли 2020 г.
Отборът на Левски няма да участва в евротурнирите през следващия сезон, след като загуби домакинството си на Локомотив Пловдив с 1:2 в ма...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет