Любо Огнянов: Президентът поиска повече светлина - ето, прожекторите светнаха (ВИДЕО)

Ситуацията наподобява 15-ият камък от градината на Рьоанджи - винаги остава нещо скрито

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Когато главният прокурор Иван Гешев поиска тълкуване от Конституционния съд за текстовете за държавна измяна и нарушение на Конституцията никой дори не си и представяше какво ще последва. Записи на разговори, в които дейно участие има наследникът на Румен Радев начело на ВВС ген. Цанко Стойков. В разпространените аудиофайлове се говори за опити да се осуети проверка на стария състав на антикорупционната комисия, която иска да изследва договорите, с които настоящата съпруга на президента е заемала щатове във ВВС, докато Румен Радев ѝ е бил началник.

Ще си кажете – ама наистина осуетяването на проверката на КПКОНПИ може да минава за държавна измяна. Главният прокурор всъщност пита Конституционния съд именно това – дали се припокрива понятието "държавна измяна“ в Конституцията с "престъпление против републиката“ от Наказателния кодекс и ако не се припокриват, какви по естеството си нарушения включват.

Още коментари и интервюта ще намерите тук

Освен това Гешев иска конституционните съдии да отговорят дали това включва в съдържанието си някое от понятията "държавна измяна“ и "нарушение на конституцията“ и кое от тях е извършване на престъпление, различно от предвидените в Наказателния кодекс.

Тук е мястото да припомня една мисъл на Омир: "Глупавият проумява само това, което се е случило“. Редица анализатори, журналисти и цялата фейсбук развълнувана общност взеха да се упражняват върху това, което прокуратурата публикува в средата на седмицата. Сериозно ли обаче си мислите, че досъдебно производство, в което се използват записи срещу началника на Военновъздушните сили, е насочено към опита да се прикрият документи или да се протакат проверките на КПКОНПИ за договорите докато Радев е бил командир?

В Киото има храм, в който се намира "Градината на Рьоанджи“. Там има 15 черни камъка, разпръснати по белия пясък. Петнайсет, но както и да застанеш, не можеш да преброиш повече от 14. Защото един от камъните винаги остава скрит. Така премествайки се, можеш да видиш незабелязан досега камък. А в същото време от погледа ти се скрива друг.

През последните години през армията преминават сделки за милиарди. Една от най-крупните е сделката с изтребителите F-16 блок 70. Няма да се връщам към цялата сага, в която участие има и служебното правителство, назначено от Румен Радев, което за малко не предреши сделката в полза на "Грипен". Дали това е 15-я камък в градината на ВВС, ще отговори прокуратурата.

В чл. 103 от Конституцията е записано, че президентът не носи отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. В Наказателния кодекс в глава "Престъпления срещу републиката” има раздел, който носи заглавието "Измяна“. Там се предвиждат строги наказания за този, който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в страната участва в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание. В главата обаче има раздел за предателство и шпионство.

Един от текстовете предвижда наказание за този, който с цел да намали отбранителната способност на страната предизвика неподчинение в българската войска, или със същата цел разстрои подготовката или снабдяването ѝ. В същата глава "Престъпления срещу републиката” има и наказания за шпионство. Доживотен затвор без замяна заплашват този, който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна. Това вече звучи сериозно, нали?

През трите години от мандата си, Румен Радев се открои като най-яростния опонент на управляващата партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. Дори каза, че вижда неговия залез покрай предложенията за промените в законодателството, касаещи прокуратурата. Тук е моментът да припомня и част от думите на президента след като подписа указа за назначаване на новия главен прокурор Иван Гешев. Тогава той казва дословно: "Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта“. Както се казва, внимавай какво си пожелаваш, за да не се сбъдне.

Преди повече от година Румен Радев използва предсмъртните думи на Гьоте "Светлина, повече светлина“. Въпросът е дали насочените към "Дондуков“ 2 прожектори са осветили всичко или остава нещо скрито в сенките. Преди да стане държавен глава любимите фигури на летеца Румен Радев са били "Кобрата на Пугачов“ и "Камбана“. При „Кобрата“ се вдига леко носа на изтребителя, а при "Камбаната“ самолетът поема рязко нагоре и изведнъж намалява скоростта. Целта на двете фигури е при намаляването на скоростта изтребителят да се окаже в гръб на изненадания противник. А ако това не подейства, винаги остава катапулта.

В "Изкуството на войната“, великият Сун Дзъ е написал: "Висшето изкуство е да подчиниш врага, без да се биеш". Въпросът сега е кого ще ухапе "Кобрата на Пугачов“ и за кого ще бие "Камбаната"?

Истината е, че днес държавата няма нужда от война между институциите. Затова накрая още една мисъл на Сун Дзъ: "Ако познаваш врага и себе си, не бива да се страхуваш от изхода на хиляда битки. Ако познаваш себе си, но не и врага, за всяка постигната победа трябва да изстрадаш по една загуба. Ако не познаваш нито врага си, нито себе си, ще губиш във всяка битка."

Аз бих добавил – не трябва никога да забравяш кои могат да са приятели и кои врагове. Защото накрая 15-ият камък винаги остава скрит.

13:39 | 13 Юли 2020 г.

Русия задържа членове на ИД, планирали нападения н...

13:39 | 13 Юли 2020 г.
Руската ФСБ неутрализира група привърженици на „Ислямска държава“, които са планирали терористични нападения над училища и бо...
Нови 212 артефакта бяха открити в офис на Васил Божков 1
13:31 | 13 Юли 2020 г.

Прокуратурата показа още от артефактната колекция ...

13:31 | 13 Юли 2020 г.
Продължават действията по разследване на Специализирана прокуратура в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Москов...
Кредитна карта
13:21 | 13 Юли 2020 г.

Близо 500 процента ръст на злоупотребите с кредитн...

13:21 | 13 Юли 2020 г.
Русия се превръща в една от страните с най-крупни финансови измами от началото на годината, като по данни на руското външно министерство ...
13:01 | 13 Юли 2020 г.

Закопчаха внук на Цар Киро, карал пиян

13:01 | 13 Юли 2020 г.
Един от внуците на Кирил Рашков - Цар Киро, е арестуван за шофиране в пияно състояние, съобщиха от пловдивската полиция. Около 19 ча...
Първи училищен звънец
12:50 | 13 Юли 2020 г.

Над 9 000 седмокласници са приети на първо класира...

12:50 | 13 Юли 2020 г.
Резултатите от първо класиране на кандидат-гимназиалните изпити в страната показват, че 9 036 деца са приети, по информация на Министерст...
12:48 | 13 Юли 2020 г.

Ето какво време ни чака през новата седмица

12:48 | 13 Юли 2020 г.
Атмосферното налягане ще се понижава и след обяд ще се доближи до средното за месеца. През нощта вятърът ще отслабне. Над по-голямата...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини