Даниела Дариткова: Промените в хазарта не са за конкретен собственик, а държавата да контролира приход (ВИДЕО)

Над никого от ГЕРБ няма политически чадър в разследването на прокуратурата за кризата в Перник, посочи председателят на парламентарната група на партията

Източник: Канал 3

Аз мисля, че законодателната промяна никога не се прави "за" или "против" едно лице, тя се прави с обществен интерес и мотивация, която гарантира много повече положителни последствия! Тук не смятам, че нещата трябва да се идентифицират с конкретен собственик на даден бизнес, по-скоро трябва да се види логиката на подобно законодателство, трябва да се търси начин държавата да може да контролира всички подобни дейности по начин, който й носи приход, с него да се стимулира спорта. И отново да направим референция към здравето на хората - хазартната зависимост е една от зависимостите, които наистина са проблем за хората и ние трябва да показваме с политики и законодателни действия непримиримост към подобни зависимости! Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в "Беновска пита" в отговор на въпрос на водещата Беновска дали промените в Закона за хазарта са някаква саморазправа с Васил Божков.
 
По думите на Даниела Дариткова в случая става дума за законодателно намерение, което многократно е било предлагано за обсъждане от Валери Симеонов, като на този етап ИК на ГЕРБ е взела решение този законопроект да бъде подкрепен в зала. 
 
 
Ето и останалите теми, които бяха засегнати в разговора на Илиана Беновска с д-р Даниела Дариткова.
 
Времето с пациентите си при грипната епидемия
 
"Правим това интервю с г-жа Даниела Дариткова в петък, защото за съжаление знаем, че има грипна епидемия, г-жа Дариткова е лекар и се връща винаги в своя роден край и цяла събота и неделя прекарва там с пациентите си. Така ли е, г-жо Дариткова?", започна водещата Илиана Беновска. Даниела Дариткова отговори, че е така, като
допълни, че прекарва време с пациентите си и в понеделник, и във вторник. Тя продължи, че е поела ангажимент към избирателите още през 2009 г., когато за първи път се е кандидатирала за народен представител, че няма да изостави практиката си и няма да смени телефона си. "Тези обещания зависят само от мен и аз съм ги изпълнявала досега стриктно!", подчерта тя.
 
Водната криза в Перник
 
"В каква политическа и управленска кондиция е ГЕРБ в обстановката на доста подвижни събития около нас, не само в парламента, а и свързани с президента, хазартния бизнес, главния прокурор?“, попита водещата Илиана Беновска. Даниела Дариткова отговори, че обстановката е динамична и наситена със събития както във вътрешен, така и в международен план. "ПП ГЕРБ има своя вече 10-годишен опит в парламента и 8-годишен опит в управлението. Смятам, че това ни дава основание да се позовем на всичко, което сме извлекли като поуки. На това, че организационната ни структура е стабилна и на това, че разчитаме, че наистина отговорността ни пред избирателите ще ни води в тази сложна ситуация, за да можем да намираме решения, които да дават баланс на трудната ситуация, в която се намират различните и области, и структури в България.
 
Аз смятам, че винаги сме били национално отговорни и това е позицията, която е печелила доверието на избирателите досега!“, категорична бе тя. 
 
"Чудесна платформа очертахте, но ще Ви помоля за малко конкретика. Вие и преди мен казахте международната политическа обстановка, ще стигнем и до нея и хайде да започнем от конкретните неща – кризата в Перник. Защо се получи това по време на управление на ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. 
 
Даниела Дариткова отговори, че ситуацията е била анализирана многократно, станала е и повод за вот на недоверие към правителството, което е било очаквано, защото от опозицията са се опитали да извлекат дивиденти от кризата. Тя продължи, че от ГЕРБ никога не са бягали от отговорност и винаги са я търсили с всички законови средства. "Над никой няма политически чадър, в разследванията на прокуратурата за източниците за лошия контрол на ситуацията се виждат и имена, които са свързани с ГЕРБ. Аз разчитам на това, че органите, които са отговорни за разследващите действия, ще свършат своята работа. В същото време разчитам, че и поуките, които ще изведем, като
необходимост от нормативни промени или организационно-административни  такива ще бъдат от полза за превенция на бъдещи такива кризи!“, категорична бе Дариткова.
 
"Това хубаво, но конкретно - "падна главата“ на министъра на вашия коалиционен партньор ВМРО Нено Димов. Само той ли е отговорен за това, къде е отговорността на останалите институции – МРРБ, кметството, областния управител?“, попита Илиана Беновска. 
 
Д-р Дариткова посочи, че отговорността има различни измерения. "Питам Ви не за наказателната отговорност, питам Ви за политическата, защото те са ваши политически лица?", уточни водещата Илиана Беновска. Председателят на ПГ на ГЕРБ отговори, че основните политически лица, които пряко са били идентифицирани с кризата в Перник, вече са получили своята политическа оценка. На първо място ГЕРБ са загубили изборите в Перник. "Тоест оказа се, че не можем да прикрием дадени действия от избирателите и дават оценка на всичо, което правят управляващите!“, посочи тя. 
 
"Честно казано водната криза не беше причината да загубите изборите в Перник!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Според Даниела Дариткова и това е оказало своето влияние, защото не са били взети мерки предварително. Тя продължи, че областният управител също е бил сменен. "Политическите лица, които са свързани с ГЕРБ, на този етап са тези. Ако има друга доказана вина във времето ще понесем политическа отговорност отново, винаги сме го правили. Тя се носи с оставки или с избори. В ПП ГЕРБ никога не сме се притеснявали да се разделим с което и да е лице, независимо от неговото ниво в йерархията на партията, когато се докаже, че наистина има риск за доверието на хората!“, подчерта тя. 
 
ГЕРБ след Цветан Цветанов
 
"Дърпате ме за езика, понеже не съм Ви правила интервю откакто станахте председател на ПГ, дърпате ме за езика да Ви попитам как се чувства партията в отсъствието на Вашия предшественик Цветанов?“, попита водещата Илиана Беновска. Даниела Дариткова отговори: "Наистина предизборното отстраняване на г-н Цветанов от ПГ беше сериозно
предизвикателство, но ние се справихме и на двата избора през миналата година – европейски и местни. В това отношение смятам, че преодоляхме този дефицит. 
 
Партията се стреми да се консолидира и да върви в посоката, която наистина ни дава основанието да се чувстваме стабилни, защото сме първа политическа сила вече от много години в България!“
 
Как се чувства като председател на ПГ на ГЕРБ
 
"Как се чувствате Вие, като председател на ПГ, едно е да си отговорен за дейността на цялата парламентарна група, друго е, Вие не сте били редови депутат, но все пак?“, попита водещата Илиана Беновска.
 
Даниела Дариткова отговори, че отговорността наистина е много сериозна и предизвикателството е в това, че в момента се занимава с
много различни теми. "Аз основно съм се стремяла да се движа в коридорите на моята експертиза, защото съм била много пъти председател на здравната комисия и наистина там е познанието ми. Сега ми се налага да се занимавам с почти всички спорни закони, със сложния диалог както с опозицията, така и с коалиционните партньори, всичко това налага доста усилия, но все пак във времето и на базата на преживяното смятам, че се чувствам малко по-спокойно отколкото при първоначалния избор, който наистина беше малко изненадващ за мен!“, обясни тя
 
„Дано да продължавате да развивате кондицията  и уменията, това Ви го казвам не само в личен план, но би било полезно и за управлението на законодателната дейност!“, пожела на своя гост водещата Илиана Беновска.
 
Законът за шума на Валери Симеонов
 
"Как комуникирате с вашия коалиционен партньор, силно подвижния заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов, шеф на НФСБ? Той е доста инициативен, най-малко два закона са в неговите ръце, вече се прие на първо четене Закона за хазарта, предстои да се приеме на второ четене Закона за шума, който предизвиква голяма съпротива у строителите?“, попита водещата Илиана Беновска.
 
Даниела Дариткова отговори, че има дълга история на комуникация с Валери Симеонов, защото Законът за шума е бил негова инициатива още по времето, когато е бил вицепремиер, а водеща там е здравната комисия. Тя продължи, че законът е приет на второ четене още през миналата година. 
 
"Но той сега внася промени!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че именно в приетия вече текст са заложени проблемите, които в момента изтъкват строителите, като създаващи проблеми с изискването в определен часови диапазон следобед да не се създава шум повече от разписаните в закона норми.
 
"Даже да Ви кажа, понеже се занимавахме в миналото предаване с този закон и с тези възражения на строителите, той обеща да се срещне с тях и да вземе предвид, но Строителната камара и всички строителни организации възразяват срещу прекомерните според тях санкции дори ако се вдига минимален шум. Например работиш тихо, имаше
нещо свързано с почукване на чук, ако се чуе почукване на чук и там имаш техника на обекта, те ти я конфискуват!“, коментира водещата Илиана Беновска. 
 
Председателят на ПГ на ГЕРБ отговори, че в закона не са разписани такива детайли за каква техника става въпрос, разписани са норми на шум. Тя продължи, че самият закон наистина е създал доста проблеми и затова дълго време са го обсъждали с Валери Симеонов, защото той е бил още по-рестриктивен в началния си варинат. „Постигнахме едно ниво на съгласие, което беше възможно на този етап, но всеки закон трябва да се преценява после с една обратна връзка на въздействие както върху строителния, така и върху другите видове бизнес. Доста възражения срещу някои от разпоредбите на закона се отнесоха към мен като водеща комисия, както от страна на туристическия бранш, така и от гледна точка на строителния.
 
Искрено се надявам г-н Валери Симеонов да подходи добронамерено към тези възражения и да намерим такива решения, които задължително опазват здравето на хората, но не нарушават и бизнес средата, защото хората са здрави, когато имат възможност да се трудят и да имат прилични доходи!“, изтъкна тя.
 
Промените в Закона за хазарта и акцията срещу Васил Божков
 
"Нарушава ли се бизнес средата с другия закон на Валери Симеонов, приет на първо четене, Закона за хазарта и не на последно място, не е ваша работа, но ми кажете политически, като член на ИК на ГЕРБ – започва ли някаква саморазправа с лицето Божков?“, попита водещата Илиана Беновска. Даниела Дариткова отговори, че в случая става дума за законодателно намерение, което многократно е било предлагано за обсъждане от Валери Симеонов. 
 
"Нещата не трябва да се идентифицират с конкретен собственик на даден бизнес, по-скоро трябва да се види логиката на подобно законодателство, трябва да се търси начин държавата да може да контролира всички подобни дейности по начин, който й носи приход, с него да се стимулира спорта", каза д-р Дариткова.
 
"И да Ви подскажа нещо, ако не го знаете - бях на пресконференция на прокуратурата, МВР, АДФИ по случая "Божков“. Оказва се в Закона за хазарта, не знам дали сте го чели, че агенцията по хазарта би могла да бъде
проверявана само по сигнал и че Сметната палата има задължението и правото да я проверява. А знаете ли, че от 2012 г. тази агенция не е проверявана от никого – над тях какво, небе ли? Ще помислите ли, променяйки този Закон за хазарта, и за контролен орган, било в МФ, било някъде другаде, който да има контролни функции?“, попита
водещата Илиана Беноска. 
 
Даниела Дариткова отговори, че не се е запознавала със Закона за хазарта в детайли и добави: „Ще споделя това Ваше виждане и наблюдение, което Вие сте направили от изказването на прокуратурата. Аз смятам, че има достатъчно контролни органи в България, според мен не бива да се създава нов, по-скоро трябва да се разпише ясно на съществуващите как трябва да контролират дадена агенция. Но изказвам лично мнение, без да имам експертиза в дадената област, но обещавам да го обсъдя! Предстои разглеждане на второ четене, така че наистина ще има възможност и тези детайли да се обсъдят“.
 
Ангажиментът България да влезе в еврозоната при сегашния курс лев-евро
 
"Другото, което е интересно в законодателната ви дейност, е промяната често през преходни и заключителни разпоредби, Менда Стоянова внесе без да е обсъждано на комисии поправки в преходните и заключителни разпоредби в Закона за БНБ, член, който касае влизането на България в еврозоната и главно курса на еврото и възможността
за неговата промяна?“, попита Илиана Беновска. 
 
Даниела Дариткова отговори, че ако се спрем на конкретната правна техника, тя се допуска от Конституцията и от правилника. Тя продължи: „Ако разискваме конкретния случай, това наистина създаде напрежение. Затова тази седмица доста динамично още от сряда заседава няколко пъти председателският съвет и взехме решение, за да може да се успокоят страстите, експертите и хората, да гарантираме, че това предложение по никакъв начин няма да наруши съотношението лев-евро, което беше основното последствие, инспирирано след подобен начин на нормотворчество.
 
Смятам, че се справихме сравнително успешно, защото поканихме министъра на финансите и гуверньора на БНБ, те разясниха дълго и подробно какви са били техните виждания и намерения, за да се наложи едно такова законодателно решение. В резултат на това преценихме, че тъй като всички промени, които са в законите, преминават един етап на съгласуване с ЕЦБ, очаквахме нейното одобрение. Нямаше как да променим текстовете на закона, а това, което беше внесла г-жа Менда Стоянова бее абсолютно, за да може ние да потвърдим, че имаме синхронизация на нашето законодателство със законодателството, което очаква  ЕЦБ!“ 
 
Председателят на ПГ на ГЕРБ обясни още, че от друга страна, за да се успокоят хората, приет проект на решение, което гарантира, че по време на преговорите ще се запази курса на еврото спрямо лева и че ако има предложение за промяна на курса, България ще напусне чакалнята на еврозоната. „Решенията и законите по Конституция имат еднаква стойност и затова смятам, че това беше начинът да обединим от една страна изискванията на европейските институции, а от друга да гарантираме, че интересите по отношение на валутния курс за България ще бъдат спазени. По този начин смятам, че утвърдихме и това, че в дългосрочен план България винаги е следвала тази посока и това е плод на национален консенсус – да станем членове на еврозоната!“, категорична бе Дариткова.
 
Възможен ли е консенсус в НС за конституционни промени за функциите и мястото на прокуратурата?
 
"Споменахте "свещената“ дума – Конституцията! И с цялото дипломатично и политическо неудобство ще Ви попитам – президентът Радев, който направи 3 години вече и беше един пробив във властовите позиции на ГЕРБ, нямате президент, много пледира за промяна на Конституцията. Позицията на ГЕРБ е ясна, не сте съгласни, това е свързано и с ВНС и т.н., но главният прокурор Гешев запита КС при какви обстоятелства президентът на Република България може да бъде в наказателно производство.
 
Склонни ли сте, ако се появи някаква хипотетична възможност, която не се очертава, защото има предишно решение на КС по този повод във връзка с президента Желю Желев, да направите промени в Конституцията, не на последно място министърпредседателят 2-3 пъти спомена бегло, че може би трябва да се говори за конституционна жалба от гражданите?“, попита водещата Илиана Беновска. 
 
Даниела Дариткова отговори, че промените в Конституцията могат да се осъществят не само чрез ВНС, но и чрез постигането на конституционно мнозинство в парламента. Това е било направено в предишното Народно събрание и е било свързано с промени, които засягат нов начин на функциониране на съдебната власт. 
 
"Така че аз на този етап в рамките на това състояние на парламента не виждам възможност, която да постигне такова конституционно съгласие за промяна на основния закон. Иначе ние много строго спазваме принципа на разделение на властите, парламентът не може да се меси в работата на прокуратурата, така и в изпълнителната власт. Смятам, че това е правило, което наистина гарантира независимост в действията на всеки. В крайна сметка оценките ще ги даваме, когато имаме крайни резултати!“, заяви тя.
 
Работата на етичната комисия на ГЕРБ
 
"В каква кондиция е вашата етична комисия, която всъщност извършва проверки, които бяха обявени доста гръмно след изборите, но аз досега не съм чула нищо?“, попита водещата Илиана Беновска. Даниела Дариткова отговори, че етичната комисия работи конфиденциално. Има доста работа. Тя продължи, че в началото е имало доста повече сигнали, отколкото в момента, което може би е знак, че има резултат от работата на този орган. Всички сигнали, по които е необходима допълнитена проверка, се насочват към компетентните органи. „Не ми се измъквайте, има ли нещо интересно?“, попита водещата Илиана Беновска. 
 
Събеседникът й отговори: „Така или иначе в ИК ние обсъждаме само случаи, които касаят взимане на политически решения. По отношение на хора, заемащи постове и уличени в нарушения и дали трябва да бъдат освободени от съответната функция в партийното ръководство – това е работа на ИК!“, обясни тя. 
 
Националната здравно-информационна система
 
Даниела Дариткова обясни: "Аз бих искала да се надявам, че на фона на началото на тази година, което е доста динамично, ще имаме в следващите месеци спокойствие, за да реализираме това, което сме заложили като основни приоритети в нашата програма, защото има важни неща, които трябва да се случат до края на годината и те са в интерес на хората, не в интерес на политиците!“.
 
На молбата на водещата да бъде по-конкретна, председателят на ПГ на ГЕРБ отговори, че визира своята сфера, където има една любима тема за Националната здравно-информационна система. Има уверението, че до края на годината тя най-после ще може да се конструира и да обедини всички звена чрез електронен обмен на данни, който ще гарантира една много по-прозрачна здравна система в интерес на пациента.
 
Разкритията на шега на НЗОК д-р Дечо Дечев, че едни и същи лекарства са се продавали на различни цени на частни и държавни болници
 
"Това е друг и дълъг разговор, който искам да проведем в студиото, но кратко – шокира ли Ви д-р Дечо Дечев, председателят на НЗОК, с „откритието“, което не знам защо никой не е видял, че определени лекарства, и то важни, се продават на едни цени на държавните болници, а на други на частните?“, попита водещата Илиана Беновска. 
 
Даниела Дариткова отговори: "Шокира ме начинът, по който един доказан професионалист с голям административен опит представи информация като сензация, без да покаже, че всъщност отговорността е била негова. Отговорността да наблюдава тези процеси е на органа, който управлява НЗОК. Законът гласи, че лекарствата за онкология, защото това засяга само тях, се продават и се заплащат на лечебните заведения за болнична помощ, а лечебните заведения за болнична помощ в рамките на цената по позитивна листа трябва да се вместят в границите на цената по позитивна листа. Тук в този случай, който наистина беше поднесен като сензация, се налагаше много сериозна допълнителна проверка. Аз очаквам анализите на всички органи, които се самосезираха!“.
 
"Обяснете по-просто, един човек, който ползва такива лекарства Ви пита – защо едно лекарство струва, да кажем условно, 150 лева при един случай, а в друг, генеричен вид струва различно – едното 150, а другото 1500?“, попита водещата Илиана Беновска.
 
Даниела Дариткова обясни, че в България цените на лекарствата се сравняват с цените в 10 други държави. „Имаме специална комисия, която го прави автомитично и цената на въпросното лекарство е най-ниската в 10 европейски държави, подобна цена има в Румъния и Словения. 1063 лева на този етап е регистрирала фирмата за въпросното лекарство, която притежава разрешителното за употреба, това е цената по регистрация по позитивна листа. Оттук нататък дистрибуторът закупува този медикамент и го предлага на болниците. Има болници, които са предлагали обществени поръчки и са постигнали много по-ниска цена. Тук е първото ниво на проверка!“, обясни Даниела Дариткова. 
 
"Частните болници не са длъжни да направят обществена поръчка!“, отбеляза водещата Илиана Беновска.  Председателят на ПГ на ГЕРБ отговори, че според нея това не е проблемът, защото се оказва, че има и държавни болници, които са постигнали по-висока цена. Според нея трябва да се установи защо дистрибуторът, който
има право да сложи само 4% надценка, всъщност е продавал на много по-ниска цена. 
 
"Ами риторичен въпрос към предишната част от разговора – защо никой не е проверявал агенцията по хазарта от 2012 г?“, попита водещата Илиана Беновска. Даниела Дариткова отговори, че е задала въпрос на НЗОК как досега не са видели, че плащат на болниците на различна цена, защото няма как парламентът да следи за това. „Не са го видели, г-жо Дариткова, защото са виждали нещо друго, разбирате ли какво Ви казвам?“, продължи водещата Илиана Беновска. 
 
Председателят на ПГ на ГЕРБ отговори, че вариант е само централизираният електронен търг за лекарства, който вече стартила в министерството. „Всичко болници трябва да бъдат задължени да пазаруват по този начин медикаменти, тогава ще се постигне една цена и се надявам да бъде най-ниската. Няма да има дефицит за пациентите, нека те да са спокойни!“, заяви Дариткова.
 
Подаръците на Беновска
 
Водещата подари на Дариткова здрава българска червена ябълка с пожеланието да изпълни със смисъл престоя оси в политиката, както и клубната тениска и книгата с интервюто с Ахмед Доган от 1992 г. Даниела Дариткова отговори: „Благодаря, много ангажиращо послание!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 2-ри февруари 2020 година.
 
Цялото интервю с д-р Даниела Дариткова в "Беновска пита" - във видеото:

Отпушват движението по Северната тангента при \
21:53 | 27 Ноември 2020 г.

Отварят движението по обновения 1,3 км участък от ...

21:53 | 27 Ноември 2020 г.
Преди обяд ще бъде пуснато движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга на Софийския околовръстен път. Това е отсечката след ...
COVID
21:40 | 27 Ноември 2020 г.

СЗО: Ваксинация от 60-70% в световен мащаб ни спас...

21:40 | 27 Ноември 2020 г.
Около 60-70% от населението на света трябва да бъде ваксинирано или да придобие имунитет, за да се предотврати разпространението на корон...
флаг
21:24 | 27 Ноември 2020 г.

След 4 месеца Австралия е без карантина

21:24 | 27 Ноември 2020 г.
Емоционални семейни събирания трогнаха Австралия. За първи път от 4 месеца беше позволено на хора от щата Виктория да се завърнат у дома....
Паметник на загиналите българи на кораба \
21:13 | 27 Ноември 2020 г.

Поругаха паметника на загиналите българи от кораба...

21:13 | 27 Ноември 2020 г.
Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба &quo...
Свети Мина
21:05 | 27 Ноември 2020 г.

Здравната каса е готова да увеличи лимитите, за да...

21:05 | 27 Ноември 2020 г.
Дават още пари на първата COVID болница у нас. За броени дни „Свети Мина” загуби статута си.   Сега Здравна...
Гостите на \
20:50 | 27 Ноември 2020 г.

Министър Сачева определи кои работещи ще получават...

20:50 | 27 Ноември 2020 г.
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат...

гледай на живо

27.11.2020
  • в момента
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева