Доц. Мариана Тиен: Ухан е китайската Горна Оряховица, свързва Северен и Южен Китай и има 98 университета (ВИДЕО)

Китайските власти хранят чужденците за своя сметка по време на епидемията, добави тя

Доц. Мариана Тиен
Източник: Канал 3

"Българската общност в Китай постоянно поддържаме връзка. Единият от българските студенти, евакуиран от Китай го познавам, много е съвестен. Взе правилното решение, в самолет е много по-лесно да се заразиш. В Китай сега занятия няма". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" доц. Мариана Тиен, генерален секретар на Глобалния център за сътрудничество между Китай и страните то Централна и Източна Европа и учен от БАН.
 
"Създава се невероятна психоза, едва ли не апокалипсис. Това са страшни спекулации, не трябва да се пренебрегва опасността. Нашите власти взеха много навременни и адекватни мерки. Транспортирането на българи и съвместните акции със страни от ЕС говорят за това.
Около 25-ти януари казаха, че ще се удължи срока на ваканцията на учениците в Китай, обмисля се дигитално обучение", съобщи тя.
 
"В Китай информацията идва от един и същи източник, затова и е една и съща. Загиналият от коронавирус във Филипините е китаец от Ухан. Тепърва ще се търсят точните лекарства за коронавируса", каза доц. Тиен.
 
 
"Китайците подхвърлят нещо за биологично оръжие във връзка с коронавируса. Епидемията идва от пазара за морски продукти в Ухан, но те никога не казват нищо с категоричност. В Ухан се намира най-голямата клисура в света – Трите ждрела, огромен град, но прашен и мръсен. Никой от тях не е ял прилепи, будисти са, дори не месо не ядат.
Въртя се клипче уж от пазара от Ухан, беше ужасно, но е лъжа. Не е Ухан. Въртеше се и клипче на китайка, която яде супа от прилеп, но беше от островите в Тихия океан, а не в Китай, а и тя се извини", коментира тя.
 
"Китайските власти. Хванали са вируса в началото на декември, местните власти са подценили, че е възможно нещо такова. При тях е много трудно да съобщиш лоша новина на висшестоящите, но щом разбират властите, веднага осведомяват СЗО", сподели доц. Тиен.
 
"Имаше друг щам в още два града в Китай, изолирали са патоген. Това е глобална заплаха и е необходимо глобално решение. Избити са над 20 000 пилета във ферми. Китайците не знаят що е паника, свикнали са на дисциплина. Китайските власти хранят чужденците за своя сметка по време на епидемията", добави тя.
 
"Ухан е като Горна Оряховица за нас – свързва Северен и Южен Китай. През него минава най-голямата река в Китай – Яндзъ. Има голямо пристанище. Транспортен и логистичен център с 98 университета. Там се намира и Източното езеро. Това е родината на хризантемите. Невероятен спад в туризма има в Китай. Под 2 % падна цялата китайска икономика. 197 млрд долара наляха днес в китайската икономика, страшно силна държава е и ще се справи. Всички спортни състезания са отменени, така България поема младежкото първенство по хокей в Зимния дворец. Дори да няма епидемия, след 9 часа рядко се виждат китайци по улиците", каза още доц. Мариана Тиен.
 

Бургазлия е обвинен в тероризъм
12:09 | 02 Юли 2020 г.

Прокуратурата показа смущаващи кадри с българина, ...

12:09 | 02 Юли 2020 г.
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност български гражданин, участвал в терористична дейност в чужбина, съобщих...
12:06 | 02 Юли 2020 г.

Тежка катастрофа между кола и мотор на пътя Кюстен...

12:06 | 02 Юли 2020 г.
Тежка катастрофа е станала на пътя Кюстендил – Дупница след село Невестино. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюст...
ГКПП Кулата - Промахон
12:02 | 02 Юли 2020 г.

Коли със сръбска регистрация задръстиха ГКПП "Кула...

12:02 | 02 Юли 2020 г.
Коли със сръбска регистрация задръстиха граничния пункт „Кулата-Промахон“, причината е, че Гърция не разрешава преминаването ...
Цигари
11:53 | 02 Юли 2020 г.

Южна Африка е напът да криминализира окончателно р...

11:53 | 02 Юли 2020 г.
Южна Африка остана единствената страна в света, в която продажбата на тютюневи изделия е забранена, като една от антикризисните мерки за ...
Иван Гешев
11:52 | 02 Юли 2020 г.

Гешев: Докато хора като Божков, Бобоков и други се...

11:52 | 02 Юли 2020 г.
„Божков сега е канонизиран от медиите, свързани с подсъдимите Донев и Прокопиев. Докато хора като Божков, Бобоков и други се канони...
Ивайло Иванов
11:44 | 02 Юли 2020 г.

16 арестувани след акцията в Гоце Делчев и близкит...

11:44 | 02 Юли 2020 г.
Специализираната полицейска акция в района на Гоце Делчев е дала резултат срещу 16 души, уличени в незаконна дейност. Това потвърди главн...

гледай на живо

02.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини