Jебем ти журналистиката!

Сега Васил Божков е "гореща тема" и трябва да се коментира, преди месец обаче някои медии са си мълчали.

Васил Божков, колаж
Източник: Канал 3

Имаше едно време една страница във Facebook, наречена Jeбем Ти Журналистиката… всички сме попадали в нея, няма какво да си кривим душата – обикновено с нещо смешно обаче. А сега нещата не са много смешни.  
 
Не можем да отречем, че беше много полезна, освен че беше много забавна. Усеща се липсата ѝ днес…
 
Сега Васил Божков е "гореща тема" и няма измъкване – щат, не щат – трябва да се коментира, пише, показва, защото иначе липсата му ще е красноречива сама по себе си. Преди месец обаче някои медии са си мълчали. 
 
 
Да отбележим преди всичко, че това са медии, които тръбят за 111-ото място на България в класацията по свобода на словото (класация на Репортери без граници), отбелязвайки, че това е падение. Правят това, използвайки лоши примери от различни форми на цензурата – от пряката до "финансовото влияние". Един от начините за потискането на свободата на словото е автоцензурата по една или друга причина. В случая остава читателят да реши кой е попречил на "свободата на словото". 
 
Собственикът на Ефбет – Цветомир Найденов получава запитване за интервю от в. "Дневник" на 27 ноември миналата година; получава въпроси и им отговаря в рамките на няколко дни. Съвсем публично коментира това на стената си във Facebook и онзи ден, след като излиза сдържаната позиция на медията. Много, много седмици са минали преди нещо да се появи във вестника по темата. И "нещото" не съдържа сигналите на Найденов. По непотвърдена информация, главната редакторка на "Дневник" е имала среща на четири очи с Васил Божков точно в деня преди изчезването му от България в ресторант "Грозд", който пък е собственост на другия близък до Божков – Александър Тумпаров, собственик на "Еврофутбол", който също е арестуван в ОАЕ.  
 
Има една особена тенденция, която се забелязва в изданията на "Икономедиа" АД и тя е, че се търсят злободневно звучащите теми, които са насочени срещу държавата, правителството и институциите. И това е съвсем в реда на нещата. 
 
 
И, докато "Дневник" успяват да запазят някакъв интегритет, просто защото чудото на писменото слово е такова, че не можем да го ЧУЕМ, то другата медия, която е разполагала със сигналите на Найденов – bTV – не успя да запази приличие. В петък станахме свидетели на едно, белязано от много странности, участие на собственика на Ефбет, който (не забравяйте) също така е и ОСНОВЕН СВИДЕТЕЛ на прокуратурата срещу Божков, в което той, ако беше проявил по-слаба психика, щеше да бъде изпързалян здраво.
 
Водещият Антон Хекимян демонстрира нещо, което приличаше на силна лична неприязън към Найденов – свидетеля срещу Божков.
 
За който не е гледал: поведението на водещия наподобява възмутен гражданин, когото са настъпили в автобуса и кисело мрънка "ма как може такова нещо, бе!", а тонът на гласа е съответстващ, но пълен с "киселина". И това, защото Найденов си е позволил да обиди медията му, казвайки, че им е занесъл материали и доказателства, а те са си затраяли. Това предизвиква "поведението" на Хекимян. След това водещият започва да разпитва за подробности, докато Найденов му обяснява, че вече е късно да го пита за това, защото е положил клетва в следствието да пази следствена тайна, но това са същите неща, които лично им е занесъл преди месеци и когато е искал и МОЖЕЛ да говори за тях, те са му обърнали гръб. Водещият е недоволен… 
 
След това виждаме и чуваме телефонна връзка с г-н Васил Божков, който се намира кой знае къде и който е оставен (не го прекъсва, докато говори, а не както Найденов е прекъсван минути преди това) да си изкаже позицията, особено срещу държавата, която драгият зрител вече започва да подозира, че е една същинска мащеха за бизнесмена, който немил-недраг – същински хъш – е прогонен по тая пуста чужбина да се скита… а в гласа на Хекимян – една загриженост струи. Само дето не го попита: А как сте? Добре ли сте? Държите ли се?
 
Минути преди това свидетелят на прокуратурата Найденов, който е подал сигналите срещу Божков – включително за заплахи за убийство, явно рискуващ бизнеса и живота си, е казал в студиото, че същата тази телевизия не е отразила сигналите му срещу Божков. Той заявява, че е имал среща с шефа на "Новини" в bTV Венелин Петков, който е разбрал за заплахите, за укритите данъци в особено големи размери и т.н., но седмици наред никой в bTV не е "проявил интерес". Не само това, но и свидетелят Найденов е "подпукан" от водещия в пряк ефир, че си е позволил едва ли не да казва такива неща, а бизнесменът Божков за пореден път получава трибуна, за да ни обясни в праймтайма, че държавата не го обича и му пречи. 
 
Има още нещо, което прави впечатление. Това, само по себе си, е цяла една отделна тема, но не можем да не я зачекнем тук. Когато Найденов в ефир казва, че има информация за това, че Божков е сериен изнасилвач, водещият някак странно не проявява интерес към темата. Защо? Рефлекс на всеки един в тази професия е, когато води разговора и в един момент събеседникът "пусне бомбата" с някаква информация, да отложи следващия въпрос и да каже: "Чакай, какво? Я, да поговорим по този въпрос!" 
 
Вместо това гостът на bTV остана да "виси" в пространството, без да го питат за това, без да се развие темата. И защо се е престрашил да застане срещу един от силните на деня и рискува – за да получи накрая пренебрежение? Каква ще е реакцията на следващия, който има информация? Ще си каже, че няма смисъл, че дори няма да му обърнат внимание. И ще е прав. А какво ще си кажат жертвите, когато видят, че темата как му пренасят на Божков античните ценности – в пликчета или в чували – е по-важна от това, че те са били нападнати и изнасилени? Доста "мотивиращо", нали? Направо да им се прииска да свидетелстват, направо са почувствали подкрепата на медиите и обществото. В разговора с госта стана ясно, че bTV не са компетентен разследващ орган. Това е безумно твърдение и приемаме, че е просто "изпуснато" в хода на разговора, за да се защити една теза. Защото да кажеш, че медия с ресурсите на bTV се дистанцира от разследванията, е равносилно на това да кажеш, че просто предпочита да не разследва. Медиите не са наричани "разследващи", както и "четвърта власт" просто за благозвучие. И, да – в bTV работят прекрасни професионалисти, които правят разследвания и са в час със случващото се. Просто работят редом с… рекламни агенти. 
 
Още една медия – "24 часа" – се включва в защитата на Божков. Тук нещата минават в съвсем друга графа. Докато "Дневник" и bTV просто си траят, за да запазят благоразположението на Васил Божков, "24 часа" отиват много по-далеч в изхвърлянията си и решават да нападнат свидетеля срещу Божков – Цветомир Найденов и да го попритиснат и те. Медийно така да го притиснат. Те го наричат лъжец. Но не как да е, а по един от най-долните начини в нашата професия: цитирайки – като източник някакъв си сайт, наречен WOW-media.bg – сайт без ясен собственик – от онези, създадени само, за да служат в ей такива конфликти за "източник"… Ама добре, че не цитират "Феномен" или Не!Новините, защото и такива случаи е имало. Само дето материалите по темата им не завършват с реклама на Националната лотария! Щеше да е в тон с цялата кампания, а над логото да сложат и слоган (вместо сегашното: "Новините каквито са"): "Новините каквито ни платят да бъдат". 
 
Припомняме, че в зората на скандала имаше една вече позабравена подробност, а тя е, че "24 часа" беше медията, която прокара в България лъжата за Ефбет в Румъния. Цитирайки платени рекламни материали, които станаха повод медиите в северната ни съседка да започнат вътрешни разследвания и статиите да бъдат свалени, защото са манипулативни и подвеждащи – в "24 часа" те обаче бяха топ! 
 
В края на този материал можете да прочетете нещо, което е актуално и днес: "…потъпквайки журналистически ценности за които твърдят че уж изповядват. Някой от тях са и членки на IA Bulgaria – а там са подписали някакъв етичен кодекс… Най-ревящите медии в България на тема "свобода на словото" се оказаха пробити и купени – публикувайки лъжи или пазещи мълчание – от страх или срещу някой лев!"
 
Може би сте пропуснали това, но ще ви го припомним: когато всичко ГРЪМНА в медийното пространство и Васил Божков почувства, че трябва вече да излезе от мълчанието, което десетилетия обичаше и че трябва да проговори, той направи това в Свободна Европа, където каза (да, самият той каза): "NOVA отказа да ме подкрепи срещу Валери Симеонов… Тогава ми отказаха. Тогава им казах: като искате този закон да мине, значи не искате тази реклама – довиждане". Тоест им е казал: взимам си парите, които ви давам за реклами, довиждане! Интервюто го има на сайта на медията, вижте го, много е интересно. Там той казва още: "Мисля, че частното финансиране е за предпочитане в една частна медия, именно заради независимостта на програмите. Да сте видели да влияя? Да съм се появил, да съм казал нещо там?" 
 
Отговорът на това обаче е: да. Да, видели сме, виждаме го и в момента – едни мълчат удобно, а други пък направо скачат в защита. Мислите ли, че го правят, защото милеят за добруването на Васил Божков? Или е за "онези пари", които самият той честно си казва, че е спрял на NOVA, защото не са го слушали? Прочетете интервюто, става дума за 20 милиона, че и повече. 
 
Ясно е, че всички се издържаме от реклама, но зависимостите взеха да стават прекалено очевидни сякаш, а всичко това има страшно измерение в доверието на хората. "24 часа" например претендират да са най-големият сайт в България, а това означава, че облъчват най-голям процент читатели. bTV е една от най-гледаните телевизии. Въобще не коментираме качеството на останалата им продукция, въобще… става дума за конкретния случай тук. 
 
И да не се учудвате, ако чуете в автобуса, на улицата, на съседната маса или дори на вашата маса – детето ви довечера да защитава Васил Божков и да ви обясни, че държавата е лоша, защото погнала добрите бизнесмени. А уж довчера викахме, че искаме най-после да погнат "едрите риби", днес "едрите риби" си купуват "едри манипулатори" и изведнъж вече не искаме да ги преследваме. Айде стига! 

Източник: novini.bg

Етикети: Васил Божков
21:34 | 25 Ноември 2020 г.

Почитателите на еротиката ще могат да проследят Mi...

21:34 | 25 Ноември 2020 г.
Конкурсът Miss Playmate ще се наложи да се адаптира, както всички нас, за да пребори пандемията по свой си начин. За целта Playboy Българ...
The Weeknd
21:25 | 25 Ноември 2020 г.

The Weeknd: Grammy си остава корумпирана

21:25 | 25 Ноември 2020 г.
R&B изпълнителят The Weeknd обвини музикалната академия Grammy в корупция, за дето не получи нито една номинация на тазгодишното изда...
Нагорни Карабах
21:08 | 25 Ноември 2020 г.

Франция: Признаването на Карабах няма да е от полз...

21:08 | 25 Ноември 2020 г.
Едностранно признаване на независимостта на Нагорни Карабах от Франция няма да бъде от полза нито за Армения, нито за населението на Кара...
Атанас Бобоков
21:06 | 25 Ноември 2020 г.

Апелативният спецсъд заседава по делото на Атанас ...

21:06 | 25 Ноември 2020 г.
Апелативният специализиран съд ще проведе заседание по делото, по което обвиняем е бизнесменът Атанас Бобоков, предаде БГНЕС. Заседан...
21:01 | 25 Ноември 2020 г.

Бизнесът реагира, след като обявиха затварянето на...

21:01 | 25 Ноември 2020 г.
Собствениците на много магазини въздъхнаха с облекчение, след като стана ясно, че със заповедта на здравния министър вратите затварят сам...
Димитър Манолов
21:00 | 25 Ноември 2020 г.

Димитър Манолов: Предвидените за работниците средс...

21:00 | 25 Ноември 2020 г.
Компенсациите за затворените сектори в следствие на новия национален локдаун трябва да бъдат насочени директно към засегнатите работници,...

гледай на живо

25.11.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини