Топгенетикът проф. Иво Кременски: Вярвам, че скоро ще забравим за коронавирус 2019

Генетичните болести са реалната заплаха в глобален план

проф. Иво Кременски
Източник: Монитор

Най-вероятно се е появил първо при прилепи и чрез друг животински гостоприемник е попаднал в човека, казва топгенетикът в интервю за "Монитор".

- Проф. Кременски, смята се, че на около десет години има мутации на коронавируса. Но имало ли е друг път такава смъртоносна заплаха?

- От семейството на коронавирусите в последните 20 години са известни 7 варианта, от които само 2 бяха с доказан патогенен ефект. Първият - през 2002 година в Китай, довел до заразяване при 8000 болни (774 смъртни случая в 37 страни) и вторият- през 2012-а в Близкия изток (Саудитска Арабия), довел до 2494 доказани заразени, от които 858 починали. Натрупаният опит с тези и много други вируси и използването на най-новите геномни технологии позволиха на китайците в безпрецедентни кратки срокове от 2-3 седмици да открият „новия“ коронавирус 2019. Това даде възможност за въвеждане на генетични методи (включително и у нас) за скринингови и диагностични процедури за откриване на вируса за броени часове и информация за адекватни мерки при ограничаване на епидемията по света. Информацията за спецификата на новооткрития вирус е достъпна за целия свят и от седмици световно водещи фармацевтични фирми и научни институти денонощно работят и се „надпреварват“ при разработване в рамките на година - година и половина да разработят ваксини и въвеждане на ефективни лекарства не само при този вирус, но и при редица други. Отново на база генетични изследвания се прогнозира, че този „нов“ вариант на коронавирус се е появил в края октомври 2019 г. и в рамките на около 10 години може да мутира отново.

- Можем ли да кажем, че има някаква цикличност?

- Не само при конкретния вирус се очаква да има цикличност, а и при десетки други.

- Новият коронавирус прилича ли на други през годините, или е напълно различен?

- Новият коронавирус прилича в различна висока степен (над 80%) на известните до момента 7 варианта и ако не е точно същият, при непрекъснато настъпващите мутации в неговата РНК може да се появи отново „нов вариант“.

- Може ли заразата да е разпространена от човек, как смятате, че е предадена?

- Отново на база генетичните, епидемиологичните и множество други данни е доказано, че най-вероятно вирусът се е появил първо при прилепи и чрез друг животински гостоприемник е попаднал в човека. В края на декември 2019 г. за няколко пациенти с вирусна пневмония е установено, че са епидемиологично свързани с пазара на морски дарове в град Хуан, китайската провинция Хубей, където са били продадени редица неводни животни като птици и зайци.

Още новини от България и света четете тук

- Как оценявате мерките, които са предприети в Китай? Видяхте, че за отрицателно време там дори бе построена нова болница и ремонтирани други?

- Тук ще цитирам директора на СЗО: "През последните няколко седмици станахме свидетели на появата на неизвестен досега патоген, който е ескалирал до безпрецедентна епидемия и който е посрещнат от безпрецедентен отговор. Китайското правителство трябва да бъде поздравено за извънредните мерки, които предприе за ограничаване на огнището, въпреки тежкото социално и икономическо въздействие, което тези мерки оказват върху китайския народ. Досега щяхме да видим много повече случаи извън Китай - а вероятно и смъртни случаи - ако не бяха усилията на правителството и напредъка, който постигнаха, за да защитят собствения си народ и хората по света. В много отношения Китай всъщност поставя нов стандарт за реакция на огнища.“

- А у нас действаме ли адекватно?

- От това, което се вижда и чува по медиите, от наличните високо квалифицирани и с богат опит в областта на вирусологията наши експерти, макар и не „безпрецедентни“, мерките у нас са адекватни и силно се надявам да „забравим“ скоро за коронавирус 2019 и да бъдем „безпрецедентни“ за следващите заплахи. Едва ли ще стигнем китайците и да построим болници за 10 дни, но е крайно време да довършим националната детска болница. Да не забравяме, че децата са в групата на най-уязвимите от инфекциозни и най-вече генетични болести и генетични предразположения.

- Как можем да се предпазим, какво да имаме предвид - маските достатъчно надежден начин ли е да не се заразим?

- Препоръките на СЗО и ежедневните призиви на българските експерти включват: максимално избягване на контакти, спазване на хигиена (често измиване), използване на подходящи маски и при поява на признаци, подобни на грип, незабавно обръщане към личния или друг лекар. Разбира се, това предполага наличието на: подходящи маски, достатъчно вода и максимално чист въздух.

- Превръщат ли се тези нови зарази в най-голямата глобална заплаха за човечеството?

- Нека не забравяме, че освен заразните, ежедневен проблем са „незаразните болести“. Това са: „генетичните болести“ – над 7000 вида, от които страдат у нас над 250 000 (70% са деца), и „генетичните предразположения“ - всички останали болести: рак, сърдечносъдови, диабет, неврологични, психиатрични и много други. От тях сме застрашени всички по всяко време. Тук отново ще цитирам СЗО (20 май 2019). „Мобилизиране на обществото за прилагане на решения при незаразни болести (генетични и генетични предразположения) в страни с нисък и среден БВП“ „Затруднения при прилагане на решенията“: (1) липса на: политическа воля, лидерство, ангажираност, капацитет и действие; липса на конкретни политики и планове за превенция и контрол; (2) трудности при определянето на приоритети сред конкуриращите се здравни програми; (3) адекватно и предвидимо разпределение на ресурсите; (3) въздействие на противодействащите икономически, търговски и пазарни сили; (4) недостатъчен технически и оперативен капацитет; (5) недостатъчно (вътрешно и международно) финансиране; (6) трудности при ангажиране на силно фрагментиран и не регулиран частен сектор. (II) Икономически доказателства в подкрепа на политическите решения за финансиране на интервенции при незаразни болести“ (генетични болести и генетични предразположения“. Глобалните оценки показват, че инвестирането в набор от икономически ефективни и осъществими интервенции ще: предотврати - 8 100 000 преждевременни смъртни случаи и генерира икономически загуби - 350 000 000 000 US$ от икономическия растеж (2018 -2030) и 47 000 000 000 000 (трилиона) US$ през двете десетилетия от 2010 г.“ Липса на политически приоритети и действия за предотвратяване и контрол над незаразните болести (генетични, рак, сърдечносъдови др.) поставя света в риск не само да не постигне целта за устойчиво развитие и да намали преждевременната смъртност с 30%, но също и да забави икономическия си растеж и ще задълбочи демографската криза. Незаразните болести са реалната заплаха в глобален план.

- Винаги сте твърдели, че бъдещето е в прецизната медицина. Как да избегнем подобни ситуации?

- Не случайно в отчета си през 20.01.2015 г. президент Обама обяви инициативата „прецизна медицина“. Генетичните и най-вече геномните изследвания (едновременно изследване на група или всички гени) са основен инструмент за въвеждане на експоненциално навлизащия в световното здравеопазване и у нас, изключително перспективен и стратегически в дългосрочен план подход - прецизна медицина. Тя включва: превенция, профилактика, индивидуализирано лечение, рехабилитация, грижи за пациента и семейството на база: геномните характеристики, начина на живот, факторите на околната среда (вода, въздух) и социалния статус. Тази революционна промяна в медицинската практика и здравеопазването води до различни, противоречиви очаквания при основните участници в процеса: здравеопазване, пациенти, социално и здравно осигуряване, фармацевтична индустрия и научни изследвания. Освен доказаните ползи, генетичните и особено геномните изследвания крият редица значими рискове и заплахи. Това наложи провеждането на генетични и геномни изследвания във всички страни под строг контрол в рамките на конкретни национални програми. Не само „подобни ситуации“, а всички ситуации, свързани със здравеопазването не могат да бъдат решени без ефективно приложение на генетичните и геномните изследвани. От тях се нуждаят годишно всички: бременни (65 000); новородени (60 000); болни с генетични болест (3000 - общо над 250 000); семейства с репродуктивни проблеми (общо около 200 000); болшинството от хилядите болни с рак, сърдечносъдови, неврологични, психиатрични и др. за превенция, профилактика и лечение с непрекъснато нарастващия брой на непосилно скъпи лекарства за „таргетна“ и „генна“ терапия. Разбира се, и инфекциозните болест. За да се внедри подходът на „прецизната медицина“ по работещия модел на всички европейски страни, българското здравеопазване се нуждае неотложно от: безкомпромисна регулация над генетичните и геномни изследвания, актуални стандарти по „медицинска генетика“, клинично-диагностични алгоритми, съвременна инфраструктура и адекватен кадрови потенциал - всичко в рамките на национални специфични програми. Аз вярвам, че скоро ще „забравим“ за коронавирус 2019 и че българското здравеопазване ще започне ускорена подготовка за внедряване на подхода за „прецизна медицина“.

 

Визитка:

Проф. Иво Кременски е сред водещите специалисти по генетика у нас. Консултант към лабораторията по геномна диагностика към МУ "София". Дългогодишен национален консултант и ръководител на Националната генетична лаборатория. Специализирал е „Биохимична диагностика“ в Erasmus University в Ротердам. Член е на международни научни организации.  Той е един от инициаторите на „Българския геномен проект“.

08:14 | 06 Юли 2020 г.

Управляващите в Хърватия печелят парламентарните и...

08:14 | 06 Юли 2020 г.
Управляващите в Хърватия печелят парламентарните избори в страната. Партията а премиера Андрей Пленкович "Хърватска демократична общ...
Жан Кастекс
07:59 | 06 Юли 2020 г.

Новият френски премиер ще представи днес кабинета

07:59 | 06 Юли 2020 г.
От новия министър-председател на Франция Жан Кастекс днес се очаква да представи едно ново правителство, чиято задача е да помогне на ико...
07:47 | 06 Юли 2020 г.

Обсъждат готовия проект за гората на Црънча, която...

07:47 | 06 Юли 2020 г.
Обсъждат готовият проект за гората на Црънча, която става парк след дарение на депутата Делян Пеевски. Срещата е между главният архитект ...
Словакия
07:37 | 06 Юли 2020 г.

Отрицателен PCR тест и 5 дни карантина за българит...

07:37 | 06 Юли 2020 г.
Словакия въвежда по-строги изисквания за влизане на българи на територията си от днес. Властите в Братислава извадиха страната ни от спис...
катастрофа
07:28 | 06 Юли 2020 г.

17 са ранени, а един загина след като автобус се б...

07:28 | 06 Юли 2020 г.
17 души са ранени, а един е загинал при пътнотранспортното произшествие.   Автобусът е катастрофирал близо до град Гебзе в С...
Апелативният спецсъд пуска под домашен арест Иванчева и Петрова
07:20 | 06 Юли 2020 г.

Днес съдът решава какви ще са присъдите на Десисла...

07:20 | 06 Юли 2020 г.
Днес съдът ще реши каква ще е съдбата на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.   На предишното заседание на 3 юли прокуратура...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет