Само в Канал 3: Защо черногорецът Исмаил вдигна 6-тонен пилон за 11 000 евро с най-голямото българско знаме в София (ВИДЕО)

Знамето е знак, българското знаме ми е на сърцето, заяви Исмаил Абазович пред "Офанзива с Любо Огнянов"

Източник: Канал 3

В индустриалната зона на София във Военна рампа едно огромно българско знаме вече се вее високо в небето. В деня, в който отбелязахме 147 г. от трагичната смърт на Апостола на свободата Васил Левски българското знаме гордо се развя в небето, символ на саможертвата, която трябва да е в сърцата на всички българи.
 
Героят на историята в "Офанзива с Любо Огнянов" по кръв не е българин - Исмаил Абазович е родом от Черна гора с баща мюсюлманин и майка християнка.
 
След 40 г. в Турция, той премества семейството и бизнеса си в България. Исмаил, който почете паметта на българския Апостол Васил Левски, издигайки нашето знаме високо в небето.
 
 
За Исмаил и това не е достатъчно: той е амбициран да вдигне в небето още пилони с българския трибагреник.
 
"Да имаме още едно знаме в друг квартал - имаме едно на Околовръстния път, сега с новата фабрика да имаме още едно. От сърце, ако е възможно във всеки квартал по едно знаме да имаме. И най-голямото знаме да е от нас, за да се чувстваме по-добре, да ни е по-хубаво - това искаме", казва пред "Офанзива" Исмаил, смесвайки сръбско-хърватски с български, като уточнява, че пилонът е висок 36 метра и тежи 6 тона, като под пилона са положени 30 тона бетон, плюс един тон арматура. 
 
"Знамето е 9 на 12 метра, същото както на Околовръстния път, най-голямото знаме в София - по-голямо знаме никъде няма", горд е Исмаил.
 
Запитан от водещия Любо Огнянов колко струва тази красота, Исмаил изчислява: "Горе-долу около 11 000 евро е!"
 
 
"Да, парите са от моя джоб, но аз вярвам в нещо, а първото, което една държава трябва да има, е знаме", продължава черногорецът. "Държава, която няма знаме, това не е държава, затова знамето трябва да се показва навсякъде", отсича той.
 
"Знамето е знак и затова от началото още много обичам и българското знаме ми е на сърцето - много го харесвам и правя това от сърце", казва още Исмаил. 
 
Няколко месеца продължава подготовката, изработването и вдигането на пилона със знамето, целият проект и поръчка е на Исмаил. Синовете му увековечават със запис вдигането на второто огромно знаме, което баща им издига в София - първото е прочутият му знак на Околовръстното шосе, който се вижда от километри. 
 
"Има много хубави хора, които спират с колите и ме питат, искат да ми помогнат - с 50 лева, 100 лева, 30 лева, вярвайте ми", споделя с усмивка Исмаил, който в замяна ги кани на кафе. "Има много такива хора и много се радват, хората такова нещо не са виждали, в този квартал са само фабрики и ме питат - "какво правите", а аз - "от сърце го правиме, това е хубаво нещо", казва той.
 
По думите му досега е бил под наем, но сега вече е закупил мястото и затова е вдигнал знамето: "Защото това е мое място!"
 
Местната община не само не създала никакви проблеми на инициативата на черногореца, но и идеята много се харесала, казва той. "Още не са го видели, ще ги поканим, като свършим всичко с фабриката", обещава той.
 
И доверява: "Не трябва да си роден в една държава, но когато я харесваш, това е твоята държава, такава дума имаме. Аз чувствам България като моя държава, аз ще поканя общината да видят и ако дойдат, много ще се радвам".
 
Според него хората тук, в България, са по-различни, а общото за балканците е това, "че ние още имаме сърце, Европа няма сърце, Европа е като машина". "В Европа вярват в едно нещо, имат закони, но ние можем понякога да променим законите, за да живеем както трябва", усмихва се Исмаил. 
 
От своя 10-15-годишен престой у нас той е категоричен: "Мисля, че България е добре, все напред върви - така се чувствам и така виждам, и България ще може да се оправи!"
 
Всичко за черногореца с най-хубавите и големи български знамена - във филма на "Офанзива с Любо Огнянов":
 

Гей
21:30 | 09 Юли 2020 г.

Норвегия ще приема приоритетно бежанци с хомосексу...

21:30 | 09 Юли 2020 г.
Норвегия е първата страна в света, която официално обявява, че ще приоритизира приемането на бежанци с различна сексуална ориентация. Тов...
Социални мрежи
21:14 | 09 Юли 2020 г.

Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу дом...

21:14 | 09 Юли 2020 г.
Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реалн...
Мирела Иванова
21:00 | 09 Юли 2020 г.

Мирела Иванова: Родителите трябва да запознаят дец...

21:00 | 09 Юли 2020 г.
Днес честваме 170 години от раждането на „Патриарха на българската литература“ - Иван Вазов, а по този повод драматургът от Н...
Румен Радев и Илияна Йотова
20:34 | 09 Юли 2020 г.

Румен Радев оглави протеста след арестите на „Донд...

20:34 | 09 Юли 2020 г.
Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените на президента Румен Радев. За разгласяване на държавна тайна е отвед...
Екатерина Захариева
20:13 | 09 Юли 2020 г.

Захариева в Прага: Важно е да не допускаме отново ...

20:13 | 09 Юли 2020 г.
,,В Европейския съюз трябва да имаме общи и координирани правила за ограничаване на коронавируса, но да не допускаме отново затваряне на ...
КЕВР
19:27 | 09 Юли 2020 г.

Парламентът рестартира процедурата за избор на нов...

19:27 | 09 Юли 2020 г.
Депутатите гласуват наново процедурни правила за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), пред...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини