Александър Маринов: Проблемите на България не започват от ГЕРБ, а в този си вид БСП не може да убеди, че е алтернатива (ВИДЕО)

Има порочна практика – промените в законите се извършват във формално незаконосъобразен начин, сподели още той

Гостите на
Източник: Канал 3

Гостите на "Беновска пита" на 23.02.2020 г.

"Нашата задача е да изготвим проект за документ, който трябва да мине през широки обсъждания, виждане дългосрочно за необходимите промени. Да достигнем като общество към по-добро положение". С тези думи започна участието си в предаването "Беновска пита" проф. Александър Маринов, политолог, председател на Стратегическия съвет към президента.
 
"Стратегията е движение с отворен край. Нямаме пълноценна национална стратегия, това е основна причина за неблагополучията, няма цел, която да обединява нацията. Политическите партии и институциите ще имат възможност да участват в обсъждането, но основни адресат е обществото. Стратегията е безсмислена, ако не ангажира обществената енергия. Референдума е ядреното оръжие на демокрацията", сподели той.
 
 
"Студентите са изключително отворени, по-загрижени за бъдещето. Аз съм дискутирал с тях редица въпроси, при отговора на които отчитаме мнение. До месец ще имаме готовите материали по новата стратегия.
Смятам, че някои неща в управлението на държавата трябва да се промени, властта да се упражнява открито, обосновано, с отчетност и поемане на отговорност. Оценката е задължение, на този, който обявява проекта. Много често не отговаря на необходимите стандарти, нито на методологията за оценка на въздействието на нормативните актове. Има порочна практика – промените в законите се извършват във формално незаконосъобразен начин. Това си е заобикаляне на изискванията", коментира проф. Маринов.
 
"Разбирам под отчет да се вземе програмата да се видят от приоритетите и целите какво е изпълнено и какво не. Трябва да зададем въпроса къде е отчета за работата на това правителство? Всеки гражданин е длъжен да пита, а полиците – да отговорят", заяви той.
 
"Изискването за отчетност и отговорност важи за всяка власт. Не смята, че президентът е засенчен от мен. Моята задача не е такава, аз съм човек, който му помага и го съветва, имаме различно амплоа. Не се занимавам с оперативна политика, университетски професор съм. Не съм в сянка и не се крия. Радев не обсъжда с мен речите си, във функциите ми не влиза това", добави политологът.
 
"Оттеглянето на доверието от страна на Радев беше логическа стъпка, отношенията градираха. На неговото място нямаше да използвам този израз, но той има висок собствен принос при писането на речите и е много интелигентен човек. Аз съм откровен към него, каквото и да съм му казвал. Речта му на честванията за Левски много ми хареса. Не ми хареса това, което се случи на шествието, но президентът няма вина, не го е организирал той. Шествието беше организирано от фондация "Васил Левски". Да го поведе беше проява на нетактичност. Случилото се на паметника беше грозно", каза още проф. Александър Маринов.
 
"Президентът не пропуска да отговори на враждебност, защото не е човек, който може да преглъща. Проблемите на българската държава не са започнали от ГЕРБ, а ще приключат, ако го няма този манталитет на управление. В този си вид БСП не може да убеди обществото, че е алтернатива. Радев не заплаши с предсрочни избори, защото той не може да ги предизвика, само предупреди. Смисълът на това предупреждение е, че ако се стигне до служебен кабинет, той няма да действа няма да действа като предишния, назначен от президента. Въпросът е какво върши служебното правителство. Съгласен съм с него, че обществото трябва да решим искаме ли така да ни управляват или не?", завърши проф. Маринов. 
 

 

„Междузвездни войни“
20:21 | 07 Юли 2020 г.

Домашно кино: Юли е месец за маратон с джедаи

20:21 | 07 Юли 2020 г.
Едва ли в историята на киното има по-култова поредица от „Междузвездни войни“. Едва ли има по-ефективен начин, за да привлече...
Хапчета
19:42 | 07 Юли 2020 г.

Словашките власти заловиха 1,5 тона метамфетамини

19:42 | 07 Юли 2020 г.
Словашките власти обявиха днес, че 1,5 тона метамфетамини, контрабандирани от Мексико, са открити и иззети в края на май. Тук може да...
Луиджи ди Майо и Екатерина Захариева
19:35 | 07 Юли 2020 г.

Захариева и Луиджи Ди Майо обсъдиха изхода от криз...

19:35 | 07 Юли 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и международното сътрудничество на Италия...
Пожарна
18:57 | 07 Юли 2020 г.

Екипи от огнеборци гасят пожар в предприятие в Сре...

18:57 | 07 Юли 2020 г.
Към 17:36 часа е постъпил сигнал за възникнал пожар в предприятие за преработка на пластмаси в Средец, съобщиха от МВР На място са из...
Правосъдие
18:54 | 07 Юли 2020 г.

Апелативният съд призна за виновен бившия началник...

18:54 | 07 Юли 2020 г.
Бившият началник на Онкологичния център в Пловдив Красимир Вальов беше осъден на три години условно лишаване от свобода с изпитателен сро...
Георги Братоев
18:51 | 07 Юли 2020 г.

Георги Братоев: Присъствието на повече млади момче...

18:51 | 07 Юли 2020 г.
Присъствието на повече млади момчета е стимул за по-възрастните. Това заяви волейболният национал Георги Братоев преди днешната открита з...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини