Нанков: Хакери атакуват тол системата ден и нощ, тя е инструмент срещу сивия сектор в транспорта

Функциите на тол системата не се ограничават до това дали някой има винетка или няма, каза още той

Николай Нанков
Източник: Канал 3

Брифинг за старта на тол системата даде зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството дава Николай Нанков заедно с члена на УС на АПИ проф. Олег Асенов по повод изявления за тол системата от Нинова и Свиленски в централата на БСП. Той бе излъчен на живо по Канал 3 ТУК.

"Наслушахме се на стъкмистика и изкривени статистически данни", започна зам.-министър Нанков. "Ще направим кратък брифинг, провокиран най-вече от брифинга на лидера на БСП и съответно част от ръководството на БСП по темата тол система, електронни винетки, квалификациите от тяхна страна.

Свиленски не ни разочарова - отново зле подготвен. Може би подвежда партийните си шефове, но когато се опитва да подвежда българските граждани, мисля, че е редно да реагираме", изтъкна Нанков. 

Той уточни, че тол системата е основният инструмент в борбата на държавата срещу сивия сектор в транспорта. "Нещо, което многократно сме коментирали и което е ясно за всички български граждани. Целта не ни е борба с дребния нарушител, а със сивия сектор в транспортния бранш“, уточни още Нанков.
 
 
Той разкри, че тол системата е атакувана денонощно от хакери, като последната е от събота вечерта. "Хубаво е, че колегите от националното тол управление информират компетентните служби“, каза още Нанков.

Той изрази убедеността си, че органите на реда ще установят кои са извършителите, откъдето може да се съди и за мотивите.

"Не трябва да пропускаме и факта, че тол системата е интегрирана в пълнота със системите на Агенция "Митници“, НАП, системата на МВР.
 
Знаем, че миналата седмица беше одобрена инструкцията по отношение на съвместната работа на тези контролни агенции. Така че по отношение на борбата със сивия сектор в транспортния бранш, резултатите ще бъдат реални още през настоящата година“, заяви зам.-министърът. Според него това е една от сериозните предпоставки за сериозния отпор срещу тол системата. Нанков анонсира, че предстоят срещи с превозвачите.
 
Думата взе и проф. Олег Асенов, член на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", който коментира така изказванията на хора от БСП: "В никакъв случай не съм съгласен с думата безхаберие за тол системата."
 
 
Проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ
 
"Години наред аз самия в професионалната си кариера се готвя за този проект. Мога да кажа, че той е венецът на моята работа и в никакъв случай не съм съгласен с думата безхаберие. Безхаберие ли е, че през януари се обърнахме към общините, за да видим къде са табелките D-12 и 11?
 
Получихме отговор, похарчихме средства, за да може тези табелки да са на правилните места. Заснехме пътищата и по този начин направихме новото покритие. Безхаберие ли е, че изчислихме, че има средно 10 000 транзитни камиона и към днешна дата сме осигурили възможност 92 камиона едновременно да бъдат обслужвани с маршрутни карти на границата, което е пропускателна способност при средно 6 маршрутни карти на час - повече от 13 000. Значи това не е безхаберие, а системен подход и сериозно отношение на държавата да защити обществения интерес“, каза още проф. Асенов.

Той опроверга и цифри, споменати на брифинга на "Позитано" 20. По думите му в Националното тол управление не работят 1200 души, както се изказаха в централата на БСП, а "800 души, 650 от които на терен."
 
"Чиято функция е основно превантивна. Какъв е резултатът? По-големи приходи и миналата година - 105 млн. лв. до днешна дата, което е повече от една трета от прогнозата за електронните винетки за годината. Това е реалният отговор на безхаберието“, заяви още проф. Асенов.
 
 
облаци над София
06:37 | 26 Май 2020 г.

Топъл дъжд със западен вятър ни очаква днес

06:37 | 26 Май 2020 г.
Облачно и дъждовно ще е времето днес, на 26 май. Температурите в цялата страната ще са в интервала 18 – 22 градуса.   ...
22:20 | 25 Май 2020 г.

За 10 дни в Ухан направиха над 6,5 млн. теста за к...

22:20 | 25 Май 2020 г.
Медиците в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията от коронавирус, за 10 дни са извършили над 6,5 милиона теста за вируса, съобща...
22:10 | 25 Май 2020 г.

Двама се удавиха на плаж без спасител във Великобр...

22:10 | 25 Май 2020 г.
Тийнейджърка, хваната в капан под преобърнала се гумена лодка и мъж, изваден от морето край неохраняемите брегове на Корнуел, са починали...
Владимир Гаджев
22:02 | 25 Май 2020 г.

Гаджев пред Канал 3: Сираков има план за спасениет...

22:02 | 25 Май 2020 г.
Бившият капитан на Левски Владимир Гаджев е убеден, че Наско Сираков е готов с успешен план за спасението на "сините". Според п...
21:52 | 25 Май 2020 г.

С беседки-оранжерии борят коронавируса в ресторант...

21:52 | 25 Май 2020 г.
Ресторант в Амстердам намери интересен начин за осигуряване на социална дистанция между клиентите си. Репортажът по темата е на "Дой...
Ал Бано
21:39 | 25 Май 2020 г.

Ал Бано с голям гаф: Човекът е унищожил динозаврит...

21:39 | 25 Май 2020 г.
Италианският певец Ал Бано породи полемика и подигравки с изказване за коронавируса.   Вчера във видеовръзка от вилата си в ...

гледай на живо

26.05.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс