Виетнам и Иран борят коронавируса с танци и песни (ВИДЕО)

Лекари могат да бъде видяни как танцуват в символично предизвикателство срещу разпространяващия се вирус

коронавирус, песен
Източник: youtube.com

В силно засегнатият от коронавируса Иран медицинските работници не просто лекуват пациентите - лекарите и медицинските сестри повдигат също техния дух с танцови изпълнения, които масово се разпространяват в социалните медии. За това информира АФП.
 
В поредица от кратки видеоклипове медицински персонал, облечен в хирургически маски и защитно медицинско облекло, може да бъде видян как танцува в символично предизвикателство срещу разпространяващия се вирус, отнел повече от 100 живота в страната.
 
 
Иранците масово споделят видеоклиповете, очевидно заснети в болничните отделения и операционните зали, а идентичността на танцьорите е прикрита от болнични облекла и маски за лице, докато се извиват и поклащат в стил ирански поп и традиционни мелодии.
 
Многобройни клипове могат да бъдат гледани в Туитър, озаглавени на английски като "Коронавирусен Иран танцува".
 
Властите на Иран засега изглежда толерират манията за "танцово предизвикателство“, а някои видеоклипове са събрали около 100 000 гледания в Туитър, Инстаграм и други социални медии.
 

Security Check Required

null

Това се случва, въпреки че танците между мъже и жени са забранени в ислямската република, с изключение на брачните двойки, които могат да танцуват насаме.
 
Министерството на здравеопазването на Виетнам пък пусна забавна песен и клип с текст, описващ инструкции за предпазване от коронавируса, предава AFP.
 
Песента е изпълнение на певците Ерик и Мин и в нея те призовават слушателите да "се борят с вируса корона" и да си мият ръцете. В резултат на това в популярно музикално приложение се появиха и множество домашни клипове на хора, които пеят песента и танцуват, докато си мият ръцете или пък призовават хората да го правят. Тези клипове събраха повече от 2 млн. гледания в приложението "ТикТок".
 

Освен това любопитната кампания на по принцип консервативното комунистическо правителство на Виетнам събра стотици хиляди гледания и в YouTube, а популярно комедийно шоу нарече песента "същинско парче за дискотека".
 
Във Виетнам младите хора пък разпространяват множество клипове, в които танцуват, докато си мият ръцете и припомнят на хората да не пропускат да изтъркат и между пръстите и ноктите си – както препоръчват и здравните експерти. В някои клипове може да се видят и офис работници, които чистят бюрото си.
 
Случаите на коронавируса във Виетнам в момента са 16, макар че според данните на министерството те вече са се възстановили от болестта и са били изписани.
 
Страната, която граничи с Китай, е взела сериозни мерки за борба с епидемията, като по-рано село близо до столицата Ханой, в което бяха регистрирани пет случая на коронавируса, беше поставено под карантина.
 
COVID-19
12:30 | 29 Октомври 2020 г.

Двама учители от Смолянско и Севлиево починаха от ...

12:30 | 29 Октомври 2020 г.
Почина заразен с коронавирус 63-годишен учител от основно училище в община Баните и жена на 70 г. от община Златоград , съобщиха от РЗИ-С...
Специализирана прокуратура
12:19 | 29 Октомври 2020 г.

Спецпрокуратурата обвинява петима, източили над 22...

12:19 | 29 Октомври 2020 г.
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу пет лица за участие в престъпен сговор за данъ...
д-р Александър Симидчиев
12:11 | 29 Октомври 2020 г.

Д-р Симидчиев: Не сме дисциплинирани, около 1 - 1,...

12:11 | 29 Октомври 2020 г.
"Не сме дисциплинирани, в България около 1 млн. - 1 500 000 души не обръщат внимание на мерките. Това са преобладаващо активни х...
НВИМ
11:57 | 29 Октомври 2020 г.

НВИМ представя изложбата "София – столица на обеди...

11:57 | 29 Октомври 2020 г.
От 29 октомври (четвъртък) в Националния военноисторически музей ще може да бъде разгледана изложбата "София – столица на обед...
11:55 | 29 Октомври 2020 г.

Астероидът Апофис ускорява към Земята

11:55 | 29 Октомври 2020 г.
Астероидът Апофис увеличава скоростта си на придвижване по посока на Земята и може да се блъсне в планетата ни след 48 години, предупрежд...
Илонка Маева
11:46 | 29 Октомври 2020 г.

СРЗИ иска да предупреждава със SMS за карантина, з...

11:46 | 29 Октомври 2020 г.
Столичното РЗИ има проблем с разнасянето на предписания за карантина на контактните лица. Проблемът е основно кадрови.   &qu...

гледай на живо

29.10.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини