Доверчив зидар удари € 6,47 млн. от тото, даде ги на банкер и остана без цент

Джакпотът се превърна в проклятие за Франсиско Гереро и семейството му

евро
Източник: pxhere.com

 

68-годишният испански зидар Франсиско Гереро завинаги ще помни датата 14 декември 2005 г., когато спечели 6,47 милиона евро от испанското "Бонолото“, пише "Ел Паис“. Този ден беляза и неговото пропадане.

Неграмотният Гереро, дотогава "най-щастливият човек на света“, се довери сляпо на банкер от най-голямата и престижна испанска банка "Сантандер“, остави в ръцете му цялата сума, за да завърши гол и бос. Франсиско, който признава, че нищо не разбира от финанси, повярвал на служителя на банката, убедил го да инвестира парите в покупката на рискови финансови продукти.

Така той не само загубил спечеленото от лотарията, но също и цялата си собственост, събирана с тежък труд през годините. Тази седмица гражданският провинциален съд в Кастейон започна четвъртото дело на Гереро и семейството му срещу банката в последните 14 години. "Аз съм жив мъртвец“, не спира да повтаря той.

В онзи 14-ти декември Франсиско разбира, че е станал милионер, когато се прибира вкъщи от работа. "Мислех, че премията е в песети (испанската валута преди еврото, въведено при курс 166,4 песети за едно евро – бел. ред.), защото в евро сумата ми се губеше“, признава и днес.

Радостта бързо се превръща в безсилие само 2 г. по-късно и то без да е прибрал наградата си. "Той (човекът от банката) ми каза, че при тях парите са на добро място, без риск, и че ще ми дадат 17% - аз не знаех дори какво означава това. Доверих се сляпо и разрушиха живота ми“, споделя той пред вратата на съдебната зала.

Франсиско губи абсолютно всичко, вкл. и 40-те процента от спечеленото, които решил да запази да 4-те си деца (по 650 000 евро за всяко). И не помирисал дори един цент от джакпота си. Съдът се произнесе в негова полза в предишните 3 процеса. През 2016 и 2018 г. банката бе осъдена да му изплати 1,06 млн. евро, плюс лихвите, както и още 1,2 милиона евро с лихви за децата му.

Но Франсиско разкрива, че тези пари са се изпарили на мига заради дълговете, натрупани от рисковите инвестиции, за които платил, ипотекирайки цялото си имущество на доверие към банкера..

"Живея като натрапник в собствената си къща“, казва Франсиско, който не може да смогне на ипотечните вноски. На всичко отгоре са нужни пари заради влошеното му здраве – страда от депресия и хронична тревожност, отприщени от сблъсъка му с банката. Въпросният служител тогава изобщо не го информирал и не му обяснил за рисковете от инвестицията.

"Никога не съм бил в училище, не зная какво е това рентабилност. Дай ми кирка и лопата, и ще ти построя нещо, но от банки нищо не разбирам“, казва Франсиско, който продължава да работи като зидар на 68-годишна възраст, за да издържа себе си и роднините.

Разбрал, че е без стотинка в уж сигурната банка, когато му се наложило да тегли 30 000 евро заради операция на коляното в Барселона. Когато отишъл в банката там му казали, че няма никакви пари.

"Борим се за цялостната щета, защото съм разорен, жив мъртъв. Да видим дали банката "Сантандер" ще си плати за всичко, което ми причини. Имам надежда в съдиите, в правосъдието – трябва да спечеля аз, защото го заслужавам. Спечелих от лотарията и това бе моята смърт – взеха ми къщата, земята, живота. Какво още искат да ми вземат? Не е хубаво това, което сториха с мен – не. Преди бях щастлив, бях най-щастливият човек на света“.

 

Етикети: Испания
Гърция блокира мигрантите на турската граница
-13
18:18 | 22 Октомври 2020 г.

Заловиха край Нови хан трафикант на мигранти

18:18 | 22 Октомври 2020 г.
Заловиха трафикант на мигранти край Нови хан, съобщават от прокуратурата. Мъжът, който е с „обременено съдебно минало”, е зад...
Патарински LIVE
17:59 | 22 Октомври 2020 г.

Красимир Богданов: Нека да няма отново КПП-та и по...

17:59 | 22 Октомври 2020 г.
"Хубаво е хората да се замислят колко тежко беше положението през пролетните месеци. Нека да няма отново КПП-та и по-тежки мерки&quo...
Патарински LIVE
17:43 | 22 Октомври 2020 г.

Спас Гърневски: Корнелия Нинова не е отговорила на...

17:43 | 22 Октомври 2020 г.
"Министърът на здравеопазването д-р Ангелов показа в Народното събрание, че напълно точно е избран за министър и то точно в това пол...
Цвета караянчева
17:06 | 22 Октомври 2020 г.

Цвета Караянчева покани наблюдатели от европейскит...

17:06 | 22 Октомври 2020 г.
Председателят на НС Цвета Караянчева покани европейските институции да изпратят наблюдатели, които да проследят всички етапи от протичане...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 1
16:54 | 22 Октомври 2020 г.

11 констативни протокола с предупреждение за отстр...

16:54 | 22 Октомври 2020 г.
Районна прокуратура – Благоевград, съвместно с Областна дирекция по безопасност на храните, е извършила проверки за спазване на про...
Костадин Ангелов
16:31 | 22 Октомври 2020 г.

Наполовина намаляват капацитета на нощните заведен...

16:31 | 22 Октомври 2020 г.
Намаляват капацитета на нощните заведения на половина. В момента в заповедта е записано 1 човек на квадратен метър. Това стана ясно след ...

гледай на живо

22.10.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива