Държавата трябва да е много внимателна в условията на извънредно положение, иначе идва катастрофа

Необходимо е да се приведат в действие контролни механизми по отношение на органите, прилагащи извънредните мерки, които да следят за гражданските права - омбудсман, специална парламентарна комисия, смята юристът

Борислав Цеков
Източник: Канал 3

Г-н Цеков, Народното събрание обяви извънредно положение заради коронавируса за 1 месец. Какви последици за гражданите могат да последват от това от конституционна гледна точка?

Няколко са основните изисквания, на които трябва да отговаря едно решение на НС за обявяване на извънредно положение, за да е легитимно. Те произтичат от Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека и практиката на Съда в Страсбург. Те се спазват от всички държави в Европа. Неспазването може да доведе жалби на засегнати от извънредните мерки и осъждане на държавата в Страсбург.

1. Да се посочат конкретно видовете извънредни мерки, които ще се прилагат и териториалния им обхват.

2. Да се посочат конкретно кои граждански права ще бъдат ограничавани. Това трябва да са само тези, чието ограничаване е абсолютно необходимо за преодоляване на опасността. Не могат да се ограничават абсолютно неотменимите по Конституцията и според международните актове основни права: правото на живот, забрана за изтезания, неприкосновеност на личността, презумпция за невиновност, свобода на съвестта и вероизповеданията.

3. Да се посочи срок. Този срок може да се удължава от НС след нова преценка на ситуацията и не може да продължава повече отколкото е "строго необходимо" за преодоляване на опасността.

4. Да се нотифицира официално генералният секретар на Съвета на Европа.

5. Автоматично след отмяната на извънредното положение трябва да отпаднат всички ограничения и да се възстанови нормалния обществен и правен ред, както е действал преди извънредното положение.

Необходимо е също да се приведат в действие контролни механизми по отношение на органите, прилагащи извънредните мерки, които да следят за гражданските права - омбудсман, специална парламентарна комисия и пр.

Вицепремиерът Томислав Дончев заговори за "спешни" законодателни изменения. В кои точно закони може да твори законодателят така "спешно", тъй като веднага се появиха спекули, че ще бъдат пипани и норми, които не засягат темата с вируса?

Зависи за какви промени става дума. Трябва изрично да се знае, че ако с тези промени се въвеждат ограничения за правата на гражданите, то те трябва да са пряко свързани с вида на опасността, която е повод за извънредно положение и да отпаднат с отмяната му.

Ще бъде ли ограничено движението на хората и какви още забрани може да доведе въвеждането на извънредно положение?

Какви ограничения ще се прилагат трябва изрично да се посочи в решението на парламента и да се нотифицира Съвета на Европа. Те трябва да са разумни и пропорционални. Допустимо е да се ограничава придвижването. Но не могат да се ограничават абсолютно неотменимите права, изброени в чл. 57 от Конституцията.

Представители на юридическата общност поискаха и затягане на наказанията за граждани, които не спазват карантината? До каква степен, според Вас, е нужно засилване на репресията?

Възможно е като част от извънредните мерки да се въведат временно и по-сурови санкции. Но всичко трябва да е с мяра.

Знаете, над 50 съдилища отмениха публичните си заседания за между две седмици до месец заради заразата - как ще се отрази това на съдебната система?

Ще затлачи още повече съдебната власт. Ако се проточи прекомерно това отлагане, може да придобие белезите на фактически отказ от правосъдие.

Ще успее ли да навакса загубеното държавата, ако се окаже, че властта образно казано я "затвори"?

Щетите ще са огромни и за хората, и за бизнеса. Държавата трябва да е много внимателна в отношението към бизнеса, а не да го мачка в тази ситуация, защото ако се стигне до масови фалити и уволнения, сегашната здравна криза ще се трансформира в социална катастрофа. Държавата трябва да обяви пакет от облекчения и стимули за засегнатите от извънредните мерки фирми и предприятия. Вижте какво прави Тръмп в САЩ или пък властите в Италия - налагат мораториум върху плащания за данъци, за ток и вода, по кредитите. Създават фондове за финансиране на заплатите на работници от закъсали фирми. Това са длъжни да направят и българските власти. Иначе идва катастрофа.

Борислав Цеков е доктор по конституционно право, автор на множество научни и публицистични статии, университетски преподавател и основател на Института за модерна политика.

Източник: Правен Свят

Етикети: Борислав Цеков
21:56 | 09 Юли 2020 г.

Капитанът и голмайсторът на Лудогорец за титлата, ...

21:56 | 09 Юли 2020 г.
Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков и голмайсторът на шампионите Клаудиу Кешеру споделиха пред камерата на Канал 3, че следващата голя...
Полиция
21:47 | 09 Юли 2020 г.

Гърците протестират срещу нов закон

21:47 | 09 Юли 2020 г.
Хиляди гърци демонстрираха днес срещу нов закон за затягане на правилата за улични протест, който беше критикуван от опозицията като неде...
Гей
21:30 | 09 Юли 2020 г.

Норвегия ще приема приоритетно бежанци с хомосексу...

21:30 | 09 Юли 2020 г.
Норвегия е първата страна в света, която официално обявява, че ще приоритизира приемането на бежанци с различна сексуална ориентация. Тов...
Социални мрежи
21:14 | 09 Юли 2020 г.

Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу дом...

21:14 | 09 Юли 2020 г.
Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реалн...
Мирела Иванова
21:00 | 09 Юли 2020 г.

Мирела Иванова: Родителите трябва да запознаят дец...

21:00 | 09 Юли 2020 г.
Днес честваме 170 години от раждането на „Патриарха на българската литература“ - Иван Вазов, а по този повод драматургът от Н...
Румен Радев и Илияна Йотова
20:34 | 09 Юли 2020 г.

Румен Радев оглави протеста след арестите на „Донд...

20:34 | 09 Юли 2020 г.
Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените на президента Румен Радев. За разгласяване на държавна тайна е отвед...

гледай на живо

09.07.2020
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева