Красимир Каракачанов: Не може някой да се прибира от страна на масова зараза и да събира половината гето на ядене и пиене (ВИДЕО)

Няма да има вечерен час, нито танкове по улиците, някой да го твърди е мародерство, допълни той

Източник: Канал 3

"Извънредното положение означава ограничаване на възможностите за разпространение на вируса. Необходими са административни наказания и глоби, за неспазващите карантина. Вместо карантинираният да се подложи на доброволна карантина и да се лекува, той бяга. Изчислено е, че в рамките на 3 седмици контактуване с 800 човека. Такъв човек вместо да стои под карантина, ако той контактува с 7-800 човека, 1/3 от тези хора са потенциално заразени, така можем да стигнем Италия". Това каза в предаването "Офанзива" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
 
"Този вирус не е толкова смъртоносен, колкото други като птичия грип. Но той разлика от други инфекциозни заболявания е много прилепчив. Едно е да имаш 1000 болни и да починат 10, друго е 10-20 000. Искаме животът на гражданите да бъде предпазен. Всички публични помещения и събирани ще бъдат забранени. Този вирус може да бъде преодолян, ако всеки от нас спазва. Ако човек е безотговорен към себе си, няма право да бъде такъв и към другите. Трябва да се въведат мерки, които да дисциплинират обществото", допълни той.
 
"Трябва да бъдат взети спешни мерки лекарите, които обслужват пациентите да бъдат под карантина 14 дни, докато го смени друг екип. Тези хора ще полагат извънреден труд, но той е справедливо да бъде овъзмезден. Парламентът ще реши с каква сума. Предложенията ще ги направи МЗ, МС ще ги приеме. Ще бъдат отделени милиони за здравеопазване", каза още министърът.
 
"Радвам се, че парламента подкрепи подобна инициатива на Правителството. Крайно време е да разберем, че когато става въпрос за интересите и здравето на българския народ, трябва да се вземат мерки. Убеждаваха ни, че имаме само права. Всеки български гражданин е длъжен да защитава страната си, няма кой друг да се погрижи за гражданите, ако всеки един от нас не дава своя личен пример", сподели той. 
 
 
"Избягалите от карантина ще бъдат задържани и въдворявани в лечебни заведения. Един човек се прибира от Италия, страна на масова зараза, събира половината гето на ядене и пиене и 17 ето - заразени, най-вероятно няма да са последните. Това показва, че този човек няма съзнание. Връщаш се от страна, където има масова зараза и вместо да се карантинираш събираш гетото на софра, деца също са заразени. Когато няма съзнание, трябва да бъдеш санкциониран", обяви Каракачанов.
 
"Няма вечерен час, и кучета няма да има, това се прави във военно положение, но ще има ограничения за работата на нощните клубове, да бъдат затворени, без частни партита. То и това в гетото е било частно парти и виждаме какво е положението, може да имаме и още заразени. Мародерство е да се мисли, че ще излезем с танковете по улиците. Политиката има смисъл, ако служи на нацията и нейното здраве в случая", добави той. 
 
"По никакъв начин няма да има декрети и диктатура, а ред и дисциплина с административни мерки, няма да се ограничават правомощията на НС. Това се превръща в пир по време на чума, никой няма да ограничава правата на гражданите", коментира вицепремиерът. 
 
"Имаме близо 200 хиляди комплекта облекла и маски от военния резерв, които могат да бъдат полезни, 180 000 от тях са абсолютно години  изправни, 20 000 сме деблокирали, другите са малко по-стари. При искане от страна на щаба, ще бъдат деблокирани достатъчно количества, спекулата със защитни средства ще бъде инкриминилизирана и наказана. Имаше случай на изкупил маските от аптеките и искал да ги продава в Румъния на в пъти по-високи цени", обясни Каракачанов.
 
"Някои държави затвориха границите си, няма движение на стоки. Когато един производител не може да си изнася продукцията, той фалира. Не е известно колко време ще продължи това, тенденцията показва, че на третия месец е преминал пика. На границата няма да се използва оръжие срещу невъоръжени хора, но при необходимост за самозащита, нашите граничари ще отговорят реципрочно", завърши той.
 

Кафене
07:13 | 13 Юли 2020 г.

Нощните клубове и баровете отново отварят врати (В...

07:13 | 13 Юли 2020 г.
Дискотеките и нощните барове отново работят. Три дни след като дейността им беше спряна със заповед на здравния министър, решението беше ...
COVID-19
07:06 | 13 Юли 2020 г.

Новите случаи на COVID-19 у нас са 77 (ВИДЕО)

07:06 | 13 Юли 2020 г.
Новите случаи на COVID-19 в България достигна 77 души, а общо у нас вече има 7 252 заразени от началото на пандемията, по данни на Национ...
Дърво
06:58 | 13 Юли 2020 г.

Вятърът понижава температурите между 23°C и 28°C

06:58 | 13 Юли 2020 г.
Новата седмица започва с променлива облачност . Ще духа предимно умерен вятър от северозапад, в източните райони от север-североизток. Дн...
22:01 | 12 Юли 2020 г.

Отиде си голямата ни поетеса Миряна Башева

22:01 | 12 Юли 2020 г.
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к \"Сега\". Тя е издъхнала в съня си. На широката публика Башева беше познат...
Цветомир Найденов
21:55 | 12 Юли 2020 г.

Найденов обвини Божков в публични лъжи

21:55 | 12 Юли 2020 г.
Ако Васил Божков бъде докаран на летище София от Дубай с белезници по съответния законов ред за екстрадиция, протестите ще спрат като с маги...
НСО
21:37 | 12 Юли 2020 г.

ДПС: НСО не охранява Доган и Пеевски от 11 юли

21:37 | 12 Юли 2020 г.
НСО вече не охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.  "От 11 юли 2020 г, по тях...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет