Цената на сегашното торнадо и какво ще прави бизнесът след него

Кризата ще изчисти нездравата част от икономиката

маска
Източник: Канал 3

Автор: Маргарита Димитрова

Няма съмнение, че разрастващата се пандемия ще премине в глобална икономическа криза. Първите симптоми са налице. Сривът на световните фондови борси само показва настроенията на инвеститорите, чиито нюх по правило не лъже.

Само вчера, 16 март, американските борсови индекси регистрираха рекорден спад от 1987 г. насам.

И това се случва, въпреки че Федералният резерв на САЩ внезапно намали лихвите до почти нула в неделя. Решението обаче беше възприето по-скоро с притеснение, че пандемията се разпространява все по-бързо. Масло в огъня наля и предупреждението на президента Доналд Тръмп, че има вероятност от рецесия.

Повечето експерти се подготвят за подобен сценарий, но отбелязват, че все още не е възможно да се оцени пълната степен на икономическия спад.

Картината провокира председателя на Еврогрупата Мариу Сентену да сравни ситуацията с военно положение.

Ние сме във война, каза в емоционално изявление пред нацията френският президент Еманюел Макрон, който обяви, че затваря границите на страната.

Инвестиционната банка Goldman Sachs свали шоково оценката си за БВП на Китай през първото тримесечие с 9 процента.

Във „фабриката на света“ пандемията сви производството през първите два месеца на годината с 13,5 на сто, а търговията на дребно се срина с повече от 20 процента. Това не се е случвало от десетилетия!

От днес се затварят границите на Европейския съюз за чужди граждани, а редица държави от Стария континент вече ограничиха влизането на тяхна територия.

Лидерите на Италия, Германия, Франция са все по-често атакувани, че са предприели мерките със закъснение. Във Великобритания дори все още ограниченията са на етап препоръки, призиви и т.н.

Още новини от България и света четете тук

България е сред страните със силни рестрикции.

Първите две положителни проби у нас бяха регистрирани на 8 март, 5 дена по-късно властта обяви извънредно положение. На 17 март заболелите са вече 67.

След драконовските мерки улиците са изпразнени и в делнични дни. Голяма част държавни и частни фирми променят работното време, служителите им остават по домовете си. Работят само магазини за храни, аптеки, застрахователи и банки.

При подобна криза няма как да излезем сухи от водата, вероятно някои бизнеси ще престанат да съществуват, заяви финансовият министър Владислав Горанов, който в понеделник обяви първите мерки на българското правителство в подкрепа на бизнеса.

Още в началото на епидемията в затруднение изпаднаха

компютърни фирми, които все по-трудно намират части, защото доставките от Китай секнаха.

В най-сложна ситуация са компаниите, чиито бизнес е свързан с Италия. Страната сега е център на пандемията и дава много жертви. Утежнява се положението във Франция, Германия, Великобритания, Нидерландия, които са наши ценни търговски партньори.

Само броени дни бушува инфекцията, а продажбите на обувки и дрехи буквално са се сринали. При това още преди да бъде обявено извънредното положение и да бъдат затворени магазините.

По принцип първите два месеца от годината са по-слаби за този бранш, раздвижването започва от март. Оборотът от началото на 2020 г. е двойно по-малък от обичайния, твърдят търговци.

Първи ще усетят удара затворените местата за обществено хранене, хотелите, увеселителните заведение, туризмът е на прага на нулева година.

За няколко дни БСК направи експресно проучване сред повече от 600 фирми как ще им се отрази COVID-19 и каква ще е цената на кризата.

Според 60% от участниците в анкетата пикът предстои и се очаква задълбочаване на проблемите. В същото време 70 на сто признават, че нямат антикризисен план. И още нещо - огромната част от фирмите не са включили в договорите си клаузи за форсмажор - т.е. нямат правна защита. Прогнозата за загубите е до 52% от оборота.

Близкото бъдеще е забулено в спекулации

Очаква се силно да се свие потреблението на определени групи стоки. Хората първо ще ограничат покупките на облекла, обувки, домашни потреби, бяла и черна техника, обзавеждане, стоки, свързани с ремонти.

Автомобилни концерни затварят заводите си сега. Очаква се стагнация на продажбите, ще се ограничат и поръчките на части, което ще засегне и български фирми.

Но, когато потреблението падне, се забавя производството, което води след себе си до съкращаване на работна ръка.

Правителството се опитва да омекоти удара и за броени часове в съгласие с основните работодателски организации предложи първите спасителни мерки.

За да няма лавинообразни съкращения, държавата ще плаща 60% от трудовите възнаграждения в продължение на три месеца.

Ще бъде увеличен с 500 милиона лева капиталът на Българската банка за развитие. Тези пари ще отидат за издаване на портфейлни гаранции на търговските банки, което ще им позволи да проявяват гъвкавост към своите затруднени клиенти.

С друга част от ресурса ББР ще участва временно в капитала на дружества с опция за обратно изкупуване. Така се осигурява безплатно финансиране, защото лихвата върху капитала е нула.

В рамките на извънредното положение всички процесуални срокове по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства спират да текат, освен тези по наказателните производства.

Прекратяват се всички обявени процедури по публична продан и въвод във владение, обявени от държавните и частни съдебни изпълнители. След прекратяване на извънредното положение тези производства се образуват и обявяват отново, без допълнителни такси и разноски.

Спира се налагането на запори на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършването на описи на движими и недвижими вещи собственост на физически лица.

Работодателите в зависимост от възможностите въвеждат дистанционна работа за служителите си.

Държавата увеличава някои срокове, свързани със счетоводно приключване, плащане на имотни данъци с намаление, преизчисляване на пенсии и т.н.

От КРИБ настояват „Булгаргаз“ да възстанови надплатените суми за доставен природен газ по най-бързата процедура. Бизнесът иска да бъдат прегледани европейските програми и да се пренасочат средства към нови приоритети. Целта е да се осигури така необходимата ликвидност на компаниите.

Кризата дава и нови възможности

Различни са прогнозите за края на пандемията –президентът Тръмп, например предполага, че кризата ще отшуми през юли. Има и по-песимистични срокове – за края на септември.

Каквото и да се случи, не е пресилено да се каже, че през тази година приоритет ще е физическото оцеляване на населението. Държавите и компаниите ще правят мащабни извънредни разходи точно за това.

Но тъй като парите не са безкрайна категория, те ще трябва да се харчат изключително пестеливо и умно.

Кризата ще изчисти нездравата част от бизнеса и ще пренареди икономическото пространство.

В крайна сметка потреблението ще определи кой ще остане на пазара. Образно казано, ще бъдат свити разходите за 25-тата рокля или 31-я чифт обувки.

Но пък лесно може да се прогнозира засилен интерес към храни, особено здравословни, фармацевтични продукти, битова химия, хигиенни стоки, предпазни и работни облекла и т.н.

Държавата ще преосмисли инвестиционните си планове, но същото ще сторят фирмите и гражданите.

Предишната глобална криза от 2008 г. беше белязана с рязък спад в цените на имотите. Може да се прогнозира, че и сега ще има редукция. Само времето ще покаже каква точно ще е тя.

Но примерно, инвеститори, които само допреди месеци анонсираха цени от порядъка на 3000 – 3500 евро за квадрат в центъра на София, по-вероятно е да свалят мизата.

И надолу по веригата ще има промяна. Доскоро беше трудно да намериш майстор, който сносно лепи фаянс, защото най-добрите са в западната част на континента и работят за 25 евро на час. Само че приоритетите стават други. Много от дефицитните професии сега ще се окажат в излишък.

Логично е да се очаква повишен интерес към покупката на селски имоти. И не само близо до големите градове.

Кризата ще покаже, че дистанционната работа е напълно възможна. Ще бъде по-важно да живееш спокойно и да е чисто наоколо.

Животът ще се дигитализира допълнително, което ще даде още възможности на IT компаниите.

Затварянето на границите ще нанесе тежки щети върху международния туризъм, но браншът може да стане по-регионален. Здравният и възстановителният туризъм ще стане по-търсен.

Логично е да се предположи, че спа хотелите край минералните извори, с които е богата страната ни, първи ще започнат да излизат от рецесията.

Паниката никога не е била добър съветник. Светът ще продължи да си светува, но въпросът е какво ще правим, след като отмине и това торнадо.

 

 

Милош Крушчич
01:30 | 06 Юли 2020 г.

Милош Крушчич пред Канал 3: Футболистите плакаха з...

01:30 | 06 Юли 2020 г.
В ексклузивно интервю за Канал 3, бившият треньор на ЦСКА Милош Крушчич опроверга слуховете, че е щял да бъде заменен на поста си от Стам...
21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс