Любо Огнянов: Аплаузи за героите в бяло и презрение за дезертьорите! (ВИДЕО)

След като политиците разбраха, че коронавирусът не е манипулация, а е време за обединение, сме на прав път

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

 

Реших да започна предаването днес с една забравена от мнозина история. За по-голямата част от зрителите името Стефан Черкезов със сигурност не говори нищо. През далечната вече 1963-а, когато е едва на 26 години, той работи като лекар по разпределение в село Стрелец. Връща се от командировка в Горна Оряховица с автобус. На излизане от града, рейсът се блъска в камион и избухва в пламъци. От удара, младият лекар буквално изхвърча от автобуса в канавката, но по чудо не е ранен.
 
Д-р Черкезов се втурва в горящия автобус и започва да вади пътниците. Облечен е в модерна за времето си найлонова риза, която буквално се стопява по тялото му. Косата му изгаря, но той не спира да вади хората от пламъците. Когато пристигат първите линейки, д-р Стефан Черкезов вече е сериозно обгорял, но продължава да помага. Вади от огнения ад общо 47 души.
 
Раните му са толкова жестоки, че част от кожата му се отлепя от тялото. Последната линейка го откарва в болницата. Когато пристига, казва на смаяните си колеги: "Оставете ме, аз ще умра. Грижете се за другите пациенти”.
 
На следващият ден, съпругата му, едва 23-годишна счетоводителка, с невръстната им дъщеричка, идват на свиждане в болницата. Младият 26-годишен д-р Черкезов се обръща към жена си с думите: "Кажи на татко, че не е похарчил напразно парите си, за да ме изучи. Нека бъде горд с мене, показах се като истински лекар”. След това д-р Черкезов умира.
 
Всеки един от спасените от него 47 души се възстановява успешно и продължава живота си.
 
Припомням ви тази история в дни като днешния, когато невидимата заплаха от коронавируса поставя пред изпитание не само нас като общество. А изправя на най-големия изпит по човещина хората, които са се клели да помагат. Нашите лекари, медицински сестри и специализанти. Хората в бели престилки, за които всяка вечер, по италиански образец, звучат аплодисменти от балконите на блоковете в страната.
 
Хипократовата клетва не е за всеки. Да бъдеш лекар е призвание. Дълг и чест да помагаш на хора, които не познаваш. Днес всички ние трябва да сме благодарни на тези медици, които поставиха призванието преди своите семейства. За лекарите и сестрите в Пирогов, ВМА, Александровска и останалите болници, които са на първата линия във войната с коронавируса. Те живеят под карантина, в болницата заедно до своите пациенти.
 
Това са достойни за уважение хора. Но докато аплодираме героите в бяло, не трябва да забравяме и тези, за които Хипократовата клетва са просто думи изпразнени от съдържание. Които изпитват неистов страх да бъдат достойни за своите учители. И дезертират пред опасността.
 
 
Не можах да повярвам, когато видях тази седмица лекари и специализанти, които масово подаваха оставки, защото една болница трябваше да бъде преструктурирана за лечение на пациенти с коронавирус. При дадени гаранции, че ще им бъдат осигурени всички защитни облекла и маски.
 
Миналата седмица ви казах, че сме във война. Но не се бием за свободата или територията си. Бием се срещу себе си и собствените ни страхове. На война, за дезертьорите има военен съд. Дезертьорите в бяло заслужават само и единствено презрение. Дали такива хора, заслужават да продължат да бъдат лекари, решение трябва да вземат други.
 
Подобни хора обаче мърсят и петнят бялата престилка на хилядите медици, които не бягат пред опасността. И продължават да правят това, за което са учили и са родени. Да лекуват и помагат. За тях са нашите аплодисменти.
 
А иначе, изказванията на хората по върховете на държавата през тази седмица може да се определят като катарзис. В моменти на върховно национално изпитание, в действителност, няма място за пропаганда и война между институциите. Наистина радващо е, че след като се премина през версията, че коронавирусът е политическа манипулация, дойде времето на политическото изтрезняване.
 
И признанието, че създадената организация е добра, че властта не надхвърля правомощията си и след подобна криза институциите трябва да излязат единни и, забележете, да вдъхват доверие. Похвално.
 
Друг е въпросът дали това е искрена оценка възоснова на фактите или просто опит за въздушен маньовър. Има една римска поговорка, която гласи: "Ако не можеш да победиш врага, присъедини се към него”. Тази древна антична мъдрост има и свой български аналог, който гласи горе долу "Дойдохте ли на дедовия”. Разбира се, не със същата фина деликатност, характерна за поетичните времена на древен Рим.
 
Но хората по върховете на властта вече трябва да осъзнаят, че е време да говорят на нацията не като партизански командири, които кроят планове в землянките по балкана да опустошат някоя мандра.
 
А като държавници, които трябва да изведат нацията от кризата. С поглед напред. Защото днес трябва да мислим за утрешния ден – когато ще можем всички отново да седнем на слънце, да изпием по питие, да се радваме на децата, които играят по площадките.
 
Без маски. Без дистанция. И когато някой кихне, да му кажем от все сърце наздраве. Този ден ще дойде и всички ние трябва да живеем за него. Заради нас, заради децата си и заради възрастните ни родители, баби и дядовци.

 

Отпушват движението по Северната тангента при \
21:53 | 27 Ноември 2020 г.

Отварят движението по обновения 1,3 км участък от ...

21:53 | 27 Ноември 2020 г.
Преди обяд ще бъде пуснато движението по обновения 1,3 км участък от Северната дъга на Софийския околовръстен път. Това е отсечката след ...
COVID
21:40 | 27 Ноември 2020 г.

СЗО: Ваксинация от 60-70% в световен мащаб ни спас...

21:40 | 27 Ноември 2020 г.
Около 60-70% от населението на света трябва да бъде ваксинирано или да придобие имунитет, за да се предотврати разпространението на корон...
флаг
21:24 | 27 Ноември 2020 г.

След 4 месеца Австралия е без карантина

21:24 | 27 Ноември 2020 г.
Емоционални семейни събирания трогнаха Австралия. За първи път от 4 месеца беше позволено на хора от щата Виктория да се завърнат у дома....
Паметник на загиналите българи на кораба \
21:13 | 27 Ноември 2020 г.

Поругаха паметника на загиналите българи от кораба...

21:13 | 27 Ноември 2020 г.
Паметникът на брега на Охридското езеро, който бе открит в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба &quo...
Свети Мина
21:05 | 27 Ноември 2020 г.

Здравната каса е готова да увеличи лимитите, за да...

21:05 | 27 Ноември 2020 г.
Дават още пари на първата COVID болница у нас. За броени дни „Свети Мина” загуби статута си.   Сега Здравна...
Гостите на \
20:50 | 27 Ноември 2020 г.

Министър Сачева определи кои работещи ще получават...

20:50 | 27 Ноември 2020 г.
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди икономическите дейности, в които работещите могат...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини
 • 23:20
  Денят на живо с Наделина Анева