Николина Ангелкова: Туризмът е спрял, в най-черния вариант и летният сезон е под въпрос (ВИДЕО)

Към момента имаме информация за 37 организирани наши туристи в чужбина – в Куба, Занзибар, Доминикана, Великденски острови, каза министърът

Източник: Канал 3

Още по темата

 

В момента туризмът не функционира, буквално е спрял, не само в България и в целия свят. Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов“ министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Искам да благодаря на всички преставители на бизнеса, които в този труден момент се опитват да запазят това, което имаме в момента. Но имаме за съжаление единични случаи, които вредят на сектора“, изтъкна Ангелкова.

За "неразумните туристи“, според определението на водещия Любо Огнянов, които в момента отмарят в чужбина, министърът посочи, че има данни само за организираните през туроператорски фирми българи в чужбина. "Към момента има около 37 наши туристи, които са в Куба, Занзибар, Великденски острови, Доминикана, но има и доста индивидуални туристи, които през букинг правят резервации“, уточни Николина Ангелкова.

По думите й при завръщането им "те задължително трябва да бъдат поставени под карантина", "Искам да благодаря на МвнР, защото напоследък буквално се превърнахме в туроператори да търсим билети за връщане на такива хора, в тази тежка ситуация", разкри още тя.

За останалите туристи в блокирания курорт Банско Николина Ангелкова каза: "Към днешна дата информацията в единната система е за 77 нощувки, с 24 чуждестранни туристи в местата за настаняване. Всички туристи, които трябваше да напуснат курорта, трябва вече да са заминали, с единични изключения".

"В Банско механизмът е отработен – щабът на място, заедно с колегите от МВР, МвнР, министерствата на транспорта и на здравеопазването, има осигурена възможност и от кризисния щаб на терена за настаняване, както и за всеки, който чрез заплащане прецени да се настани в съответен хотел, ако работи.

В заповедта, която издадох да се преустановят екскурзии - вътрешни и в чужбина, колкото и тежко да беше, не сме забранили дейността на хотелите, те може да оперират и да обслужват с румсървис и кетъринг. Трябва да има такива места, но при спазване стриктно на всички изисквания", подчерта Ангелкова.

На въпрос на водещия Любо Огнянов как да процедират клиенти, които са платили летните си почивки, Николина Ангелкова изтъкна, че се подготвят специални ваучери съвместно с Комисията за защита на потребителите. "Това е изключително тежка ситуация, особено за туроператорите в това отношение. Снощи в приетия закон административните срокове в отделните закони спират да текат, също и 14-дневният досегашен срок спира да тече.

Изготвяме да се издават ваучери до 24 месеца, за да не загуби парите и правата си клиентът – от туроператора да бъдат издавани. Подготвяме указания как да се случва това, отделните рискове. Така ще помогнем заедно на българския туризъм, защото ако в момента туроператорите трябва да възстановят тези средства, означава буквално в следващата седмица да фалират стотици туроператори. И ставащото по веригата става просто ужасяващо, мисля, че това като мярка би осигурило глътка въздух.“

За Великденските празници след средата на април, когато в България пристигат много индивидуални румънски туристи, Николина Ангелкова не се нае да прогнозира дали границата ще бъде затворена.

"В момента единствено се отказват резервации“, призна министърът. "Много е сложно в момента да отговарям с детайли, в момента никой не планира да пътува никъде. Разговаряме с големите туроператори по основните целеви пазари да не се отменят резервации за юли или август, а всичко да се прави на седмична база, за да може, според ситуацията, туристите с чартърите да ни помогнат, ако имаме летен сезон.

Да - в най-черния вариант това го има, нямаме как да прогнозираме кога ще приключи кризата – тук на първо място е здравето на хората", подчерта министърът.

"Компаниите в сектора всички са пред огромни трудности и предизвикателства и изпитания, благодаря им за усилията, които полагат. Ние обсъждаме мерки, защото туризмът не може да се гледа отделно и самостоятелно, защото не е изолиран.

Със закона (за извънредното положение) се прие 60% от осигурителния доход да се покрие от държавата, 50% от брутното възнаграждение на работника да се изплаща, ако е уволнен заради коронавируса. За да подпомогнем компаниите, когато буквално е спрял стопанският оборот в сектора, съвместо с министерствата на икономиката и на финансите, се предлага Българската банка за развитие да гарантира ресурс на бизнеса, за да получи глътка въздух и да оперира със свежи пари“.

Цялото интервю с Николина Ангелкова в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото.

15:17 | 11 Юли 2020 г.

Зам.-председателят на ЕК: България има реални перс...

15:17 | 11 Юли 2020 г.
"Самото приемане в ERM II не представлява голяма промяна, защото това решение по същество е свързано с фиксирането на българския лев...
Румен Радев
15:01 | 11 Юли 2020 г.

Президентът поиска оставката на правителството и г...

15:01 | 11 Юли 2020 г.
"Липсата на справедливост е това, срещу което въстанаха хората. Гневът е дълбок, трупан е с години не може да се потиска със страх и...
14:57 | 11 Юли 2020 г.

Двама мъже са в "Пирогов" с комоцио след протестит...

14:57 | 11 Юли 2020 г.
След протестите снощи в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" са приети 2 мъже след снощните протести, съобщиха от болницата. Двама от тя...
Борислав Борисов
14:47 | 11 Юли 2020 г.

Проф. Борислав Борисов: Имаме високи оценки в стра...

14:47 | 11 Юли 2020 г.
"Лечебните заведения не бяха оборудвани с консумативи, специализирани стаи и лекари, коментира Борислав Борисов", преподавател ...
Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
14:45 | 11 Юли 2020 г.

Любо Огнянов: Венсеремос! "Революцията" започва

14:45 | 11 Юли 2020 г.
През 1970 година малко преди президентските избори в Чили е създадена песента „Венсеремос”, което в превод означава „Ще...
Иван Петрински
14:35 | 11 Юли 2020 г.

Иван Петрински: Гръцките власти гледат на България...

14:35 | 11 Юли 2020 г.
"Гръцките власти гледат на България като на страна извън риск. Но при повишението в последните дни говорим за сериозно нарастване. Г...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини
 • 16:16
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини