Беновска: Г-н Радев, а, ако Гешев Ви накаже, че разпространявате фалшива новина за “смъртта“ на свободното слово? (ВИДЕО)

Г-н Президент, защо разпространявате фалшива новина?

Гостите на
Източник: Канал 3

Гостите на "Беновска пита" на 23.02.2020 г.

Г-н Президент, факт е, че с “коронавирус“ срещу свободата на словото, Вие, заразихте Президентството още в първия ден, в който се заселихте.

Отнехте правото на журналистите да Ви питат по важните за България въпроси.

Дадохте само няколко заучени и предварително записани отговори, на предварително  уговорени от Вас въпроси.

А , днес, си позволявате грубо да нарушавате Закона за извънредно положение, като разпространявате фалшива новина , че  44 НС е гласувало  ограничаването на свободата на словото и автоцензура?

Румен Радев: Народното събрание прие закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на 13-ти март. Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за „невярна информация“, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно – според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение.

Още интервюта и коментари ще намерите тук

Г-н Президент, защо разпространявате фалшива новина?

Днес! Без да ме е страх от коронавируса – нито като пандемия. Нито, че Борисов ще ми сложи маска, за да не питам. Ще продължа да питам. Ще продължа да държа в ръката си здравата българска червена ябълка. Символът, че можем да сме силна, честна и единна нация!

И, за да докажа, г-н Президент, че свободата на словото е свободна, нека прозвучи, без съкращения, всяка дума от диалога ни с министър-председателя Бойко Борисов след онлайн заседание на Европейския съвет от 17-ти март 2020 г.

Борисов, каза: „Не мисля , дали, ме харесват! Искам да запазя в тези дни България, нашата родина!“

Илиана Беновска: Г-н Борисов, може ли да повторите и Вие ...

Бойко Борисов: Цял ден питаш само ти, извинявай!

Илиана Беновска: Не съм питала, един въпрос съм задала!

Бойко Борисов: Тези номера при мен не минават!

Илиана Беновска: Защо?

Бойко Борисов: Защото така! Слушам Ви една по една. Пет минути те слушам, задаваш въпроса и обясняваш отговора!

И въпреки бележката на Бойко Борисов, той не ми наложи цензура. Нито, пък, аз си наложих автоцензура. Ето въпросите и отговорите:

Бойко Борисов: Кажи, Беновска, сега и ти, но само въпрос, без да ми обясняваш!

Илиана Беновска: Няма да Ви казвам отговора. Благодаря Ви сърдечно, г-н премиер! Искам да Ви попитам: Днес президентът Макрон каза, че „няма да забрави нито един французин и нито една фирма“ и във Франция направиха фонд „Солидарност“. Хората се тревожат как ще оживеят живите. Вие, можете ли да произнесете тези думи на Макрон и ще имаме ли фонд „Солидарност“?

Бойко Борисов: Фонд „Солидарност“ е първо бизнесът. Аз ги гледах на срещата при президента и ако бяхте снимали паркинга, ако всеки си продаде по една от колите, ще си плати заплатите на работниците, а не да казват „държавата“, непрекъснато. Държавата е Вашата държава. Държавата съществува на базата на данъците и на базата на производството, което отчислява в държавната хазна и оттам се плащат пенсии, заплати на тези, които не носят реално производство – военни, полицаи, лекари, учители и куп други длъжности.

Илиана Беновска: Имах предвид обикновените хора!

Бойко Борисов: Знам какво имате предвид. На Франция външният дълг е вече над 100%. Лесно е да се обещава.

Ние половин милиард лева дадохме на ББР, за да подпомагаме.

От “обещано“ до „дадено“ има голяма разлика.

Ние имаме фискален резерв, той е на сайта на Министерството на финансите. Той е над 10 милиарда лева! Много лесно и за много кратко той ще бъде похарчен!

Ние вече влизаме в дефицит! От бюджетен излишък вече влизаме в дефицит. Ако сметнете на всички лекари и медицински сестри, ако тази криза продължи, това, което в края на месеца ще дадем допълнително възнаграждения от 1000 лева – ние ще влезем в още по-голям дефицит.

Така, че събрани пари лесно се харчат.

Добрият стопанин иска да защити максимум семейството си, семейството е нашата България, нашата родина!

Ние лесно ще ги похарчим. Само не ме вкарвайте мен в този популизъм! Утре го деблокирам резерва, зареждам НОИ и приключваме с всички популистки теми!

Да не платим сметки за ток? Ами, те ще се натрупат. Кой да ги плати? Другите хора?

Или да не платим сметките за вода? Ами, ние по 450 милиона на година даваме в бюджета за социално слабите - за отопление, за всичко това, което има!

Разбирате ли? Много е сладко да излезеш и да кажеш: Дайте да освободим всичко от данъци! Дайте да освободим от едикакво си! Много красиво изглежда! Коя държава функционира по този начин?

Или, ние в момента сме с най-нисък външен дълг. Аз мога да изтегля 5 милиарда кредит! Веднага. Утре! 10 милиарда лева и да ги раздам! Това ли е държавническото? За да ме харесат? Утре децата ни, нали, трябва да ги върнат. И, ако е съсипана икономиката, ако тази криза продължи, как ще ги върнат?

Аз мисля не, дали, ме харесват! Искам да запазя в тези дни държавата!

Аз имам да си изкарам мандата, това е моята лична задача - за пред себе си. Не искам да ставам президент, нито ще се занимавам повече. Имам си партия да се грижа за нея, 100 пъти съм го обяснил.

Сега, с всичките си усилия, гледам да не се поддадем – дайте да изхарчим парите!

Не знаем колко ще продължи това, какви ще са пораженията впоследствие. Затова се запъвам! Не, че не искам! Не, че не ми и мило да раздам!

Но, ние, раздаваме от децата, от бъдещето и от възможността по-късно да се справим! Вижте какво казват в Германия: Държавата, ако трябва, ще подкрепи структуроопределящи предприятия, дори с възможност да ги одържави, за да ги оздрави. Защото, ако падне “Луфтханза“, нали, сами разбирате? А полетите спряха, освобождават се скъпо струващи пилоти, стюардеси, навигационен персонал. Кризата е страховита! 45 милиарда за 70 милиона държава е нищо, само “Луфтханза“ ще ги вземе. Хайде да не говоря с имена, че утре някой ще каже, че съм говорил, но това действително са истински проблеми.

Ние ще подпомогнем, цял ден смятат и там, където тръгва да загива нещо, ще го подпомогнем!

Но! Ние трябва да се мобилизираме - бизнесът и всички. Нали, ти, отговорих? Благодаря!

Илиана Беновска: Благодаря Ви сърдечно, дано и Вашите министри така да могат да отговарят!

Г-н Радев, а ако Гешев Ви накаже ,че разпространявате фалшива новина за „смъртта“ на свободното слово?

Да бъдем здрави!

Аз съм Беновска и питам.

 

08:56 | 07 Юли 2020 г.

Банов след пожара на операта в Русе: Хубавото е, ч...

08:56 | 07 Юли 2020 г.
Министърът на културата Боил Банов направи оглед след пожара в операта в Русе. Тя се запали вчера и се наложи да бъдат спасявани работниц...
08:48 | 07 Юли 2020 г.

Тарикат се "похвали" с 300 км/ч на Околовръстното ...

08:48 | 07 Юли 2020 г.
Млад мъж "лети" с рекордните 300 км/ч на Околовръстното в София. Момчето се похвали с постижението си в социалните мрежи, съобщ...
08:39 | 07 Юли 2020 г.

Православната църква почита паметта на Света Недел...

08:39 | 07 Юли 2020 г.
Българската православна църква почита днес паметта на Света великомъченица Неделя. Родена през трети век в Мала Азия, Кириакия загинала м...
Помощ
08:24 | 07 Юли 2020 г.

36-годишен мъж се удави край плаж Аркутино в Примо...

08:24 | 07 Юли 2020 г.
36-годишен мъж се е удавил край плаж Аркутино. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Бургас, цитирани от "Фокус". &...
гума
08:14 | 07 Юли 2020 г.

Романтик надупчи гумите на колите на жени, за да с...

08:14 | 07 Юли 2020 г.
Жител на японския град Хигашиура е задържан, защото е надупчил гумите на коли, за да се запознае с жени, пише „South China Morning ...
08:02 | 07 Юли 2020 г.

Великобритания и ЕС отново преговарят заради Брекз...

08:02 | 07 Юли 2020 г.
Великобритания и ЕС отново сядат на масата за преговори заради Брекзит. Двете страни възобновяват разговорите си около оставащите съществ...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет
 • 10:00
  Новини
 • 10:15
  Без монтаж