Светът започва да мисли за деня след големия шок

Няма как да излезем поединично от кризата, дълго ще се помни кой на кого е подал ръка

политика, ръкостискане, ръце
Източник: pixabay.com

Като удавник за сламка днес мнозина се вкопчиха в новината, дошла от Световната здравна организация, където видяха “окуражаващи признаци” - Италия отчете по-нисък процент на инфектирани. Разбира се, с уговорката, че е рано да се каже дали най-лошото е минало.

Слабият лъч надежда премина през лошите новини, които всекидневно извират от най-тежко засегнатата от пандемията европейска държава.

COVID-19 вече е убил повече от 16 000 души в света и има над 400 000 доказано заразени. Близо 1,7 милиарда са блокирани и принудени да стоят в домовете си, което нанася всекидневни щети на компаниите.

Организацията на обединените нации вече стартира координиран глобален план за хуманитарен отговор за общо 2 милиарда долара срещу пандемията в някои от най-уязвимите страни.

Засега обаче няма еднозначен общ отговор каква защита ще получи населението, когато здравната криза свърши.

Понижението на заразените в Италия е твърде слаб сигнал за икономистите, които се чудят дали предстоящата криза ще е по-силна от предишния ураган във финансите от 2008 г. или пък ще срине световното призводство, подобно на Голямата депресия от 30-те години на миналия век.

Пандемията ще свие с 2 на сто Брутния вътрешен продукт на държавите от еврозоната и Великобритания през тази година, предупреди международната кредитна агенция Standard & Poor's. Тези 2 процента всъщност са загуба на общо 420 млрд. евро!

Икономическата активност и разходите на домакинствата във Франция са намалели с 35 процента заради коронавирусната епидемия.

Показателят за бизнес климат в Германия падна до най-ниското ниво от март 2009 г., написа икономическият институт в страната. Това ще е най-лошият спад след обединението на Германия.

Немската икономика е в шок, рецесията изглежда неизбежна, а очакванията на бизнеса никога не са били толкова мрачни. Прогнозите за най-голямата европейска икономика стигат до съкрушителния срив от 20%.

Не по-розова е ситуацията отвъд океана. В края на миналата седмица са отчетени над 3 милиона нови заявления на безработни в САЩ. Жертвите на коронавируса са вече повече от 1000. Само за едно денонощие заразените са се увеличили с над 10 000 и надхвърлят 69 000. Страната е третата най-засегната от пандемията.

Безпрецедентна икономическа подкрепа

Сенатът на САЩ единодушно подкрепи законопроект, който насочва 2 трилиона долара за спешно медицинско оборудване, закъсали компании, заеми за малък бизнес, директни субсидии за американски граждани.

Четете още новини от България и света тук!

Централната банка започна безпрецедентни мерки за икономическа подкрепа за смекчаване на въздействието на коронавирусната епидемия.

Кредитирането в икономиката ще бъде агресивно. Всеки долар от Министерството на финансите може да подкрепи 10 долара заеми – така шефът на Федералния резерв Джером Пауъл се опита да вдъхне малко кураж на бизнеса и населението.

Той призна, че икономиката на страната може би вече е изпаднала в рецесия, но активността бързо ще се възстанови, когато вирусът бъде поставен под контрол. Това може да се случи през втората половина на годината.

Повлиян от този лек оптимизъм американският фондов индекс S&P 500 завърши на плюс.

Японското правителство оповести най-мрачната си оценка за състоянието на икономиката от седем години насам. Влошаването беше сравнено с общите щети от кризата през 2008 г. и пораженията на земетресението през март 2011 г.

Заради това страната ще разработи пакет от стимули за фирми и граждани за общо 137 милиарда долара.

Ден след като обяви социални и икономически мерки срещу ефектите на инфекцията в Русия, президентът Владимир Путин прикани лидерите на Г-20 да въведат мораториум върху различни ограничения за страните, които са най-засегнати от коронавируса.

Путин предложи в периода на криза да се създадат “Зелени коридори“, свободни от търговски войни и санкции, за взаимното снабдяване с лекарства, храна, оборудване и технологии.

 

Според саудитския крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд страните от Г-20 са задължени да предоставят помощ на развиващите се и най-слабо развитите държави.

СТО: Търсете общи решения

Ръководителят на Световната търговска организация Роберто Азеведо пък предупреди, че рецесията и загубата на работни места ще бъдат по-лоши, отколкото по време на кризата през 2008 г. Очаква се много рязко намаляване на търговията. Азеведо призова държавите, които са членове на организацията, да търсят общи решения.

Урсула фон дер Лайен: По-заразна от болестта е любовта!

Ако има нещо по-заразно от болестта, това са любовта и състраданието, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европарламента по време на обсъждане на здравната криза.

Тя порица държавите от ЕС, които в началото на епидемията са проявили егоизъм. Несъгласуваните мерки по границите са забавили с дни доставките на здравно оборудване.

Да направим необходимото не с 27 малки, а с едно голямо европейско сърце, призова Фон дер Лайен. И подчерта, че сега спасяването на живота е основен приоритет.

Но "денят след" ще дойде скоро, когато трябва да се справим със социалните и икономическите последици от кризата.

Ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард вече помоли министрите на финансите от еврозоната да помислят за емитиране на корона облигации, с които да се помогне в борбата с последиците от епидемията. Това ще бъде нов инструмент, който ще обединява ценни книжа от различни европейски страни.

Идеята й е подкрепена от южните държави, сред които най-разпален поддръжник е Испания, също пострадала силно от инфекцията.

За съжаление, Германия, Холандия и някои скандинавски държави са против съвместната емисия.

Но ситуацията се променя всяка минута. Животът безкомпромисно налага бърза смяна на позициите. Психолозите вече съветват хората да правят планове с хоризонт до утрешния ден.

Макар и бавно, Европа вече разбира, че е нужен общ мощен отговор на кризата – здравна и икономическа. Само така ще можа да овладее срива на пазарите и ще даде надежда на инвеститорите, че най-лошото е минало.

Световната икономика е като скачени съдове. А пандемията от последните месеци показа, че никой не може да остане изолирано нещастен, или пък щастлив.

Автор: Маргарита Димитрова

 

 

Електрическо колело
14:00 | 04 Юли 2020 г.

Драгомир Кузов: Електрическият велосипед е транспо...

14:00 | 04 Юли 2020 г.
Хората преоткриха велосипеда като начин на придвижване, заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Drag Драгомир Кузов. Като...
Любо Огнянов
13:44 | 04 Юли 2020 г.

Любо Огнянов: Българското лято започна, блатото ос...

13:44 | 04 Юли 2020 г.
Преди близо 60 години излиза последният роман на Джон Стайнбек „Зимата на нашето недоволство”. Заглавието е препратка към шек...
Наводнение в Япония
13:31 | 04 Юли 2020 г.

Порой доведе до смъртта на 14 души в Япония

13:31 | 04 Юли 2020 г.
Има опасения за смъртта на четиринадесет души, след като в събота в западния Япония беше наводнен старчески дом от рекорден обилен дъжд в...
Пламен Бонев
13:30 | 04 Юли 2020 г.

Пламен Бонев: В Тайланд дори кучетата са придобили...

13:30 | 04 Юли 2020 г.
Тайланд е едно от много уникални места, които е имал възможност да посети музикантът и актьор Пламен Бонев. Той разказва за опита си там ...
Презерватив
13:25 | 04 Юли 2020 г.

COVID-19 увеличава заплахата от ХИВ в Африка

13:25 | 04 Юли 2020 г.
Коронавирусът удря все повече и все по-неочаквани сектори от световната икономика и както неведнъж сме ви информирали, проституцията е ср...
Бесило
12:40 | 04 Юли 2020 г.

Бивш военен се обеси в Карлово

12:40 | 04 Юли 2020 г.
46-годишен мъж от Карлово сложи край на живота си след тригодишна депресия, съобщава вестник „Марица“. Мъжът се обесил в ...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Икономика и бизнес
 • 14:45
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  "Патарински LIVE" - избрано