Любо Огнянов: ПИ(А)Р по време на пандемия (ВИДЕО)

Коронавирусът показва кой може да носи корона от доверие и кой е обикновен вирус

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

От близо един месец наблюдаваме една много любопитна тенденция. Десетки хиляди български граждани решиха да се завърнат отново в родината си. Няма нищо изненадващо – Италия от три седмици е блокирана, а зловещите кадри с умиращи жертви на коронавируса карат и най-големите скептици и фенове на конспиративни теории, че такова нещо като вирус няма, да замлъкнат.

В Испания и Германия започнаха тепърва да предприемат мерките, които са в сила в България още преди две седмици. Дори твърдоглавието на британския премиер Борис Джонсън и самоубийствената идея за т.нар. групов имунитет взе да се пропуква.

Пъбовете затвориха врати, а британците бяха призовани да си седят вкъщи за следващите три седмици под угрозата на солени глоби, които ще бъдат налагани директно от полицаите, на които бяха вменени нови по-големи правомощия. И така, десетки хиляди емигранти прозряха, че въпреки прекрасния живот в Западна Европа, по-хубаво и по-сигурно от дома няма. Въпреки, че допреди няколко седмици с неописуема злоба някои от тях се отнасяха към родината си. И наричаха глупаци всички, които са останали в България, да живеят в (както те я наричат) мизерната ни държава.

За щастие, това не са огромната част от емигрантите, за които България остава тяхната родина. Говоря за онези национални нихилисти, готови да оплюят всичко. Някои от тях искаха да предизвикват революция у нас през чалга клубовете си на Острова.

Още коментари ще намерите тук

Част от техните щракащи с пръсти на ориенталските ритми фенове, стигаха по-далеч с призивите си да излезем от Европейския съюз. Това е върховен признак на малоумие – хем работиш на Запад, хем искаш да се махнеш от него и да се присъединиш към някакъв Евразийски съюз. Как обаче да накараш подобни малоумници да се замислят, че ако излезем от Евросъюза, те вече няма да имат право да работят навън. И гръцкото море за тях ще си остане химера и отново ще трябва да ходят на плаж на близкия язовир или в Мичурин.

Същите тези нихилисти не спират да обясняват колко гаден бил живота в България, докато се натискат да живеят по петима в една стая в някое предградие в чужбина. Там, където на тях гледат като на пришълци. Същите тези нихилисти плюят по българските лекари, обясняват как здравната ни система била пропаднала, как нямало нищо общо с тези в Италия, Испания или Великобритания.

Само че същите тези нихилисти не пропускат да дойдат да се прегледат именно в България. Защото тук за специалист се чака не повече от 30 минути. А във Великобритания се чака с месеци. При това ако имаш късмет. Не пропускат да дойдат на зъболекар в България, защото тук е по-евтино, а материалите са същите. Но това не пречи на Ганьо Нихилиста да плюе по страната си, да плюе по лекарите си, да плюе дори по сънародниците си, които са останали тук да се борят да променят държавата към по-добро.

Сега същите тези нихилисти са нарамили дисагите и на тълпи се връщат от прекрасната чужбина в родните си домове. За всички тях днес ще кажа: Добре дошли у дома. България е за всеки български гражданин. Спазвайте карантината, след като се завърнете, а не като онази жена, която се върна от Италия и събра родата на джумбаре.

А след това дори кларинетиста им влезе в болница с коронавирус.

Мили емигранти, това че сте у дома не ви прави безсмъртни. Именно част от вас донесоха вируса тук и заразиха с него собствените си роднини. Сега спазвайте правилата така, както ви принудиха с глоби във Великобритания, Италия, Испания или Германия. Не мислете, че след като сте се върнали, всичко ви е позволено. Всички трябва да спазваме дисциплина докато вирусът си тръгне.

Апропо – като си тръгне вируса и вие ли ще си тръгнете? В България е сигурно, спокойно и докато отмине бурята е хубаво да сте у дома нали? Замислете се за собствения си морал, когато грабнете отново дисагите, дали си струва пак да плюете по страната си, по лекарите си, които ви лекуват, без голяма част от вас да сте си плащали осигуровките и сега да се редите на опашките пред бюрата по труда.

И нека всички се надяваме, че никога няма да видим военни камиони като онези в Бергамо, които да изнасят ковчезите на нашите близки.

Това ми напомня и за изказването на президента Румен Радев в края на миналата седмица. Тогава президентът се почувства игнориран, затова, че вменявали на военните роля, която според него била извън конституционна. Шокиращо изказване, особено от бивш генерал, който се е клел да защитава родината си.

Армията трябва да бъде в помощ на нацията във всеки един момент, в който се налага да бъде подпомогнато осигуряването на охраната и реда. Нима всички не сме съгласни с това? В Италия армията е по улиците, но там никой не си позволява да прави намеци, че това е пълзяща диктатура. Що за морал е това?

Да се опитваш да използваш заразата за политически дивиденти е нечистоплътно, чудя се дали да използвам думата ПИР или ПИАР по време на пандемия.

Наслушахме се на опитите да се намери оправдание за нелепото изказване, че коронавирусът е манипулация, да не говорим за пораженческото мълчание, когато стана ясно, че вирусът тропа на вратата. Тогава обаче патетични наизустени и издекламирани изявления нямаше.

Но така е в живота – той ни поднася изпитания, в които се показва кой е дорасъл да бъде истински национален лидер. Коронавирусът се оказа този, който ще ни покаже кой може да носи корона от доверие и кой е обикновен вирус.

А от вирусите при липса на лекарство спасението е едно – изолация и дезинфекция.

 

14:26 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще отговаря за видео материалите в интернет

14:26 | 26 Ноември 2020 г.
Съветът за електронни медии ще отговаря за видео материалите в интернет платформите с българска юрисдикция. Това приеха на първо четене д...
Габриела Петрова
14:25 | 26 Ноември 2020 г.

Локомотив се грижи за екологията на ЖК "Тракия" в ...

14:25 | 26 Ноември 2020 г.
Отборите на ПФК Локомотив, ЖФК Локомотив, ПСК Локомотив, юношите до 19 години и европейската вицешампионка в тройния скок Габриела Петров...
Уолт Дисни
14:20 | 26 Ноември 2020 г.

"Дисни" ще уволни 32 000 работници през 2021 г.

14:20 | 26 Ноември 2020 г.
Дисни съобщи, че ще съкрати 32 000 работни места през 2021 г., главно от американското подразделение на тематичните паркове. Това е увели...
доброволци
14:14 | 26 Ноември 2020 г.

Още две болници търсят доброволци, студенти по мед...

14:14 | 26 Ноември 2020 г.
Кампанията на Българския лекарски съюз за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на ...
Красимир Каракачанов
14:12 | 26 Ноември 2020 г.

Красимир Каракачанов: Историята е обща. Българска ...

14:12 | 26 Ноември 2020 г.
"На българина акълът винаги му идва на другия ден, така и с колегата Заев. Историята е обща, но трябва да уточним каква. Тя е обща, ...
КАТ проверява автомобили с газанализатор-11
14:03 | 26 Ноември 2020 г.

Институциите със съвместни проверки на тежкотоварн...

14:03 | 26 Ноември 2020 г.
Продължават съвместните проверки на отдел "Пътна полиция"- СДВР, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и С...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Светски новини
 • 15:30
  Социална мрежа