Играят ли си на руска рулетка в борбата с COVID-19 в Швеция?

коронавирус
Източник: Колаж, Канал 3

Възможна ли е различна стратегия от драстичните мерки и ограничения в борбата срещу разпространението на коронавируса, които се прилагат в цяла Европа? Швеция със своето „странно игнориране“ и отказа да стане част от огромната вълна от въвеждане на извънредно положение, закриване на работни места, изолация и прекратяване на почти всички дейности на континента, стана обект на множество анализи.
 
„Шведският експеримент“ привлича внимание в световен мащаб, но мненията са разделени. Докато някои коментари в Германия сочат, че Швеция досега е „за пример“ за своята стратегия, има и по-различни мнения, без особено възхищение, като например либералното британско издание „Гардиън“, което пише, че във време на коронавирус-криза Швеция играе на „руска рулетка“.
 
Много германски граждани, както съобщава германско-шведската търговска камара в Стокхолм, се обръщат с въпрос: шведите наистина ли не разбират какво се случва?
 
За разлика от Германия, където всички събирания на повече от двама души са забранени, броят в Швеция е ограничен до не повече от 500 души. Основните училища и детски градини все още са отворени, фитнес-центровете, както и ресторантите и баровете също, въпреки че бе забранено „скупчването на бара“ и танцуването и бе наредено всички клиенти да седят по масите на прилично разстояние.
 
Мерките са исторически, никога не са били въвеждани в Швеция по-рано в мирно време, но в същото време са далеч по-меки и умерени от остротата, с която реагират другите европейски държави във времето на кризата с коронавируса. В Италия, Франция и Испания има почти пълна забрана за излизане от домовете, а в Белгия дронове се използват за предупреждение на гражданите да стоят на разстояние един от друг. В източноевропейските страни, какъвто е случаят в Сърбия и Македония, е въведен полицейски час, като планът е да бъде затегнат и продължен.
 
Докато европейските столици се превръщат в призрачни градове, Швеция избира да върви по друг път. Вместо да налагат строги забрани и санкции, шведските институции апелират към гражданите за разум и чувство на отговорност - но преди всичко с аспект на доброволно следване на препоръките и съветите за справяне с кризата, причинена от разпространението на вируса.
 
Шведската линия предизвиква възхита, но и неверие и ужас сред мнозина по света. Някои говорят за Швеция като модел за подражание, като страна, която изглежда здравомислеща, докато останалият свят тъне в състояние на паника и истерия, а други гледат с истинско учудване и ужас на прекалено смелия „експеримент“, който шведите са предприели. Особено в Германия е посрещнат със скептицизъм „неочаквания път“, който Швеция е избрала в борбата срещу вируса. Но експертите в същото време предполагат, че шведският модел може да бъде истинската алтернатива, като се вземе предвид нарастващия брой смъртни случаи.
 
Факт е обаче, че шведите, особено във времена на криза, имат голямо доверие в своите институции. Докато в Европа и по света с почуда се следи шведската линия в борбата срещу пандемията, по-голямата част от шведските граждани, 56%, в последните проучвания изразяват увереност, че Швеция успява да се справи с коронавирусната криза по много добър или поне сравнително добър начин.
 
Шведските вестници пишат, че от немска гледна точка шведите в настоящия момент се смятат за много безгрижни хора, които не искат да възприемат измеренията на кризата. Въпреки че подобно тълкуване, разбира се, не отива по-далеч от типичния черно-бял поглед върху нещата. Всички държави реагираха със закъснение. Но, както пише немския вестник „Билд“, Швеция имаше достатъчно време да види какво се случва в Южна Европа. Един ден е "цяла вечност" във времена на коронавирусна криза.
 
При шведите в същото време се установява, че им липсва колективна памет за войни и бедствия. Втората световна война "заобиколи" неутрална Швеция. Ето защо страните, преживели разрушения и военни опустошения, изглежда подхождат към кризите с по-голяма сериозност и решителност. Повечето европейски страни несъмнено са част от този споделен исторически опит.
 
За германците, например, не са достатъчни само препоръки от публичните институции, отговарящи за общественото здраве. Германците искат ясни отговори дали нещата са черни или бели, очакват конкретни указания дали да тръгнат наляво или надясно. Според проучвания, около 95% от германските граждани смятат, че е добра мярка да се забрани събирането на повече от двама граждани на обществени места. Само 3% от анкетираните немци са против подобна мярка.
 
Но от друга страна, германците и много други европейски граждани, активно коментират „шведския експеримент“ и факта, че Швеция е единствената държава в Западна Европа, която прилага силно либерален подход в борбата срещу опасната и изключително тревожната коронарвирусна пандемия.
 
 
Засега Швеция има сравнително нисък брой смъртни случаи от вируса. Дали „руската рулетка“ ще приключи с изстрелване на съдбоносния изстрел - остава да видим. 
21:55 | 19 Октомври 2020 г.

САЩ обвиняват шестима руснаци в кибератаки

21:55 | 19 Октомври 2020 г.
Министерството на правосъдието на САЩ обвини шестима руснаци в участие в поредица от хакерски атаки и разпространение на злонамерен софту...
Самолет
21:40 | 19 Октомври 2020 г.

Първият граждански полет на ОАЕ кацна в Израел

21:40 | 19 Октомври 2020 г.
Първият граждански полет на Etihad Airways, националният превозвач на ОАЕ, кацна на летище „Бен Гурион“ (Израел) в понеделник...
Мъж загина от лапите на безсмъртна мечка
21:19 | 19 Октомври 2020 г.

Мечки убиха служител в парк за диви животни в Шанх...

21:19 | 19 Октомври 2020 г.
Шанхайският парк за диви животни се ангажира да засили сигурността, след като един от служителите му почина, след като беше зверски хапан...
Протест
21:02 | 19 Октомври 2020 г.

Протестиращите днес нападнаха с яйца Министерствот...

21:02 | 19 Октомври 2020 г.
103-тата поредна вечер на антиправителствени протести продължава по традиция днес, като организаторите избраха да насочат демонстрациите ...
Д-р Атанас Доков
21:00 | 19 Октомври 2020 г.

Д-р Доков: Други по-важни неща винаги са компенсир...

21:00 | 19 Октомври 2020 г.
Д-р Атанас Доков е специален гост в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“, навръх професионалния празник на лекарите, ...
Вежди Рашидов и Христо Стоянов
20:31 | 19 Октомври 2020 г.

Вежди Рашидов присъства на представянето на колекц...

20:31 | 19 Октомври 2020 г.
Председателят на парламентарната Комисията по културата и медиите присъства тази вечер в Пловдив на представянето на личната колекция от ...

гледай на живо

20.10.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс