COVID-19 направи слоновете просяци и дървосекачи

Природозащитници предупреждават, че гладът и заплахата от подновена експлоатация предстоят, ако не се предприемат спешни мерки

Отбелязваме Световния ден на околната среда
Източник: БГНЕС

Отбелязваме Световния ден на околната среда

Недохранени и оковани безкрайни часове, много слонове, работещи в туристическия сектор в Тайланд, може да гладуват, да бъдат продадени в зоологически градини или да бъдат "пренасочени към участие" в незаконната сеч за търговия с дърва, предупреждават активисти, тъй като коронавирусът занулява броя на посетителите.
 
Преди вируса животът на приблизително 2000 слона, работещи в туризма, също не беше лек, често се използваха методи за пречупване" на великаните, за да могат да бъдат яздени от туристи или да изпълняват трикове на изложби на животни, които носят пари.
 
С парализирането на глобалното пътуване животните не са в състояние да платят порциона си - 300 килограма храна на ден, от които "блокиран" слон се нуждае, за да оцелее.
 
Природозащитници предупреждават, че гладът и заплахата от подновена експлоатация предстоят, ако не се предприемат спешни мерки.
 
 
"Шефът ми прави каквото може, но нямаме пари", казва Косин, махут - или водач на слонове - в лагера Чианг Май, където слонът му Екасит живее "на диета".
 
Чианг Май е северният туристически център на Тайланд, зона от редуващи се хълмове, осеяна от лагери за слонове.
 
Кадри, изпратени до АФП от друг лагер в района, показват редици от слонове, привързани за крак към дървени стълбове, някои видимо затруднени, клатещи глави напред-назад.
 
Около 2000 слона в момента са "безработни", тъй като вирусът унищожава тайландската туристическа индустрия, казва Терапат Трунгпракан, президент на Тайландската Асоциация на Съюза за слонове.
 
Липсата на пари ограничава на специфичната храна, която използват слоновете, "което ще има физически ефект", добави той.
 
Заплатите за махутите, които се грижат за тях, са намалели със 70 процента.
 
Терапат се опасява, че съществата скоро могат да бъдат използвани в незаконната сеч по протежение на тайландско-мианмарската граница - в нарушение на 30-годишен закон, забраняващ използването на слонове за транспортиране на дърва.
 
Други "могат да бъдат принудени да просят по улиците", каза той.
 
Това е поредният обрат в сагата за експлоатацията на слонове, които борците за правата на животните отдавна се опитват да защитят от насилствената туристическа индустрия.
 
Спадът на мераклиите за "слонска компания" започна в края на януари.
 
Китайските посетители, които съставляват по-голямата част от 40-те милиона туристи в Тайланд, спаднаха с над 80 процента през февруари, след като Китай затвори градовете, силно засегнати от вируса и забрани пътуванията на външни лица.
 
До март ограниченията за пътуване до Тайланд – където има 1388 потвърдени случая на вируса - се разшириха и до западните страни.
 
С все по-недохранваните слонове поради загубата на доходи ситуацията е "в кризисна точка", казва Саенгдуей Чайлерт, собственик на Природен парк "Слон".
Етикети: Тайланд , слонове , слон
Роби бракониерстват в горите
15:27 | 24 Октомври 2020 г.

Мащабна акция разкри бракониери в Габрово

15:27 | 24 Октомври 2020 г.
Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) проведе изненадваща проверка на територията на община Габрово, съобщиха от ведомството.   ...
избори
15:12 | 24 Октомври 2020 г.

Започна гласуването на парламентарните избори в Ег...

15:12 | 24 Октомври 2020 г.
В Египет започна гласуването в първия етап от парламентарните избори, които е много вероятно да доведат до избиране на слаб парламент, до...
Бойко Борисов
15:05 | 24 Октомври 2020 г.

СРЗИ отмени карантината на министър-председателя Б...

15:05 | 24 Октомври 2020 г.
Столичната регионална здравна инспекция отмени карантината на министър-председателя Бойко Борисов и Севделина Арнаудова от централата на ...
Икономика и бизнес
14:57 | 24 Октомври 2020 г.

Крум Атанасов: Няма нищо по-хубаво за златото от с...

14:57 | 24 Октомври 2020 г.
"Няма нищо по-хубаво за златото от създаване на дълг. Златото никога не е падало драстично през последните 100 години. Винаги з...
Мария Габриел
14:56 | 24 Октомври 2020 г.

Мария Габриел: "Еразъм +" ще обхване и гимназиите

14:56 | 24 Октомври 2020 г.
Нека учениците преследват мечтите си. Вярно е, че има предизвикателства, но те ни откриват и нови възможности. Именно сега Европа се нужд...
Преслав Райков
14:36 | 24 Октомври 2020 г.

Икономист: Бюджетът не е кризисен, а популистки и ...

14:36 | 24 Октомври 2020 г.
Разходи, дълг и дефицит – какво предвижда бюджет 2021? Развитие и реформи – каква визия залагат управляващите с проекта за Бю...

гледай на живо

24.10.2020
 • в момента
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини
 • 16:16
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини