Осем държави искат от ЕС да спре реформите по пакета „Мобилност“ заради пандемията

ЕС трябва да подкрепи транспортните фирми, както вече е предприел стъпки за подпомагане на авиокомпаниите

Европейски съюз
Източник: Reuters

Осем държави поискаха от Европейския съюз да подкрепи фирмите за автомобилен транспорт, засегнати от избухването на коронавируса, и да спре работата по реформите на условията на труд за шофьорите на камиони, съобщава Ройтерс. Според тях това ще доведе уязвимите компании до по-лошо състояние.

В писмо, цитирано от Ройтерс, министрите на транспорта на България, Унгария, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Румъния заявяват, че ЕС трябва да подкрепи транспортните фирми, както вече е предприел стъпки за подпомагане на авиокомпаниите.

„Ако това не се случи, ние сме на път да приемем първия пакет „Мобилност“, чиито разпоредби, комбинирани с последствията от пандемията от коронавирус, буквално ще доведат до край на много европейски фирми за автомобилен транспорт“, се казва в писмото до ръководителите на трите основни институции на ЕС.

Още новини от България и света четете тук

Още преди пандемията същите главно източноевропейски държави обмисляха правно предизвикателство към настъпващото обновяване на правилата на ЕС за товарен превоз, които според тях биха поставили в неизгодно положение фирмите им, като ги принуждават да изпращат празни камиони у дома - което води до прекомерни разходи и допълнителни въглеродни емисии.

По-богатите нации, включително Франция и Холандия, подкрепят реформите, наред с профсъюзите на работниците, които казват, че това ще направи работните места в европейския автомобилен сектор по-привлекателни.

„Това ще улесни редовното завръщане на шофьорите у дома, като се вземе предвид една от основните причини за недостиг на водачи - по-специално лошият баланс между професионалния и личния живот, за който секторът е известен“, каза Ливия Спера, генерален секретар на профсъюзната група на Европейската федерация на транспортните работници.

Новите правила ще принудят камионите да се връщат в родните страни на всеки осем седмици, ще дават право на шофьорите да се връщат у дома на всеки четири седмици и ще изискват водачите да прекарват периодите на почивка извън превозното си средство – за тяхното настаняване разходите ще поемат работодателите.

През декември мнозинство от страните от ЕС и Европейският парламент постигнаха споразумение за реформите. 27-членният блок планираше да подпише правилата на заседание на 24 март, но коронавирусът го отхвърли от дневния ред.

Автомобилният транспорт, който представлява 75% от товарните превози в рамките на ЕС, е нарушен от пандемията, тъй като страните налагат спешни проверки на границите, което води до натрупване на камиони и време за чакане повече от 24 часа, за да се пресекат някои от вътрешните граници на блока.

Изпълнителната власт на ЕС призова държавите да въведат „зелени маршрути“, за да не могат свежата продукция и медицинските материали да стават част от задръствания.

 

Наводнение в Судан
21:51 | 27 Октомври 2020 г.

Наводнения поставят в риск живота на 800 000 души ...

21:51 | 27 Октомври 2020 г.
Много райони са наводнени от юли, нивата на реките все още се повишават, което влошава кризата, алармираха от „Лекари без граници&r...
коронавирус
21:36 | 27 Октомври 2020 г.

Гърция: 1259 случая на коронавирус, 12 смъртни слу...

21:36 | 27 Октомври 2020 г.
Днес здравните власти в Гърция съобщиха за нов антирекорд в новозаразените от коронавирус и смъртните случаи в рамките на 24 часа. Досега...
21:13 | 27 Октомври 2020 г.

Българи внасят петиция срещу еднократната пластмас...

21:13 | 27 Октомври 2020 г.
На 28 октомври в Министерство на околната среда и водите ще бъде внесена петиция, подкрепена от над 19 хиляди българи. С нея те изискват ...
Медиците на първа линия призовават „да си помогнем взаимно“
21:10 | 27 Октомври 2020 г.

Големите болници у нас с инициатива: „Да си помогн...

21:10 | 27 Октомври 2020 г.
Всеки следващ ден от пандемията затяга още повече примката около здравната система у нас и макар привидно всичко да изглежда наред, болни...
Раух Ахундов и полк. Христо Христов
21:00 | 27 Октомври 2020 г.

Какво породи конфликта в Нагорни Карабах? (ВИДЕО)

21:00 | 27 Октомври 2020 г.
Войната в Нагорни Карабах продължава по все същия жесток начин през изминалите месеци, за да можем днес да говорим за над 5 хил. смъртни ...
20:51 | 27 Октомври 2020 г.

Проф. Ангелов: Имаме дифузно разпространение на CO...

20:51 | 27 Октомври 2020 г.
Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед днес, с която затваря университетите и училищата в гимназиален курс, с коет...

гледай на живо

28.10.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо