Месо ин-витро ще подбие пазара на традиционните фермери

Ще се увеличи търсенето на пилешко, което е най-евтин източник на протеин

пиле, пилешко месо, месо
Източник: pixabay.com

След края на коронавирусната пандемия светът няма да е същият, все по-често повтарят учени и пазарни анализатори.

Промяната ще засегне не само търговията, която в момента мощно минава в режим онлайн, но и производството.

Погледите днес са концентрирани в науката, върху която падат всичките надежди за откриването на лекарство, което ще спаси болните, и на ваксина, която ще предпази здравите от изключително зловредния COVID-19.

Научните изследвания ще повлияят съдбоносно и върху производството, включително на храни, от които светът ще изпитва все по-голяма необходимост. И особено сега, когато традиционни дейности търпят щетите от наложените мерки заради пандемията.

През следващите четири години силно развитие очаква пазарът на месо, което е добито ин-витро по клетъчни технологии.

До 2024 година количествата, получени по тази технология, ще се увеличат с цели 16%, а общата им стойност ще достигне 200 млн. щатски долара, сочат данни на Technavio.

Още новини от страната ще намерите тук

През 2040 г. се очаква „изкуствената мръвка“ да заеме 33% от консумираните количества и това ще подложи на много сериозна конкуренция развитието на традиционното месодайно животновъдство.

Първото месо в епруветка беше направено от холандски учени от университета в Маастрихт през 2011 година. За получаването му те използваха стволови клетки от теле. Две години по-късно беше показан и първият хамбургер "ин витро", наречен Frankenburger.

Но, ако тогава и продуктът, и космическата му цена изглеждаха твърде нереалистични, сега ситуацията изглежда съвсем различна.

Изкуственото месо е очаквано не само от защитниците на животните, но започва да се възприема и като алтернатива в продоволствената криза.

Днес най-силно работят по тази технология компании от САЩ и Израел.

Производството на свинско в ЕС през 2019 г. е паднало с 0,7% на годишна база. Най-голямо е намалението в Румъния – с 6%, в Дания и Полша – с по 5%. В Германия, която осигурява над 20% от производството в Съюза, продукцията е с 2,2% по-малко.

В условията на намалено предлагане и силен износ, цените на едро продължават да се покачват. Към средата на март свинското месо е поскъпнало с цели 40% в сравнение с година по-рано, сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Много е вероятно цените да задържат високото си равнище и през следващите месеци.

Ситуацията се обяснява с разрастваща се глобална пандемия, намалението на животните след африканската чума по синете в някои райони на света и очакваното забавяне на икономиката.

В същото време, може да се очаква по-голямо търсене на пилешко месо, което е най-евтин източник на протеини, сочи прогноза на Rabobank.

Индексът на глобалните цени на месото, отчитан от Организацията по прехрана и земеделие FAO, отбелязва спад за втори пореден месец.

През февруари понижението е с 2% спрямо януари. Това се дължи на по-ниските цените на пилешкото, овчето и говеждото месо.

Много са трудни прогнозите дали производството ще успее да се справи с променените икономически, пазарни и социални условия, но се очаква по-скоро задържане на ценовите нива в глобален мащаб.

В България цената на едро на говеждото и телешкото месо продължи да се покачва и през февруари, като една от основните причини е намаленото производство.

През миналата година в големите ферми са добити 5,48 хил. тона говеждо и телешко месо, което е най-ниското равнище от 2016 г. насам. Това е спад с 1,74 хил. тона за година.

Все още липсват окончателни данни за произведеното месо в стопанствата, но ако то се задържи около миналогодишното – 8,9 - 9,0 хил. тона, се очертава намаление на общата продукция с около 10%.

Средната цена на едро на говеждо и телешко през 2019 г. достигна най-високото си равнище за последните три години – 4221 лв. за тон. Увеличението спрямо 2018 г. е с 2%, а спрямо 2017 г. - с 4%.

Общият брой на животните намалява, което не предполага разширяване на производството през идните месеци и цените ще останат сравнително високи.

В българските кланици през миналата година са произведени 78,23 хил. тона свинско месо, което е с 2,2% по-малко в сравнение с 2018 г.

„Действително, намалението е съвсем минимално и това показва възходящото развитие на сектора през последните 2-3 години въпреки разпространението на африканската чума по свинете в страната“, коментира доц. д-р Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика.

Средната годишна цена на едро на свинското месо през 2019 г. се покачи до 3667 лв. за тон кланично тегло. Увеличението е с 12,2% на годишна база и със 7,1% спрямо средното ниво за 2016-2018 г.

Въздействие оказа основно ситуацията на международния пазар и възходящото движение на европейските цени.

Изминалата година завърши със средна цена на едро на пилешкото от 2946 лв. за тон, която е с 1,8% под равнището от 2018 г., но с 1,5% над средното ниво за последните три години. Цените се задържат стабилни засега.

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

 

парламент
15:14 | 26 Ноември 2020 г.

Парламентът прие промени в Закона за изпълнение на...

15:14 | 26 Ноември 2020 г.
Парламентът прие промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража на първо четене. Промените са предложени от Краси...
15:01 | 26 Ноември 2020 г.

Държавата ще плаща до 6 месеца минимална заплата н...

15:01 | 26 Ноември 2020 г.
От утре работодателите и търсещите работа вече ще могат да се възползват от облекчените условия на мярката "Заетост за теб", съ...
Плазма, Дариткова
14:59 | 26 Ноември 2020 г.

ГЕРБ дарява два апарата за извличане на кръвна пла...

14:59 | 26 Ноември 2020 г.
"Даряваме два апарата за извличане на кръвна плазма - един на Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора и един за този в П...
14:50 | 26 Ноември 2020 г.

Възможен ли е хоум офис на родители паралелно с он...

14:50 | 26 Ноември 2020 г.
Хоумофис за родителите, паралелно с онлайн обучение за децата – възможна ли е мисията? Как да се справим със съвместната работа вкъ...
14:40 | 26 Ноември 2020 г.

Туроператор: 60/40 е капан за нас, няма откъде да ...

14:40 | 26 Ноември 2020 г.
Представителят на Асоциацията на туроператорите Павлина Илиева говори в предаването "Социална мрежа" за проблемите в сектора, п...
14:26 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще отговаря за видео материалите в интернет

14:26 | 26 Ноември 2020 г.
Съветът за електронни медии ще отговаря за видео материалите в интернет платформите с българска юрисдикция. Това приеха на първо четене д...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Светски новини
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев