Емил Караниколов: С всеки изминал ден икономиката все повече буксува, последиците ще усетим през април-май (ВИДЕО)

Много е хубаво хора, от които нищо не зависи, да дават предложения, каза министърът в Офанзива

Източник: Канал 3

 

Идеята на президента не противоречи на правителството, а на СЗО. Ако бяхме оставили българското население да бъде заразено, тогава съм сигурен, че от президентската институция щяха да кажат обратното. Никой не е такъв садист, че да иска да държи хората в изолация, да гледа как това, което си направил през последните години, се разрушава. Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" министърът на икономиката Емил Караниколов по повод изказването на президента относно извънредното положение.
 
"С всеки изминал ден икономиката все повече боксува, последиците ще ги усетим април, май. С всеки изминал ден световната икономика влиза в рецесия, България е отворена икономика, и тук се случва това, което се случва в света, макар и със закъснение“, отбеляза Караниколов.
 
За съветите към управляващите за осигуряване на помощи в условията на извънредно положение, икономическият министър каза: "Много е хубаво хора, от които не зависи нищо, да дават предложение. Бюджетът има едни стойности, взимайки от един, ти не даваш на друг, а е за сметка на друг.
 
Моделът 60/40 е да запазим хората в икономиката. Бизнесът пита защо да плащаме за някой, който не си върши работата. С тази мярка искаме да запазим хората вътре в икономиката. В момента извънредното положение не е единственият проблем на икономиката ни, затварят големи предприятия в чужбина, основната ни дейност е експортът. И когато те тръгнат, те ще искат поръчки“, подчерта министърът.
 
Относно предложението на БСП да се обезпечи по една минимална заплата с осигуровките от 912 милиона лева пари за отбраната, Емил Караниколов коментира, че никой не знае колко дълго ще продължи кризата. "Ние тепърва ще гледаме къде ще са разходите. Първо да има ресурс за безработните, другата задача е да се влее свеж ресурс от бюджета и от европрограмите в икономиката. През 2009 така премиерът измъкна България от кризата – тогава някои казваха "асфалт не се яде“, припомни Емил Караниколов.
 

Относно възможностите на банките да предлагат облекчение на клиентите си в условията на извънредното положение, министърът увери, че в България банките са минали през 2 стрес теста и „относно ликвидността не трябва да се съмняваме“.
 
"До средата на март бизнесът в България работеше нелошо, това ще се види. Нека да видим как ще се развият нещата, защото ако успеем да се справим до един месец, ще се справим и у нас, и в света“, убеден е той.

Емил Караниколов не скри, че тази криза няма да отмине без фалити. „Апелът ми е да си помагаме, а не всеки да идва в някое студио и всеки да хвърля едни идеи. Нямаме нужда от разнобой – проблеми са пенсионерите, освобождаваните хора, бизнеса. Защо продължаваме с това различно говорене? В тази криза не е момент за такава политика“, призова Емил Караниколов.
 
Интервюто с Емил Караниколов в "Офанзива с Любо Огнянов" гледайте във видеото:
 
пуканки
13:41 | 03 Юли 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Новите заглавия на големия ...

13:41 | 03 Юли 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ Новите заглавия на големия екран от кинокритика Димитър Дринов ...
Бойко Борисов
13:40 | 03 Юли 2020 г.

Борисов откри нова складова база край Пазарджик

13:40 | 03 Юли 2020 г.
Работните места и доходите са важни, българската икономиката продължава да работи, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на...
Стъпките към успеха
13:31 | 03 Юли 2020 г.

"Стъпките към успеха" този уикенд от 13:15 ч.: Та...

13:31 | 03 Юли 2020 г.
В „Стъпките към успеха” този уикенд Ви срещаме с двама артисти, изявени, както на музикалната сцена, така и в киното. &nb...
Еврофутбол
13:23 | 03 Юли 2020 г.

Върнаха лиценза на „Еврофутбол“ на първа инстанция

13:23 | 03 Юли 2020 г.
Лицензът на „Еврофутбол“ е отнет неправомерно, според Административния съд в София, където днес приключи делото на първа инст...
врабчета
13:04 | 03 Юли 2020 г.

Уникална песен на врабчета измина 3000 км за 20 го...

13:04 | 03 Юли 2020 г.
Уникална птича песен, разпространена сред вид врабчета в Канада, измина 3000 км за 20 години и измести традиционната, съобщиха АФП и в. &...
Работник
12:51 | 03 Юли 2020 г.

Рекорд в САЩ: За юни са обявени 4,8 млн. нови рабо...

12:51 | 03 Юли 2020 г.
САЩ продължават да са разтърсвани от пандемията и протестите за расово равноправие, но въпреки това страната отчита невиждан ръст на своб...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини