Митрополит Антоний: И тази година ще донесем благодатния огън, с маски и ръкавици ще са служителите в храма (ВИДЕО)

Призивът на българския патриарх, на Светия Синод е хората да останат в домовете си, да останат отговорни към своето здраве и към здравето на близките си в тези дни на изпитание

Източник: Канал 3

 

Благодатният огън от Ерусалим с божията помощ ще получим и донесем в България, ще летим както всяка година, така че ще можем да донесем частица от благодатния огън за вярващите християни. Раздаването му е техническа подробност, която ще бъде уточнена преди това, защото мерките срещу коронавируса се променят ежедневно, ежеминутно. Това каза в „Беновска пита“ Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний за предстоящите големи християнски празници Цветница и Великден в условията на извънредното положение.
 
„Благодатният огън се пази в голяма част от българските храмове в България, в София се пази в „Света Неделя“, където се поддържа кандило върху светия престол, пламъкът му е от благодатния огън, той се поддържа да не угасне“, разкри митрополит Антоний.
 
 
„Благодатният огън от Ерусалим бе едно чудо за нас. Всеки огън, който се запалва, светлината, която разпръсва, е символ на възкресението“, добави той.
 
По думите му „светото причастие не е източник на зараза, това е доказано от практиката“. „Христос е лечител, той по никакъв начин не може да ни зарази“, каза митрополит Антоний.
 
Той увери, че Бог не е изоставил хората „и няма да ги изостави, стига те да не го изоставят“. „Като че ли страхът обхваща сърцата и душите на хората, но вярващите хора знаят, че на Бога е подвластно всичко, Бог ще ни избави от това изпитание. Може би иска да изпита нашата вяра. Църквата съветва да се молим, когато се молим заедно, Бог ще ни помилва“, каза митрополитът, който посочи, че в момента хората се въздържат да целуват ръка. „Въздържат се хората да целуват ръка, благословението може да бъде получено индиректно, Божията благодат е навсякъде“.
 
"Църквата винаги е насърчавала хората да не униват и да гледат напред, в такива моменти тя е крепило. Не подкрепям една малка група, която настоява църквите да се затворят", подчерта митрополит Антоний.
 
Митрополит Антоний поясни как църквата се готви за предстоящата Цветница идната седмица, която е прелюдия към Великденските празници.

"Служителите ни в църквите ще са оборудвани с маски, ръкавици, съветваме миряните да са също с маски“, препоръча той. "Върбата ще е изведена извън храма при съответен ред – няма разминаване, просто има единодействие в пандемията, в това изпитание, църквата е по-скоро съюзник, отколкото враг, както опитват да изкарат“, подчерта той.

За всеки храм ще се преценява по колко миряни да пропуска вътре в зависимост от големината му, като митрополит Антоний даде за пример магазините. "При условия да не се струпват много хора вътре в храма – зависи от храма. В по-малките квартални магазини пускат по един, двама души, в по-големите хипермаркети пускат по 30.

В неделния ден в патриаршеската катедрала има хора на достатъчно отстояние вътре в храма. Друго, което сме направили - всяка неделя се излъчват онлайн неделните служби, пловдивската православна тв излъчва 24 часа. Хората, които ще останат вкъщи да изпълнят мерките на Националния кризисен щаб, не са ощетени да изживяват, макар и задочно, своята вяра.

Светият Синод на БПЦ има своя страница във Фейсбук, църквата може би има още какво да усъвършенства в онлайн пространството. Не се излъчва само неделната служба, направили сме всичко възможно хората да не се чувстват ощетени в дома си.

Това е призивът на българския патриарх, на Светия Синод: хората да останат в домовете си, да останат отговорни към своето здраве и към здравето на близките си в тези дни на изпитание", апелира митрополит Антоний.

Целият разговор с митрополит Антоний в "Беновска пита" - във видеото:

УВОЛНИХА СТРАШНИЯ НАЧАЛНИК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, заплашвал полицай (ВИДЕО)
22:07 | 03 Юли 2020 г.

Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба з...

22:07 | 03 Юли 2020 г.
Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба за Covid-19. Той се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Поставен е под карантина...
Владислав Стоянов
22:06 | 03 Юли 2020 г.

Владо Стоянов разказа пред Канал 3 за най-специалн...

22:06 | 03 Юли 2020 г.
Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов разкри в специално интервю за Канал 3, че най- специалната титла с разградчани е спечелената през...
21:10 | 03 Юли 2020 г.

Ще се сбъдне ли предсказанието на Дънов, че в бъде...

21:10 | 03 Юли 2020 г.
"Дънов е казал, че в бъдеще ще идвате на Рилските езера да изиграете упражненията си с хеликоптер". Това съобщи в предаването н...
20:43 | 03 Юли 2020 г.

Пожар в пилотската кабина приземи аварийно самолет...

20:43 | 03 Юли 2020 г.
Самолет на ирландската нискобюджетна компания „Ryanair”, изпълняваща полет от Берлин за Атина, кацна аварийно на летището в С...
Великобритания, флаг, знаме
20:31 | 03 Юли 2020 г.

Официално: Българите, пристигащи във Великобритани...

20:31 | 03 Юли 2020 г.
Великобритания обяви списък на държави, чийто граждани ще влизат на острова свободно без карантина. България не е част от него. Това озна...
20:12 | 03 Юли 2020 г.

Моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоев...

20:12 | 03 Юли 2020 г.
42-годишен моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград. И двамата са транспортирани за преглед в МБАЛ-Благоевград, предава БГН...

гледай на живо

03.07.2020
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева