Митрополит Антоний: И тази година ще донесем благодатния огън, с маски и ръкавици ще са служителите в храма (ВИДЕО)

Призивът на българския патриарх, на Светия Синод е хората да останат в домовете си, да останат отговорни към своето здраве и към здравето на близките си в тези дни на изпитание

Източник: Канал 3

 

Благодатният огън от Ерусалим с божията помощ ще получим и донесем в България, ще летим както всяка година, така че ще можем да донесем частица от благодатния огън за вярващите християни. Раздаването му е техническа подробност, която ще бъде уточнена преди това, защото мерките срещу коронавируса се променят ежедневно, ежеминутно. Това каза в „Беновска пита“ Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний за предстоящите големи християнски празници Цветница и Великден в условията на извънредното положение.
 
„Благодатният огън се пази в голяма част от българските храмове в България, в София се пази в „Света Неделя“, където се поддържа кандило върху светия престол, пламъкът му е от благодатния огън, той се поддържа да не угасне“, разкри митрополит Антоний.
 
 
„Благодатният огън от Ерусалим бе едно чудо за нас. Всеки огън, който се запалва, светлината, която разпръсва, е символ на възкресението“, добави той.
 
По думите му „светото причастие не е източник на зараза, това е доказано от практиката“. „Христос е лечител, той по никакъв начин не може да ни зарази“, каза митрополит Антоний.
 
Той увери, че Бог не е изоставил хората „и няма да ги изостави, стига те да не го изоставят“. „Като че ли страхът обхваща сърцата и душите на хората, но вярващите хора знаят, че на Бога е подвластно всичко, Бог ще ни избави от това изпитание. Може би иска да изпита нашата вяра. Църквата съветва да се молим, когато се молим заедно, Бог ще ни помилва“, каза митрополитът, който посочи, че в момента хората се въздържат да целуват ръка. „Въздържат се хората да целуват ръка, благословението може да бъде получено индиректно, Божията благодат е навсякъде“.
 
"Църквата винаги е насърчавала хората да не униват и да гледат напред, в такива моменти тя е крепило. Не подкрепям една малка група, която настоява църквите да се затворят", подчерта митрополит Антоний.
 
Митрополит Антоний поясни как църквата се готви за предстоящата Цветница идната седмица, която е прелюдия към Великденските празници.

"Служителите ни в църквите ще са оборудвани с маски, ръкавици, съветваме миряните да са също с маски“, препоръча той. "Върбата ще е изведена извън храма при съответен ред – няма разминаване, просто има единодействие в пандемията, в това изпитание, църквата е по-скоро съюзник, отколкото враг, както опитват да изкарат“, подчерта той.

За всеки храм ще се преценява по колко миряни да пропуска вътре в зависимост от големината му, като митрополит Антоний даде за пример магазините. "При условия да не се струпват много хора вътре в храма – зависи от храма. В по-малките квартални магазини пускат по един, двама души, в по-големите хипермаркети пускат по 30.

В неделния ден в патриаршеската катедрала има хора на достатъчно отстояние вътре в храма. Друго, което сме направили - всяка неделя се излъчват онлайн неделните служби, пловдивската православна тв излъчва 24 часа. Хората, които ще останат вкъщи да изпълнят мерките на Националния кризисен щаб, не са ощетени да изживяват, макар и задочно, своята вяра.

Светият Синод на БПЦ има своя страница във Фейсбук, църквата може би има още какво да усъвършенства в онлайн пространството. Не се излъчва само неделната служба, направили сме всичко възможно хората да не се чувстват ощетени в дома си.

Това е призивът на българския патриарх, на Светия Синод: хората да останат в домовете си, да останат отговорни към своето здраве и към здравето на близките си в тези дни на изпитание", апелира митрополит Антоний.

Целият разговор с митрополит Антоний в "Беновска пита" - във видеото:

аба, възрастна жена, столетник, ръце, стара жена
21:54 | 26 Ноември 2020 г.

Тийнеджърка би баба и взе парите и в "Дружба"

21:54 | 26 Ноември 2020 г.
86-годишна жена е нападната и пребита пред банкомат в столичния квартал „Дружба”. Откраднали й 590 лева, които възрастната же...
Еккатерина Захариева
21:36 | 26 Ноември 2020 г.

ЕС подкрепи финансово страните от Южното съседство

21:36 | 26 Ноември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на Европейския съюз и страните от Южното съсе...
Денят на живо с Надалина Анева
20:40 | 26 Ноември 2020 г.

Борис Ячев: Това е единственият бюджет, който може...

20:40 | 26 Ноември 2020 г.
"Дебатът за бюджета беше спокоен, защото това е единственият бюджет, който може да се приеме по време на криза", това каза в пр...
Хакер
20:10 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще контролира сайтове с видеосъдържание

20:10 | 26 Ноември 2020 г.
Изменения в медийния закон! Сайтовете с видеосъдържание минават под контрола на Съвета за електронни медии.   Текстовете бя...
болница, легла
19:47 | 26 Ноември 2020 г.

Първата COVID болница у нас е пред фалит

19:47 | 26 Ноември 2020 г.
Общинското здравно заведение “Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде болница само за лечение на коронавирус. Със заповед на Регио...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 18
19:33 | 26 Ноември 2020 г.

Наплив от пазаруващи в търговските центрове в Софи...

19:33 | 26 Ноември 2020 г.
Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да зат...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице