Изкуствен интелект ще отсява пациентите с риск от белодробно увреждане при коронавирус

Екипът, стоящ зад проучването, отчете 80% точност в прогнозите си

изкуствен интелект
Източник: Pixabay

Инструмент с изкуствен интелект е в процес на разработка, за който изследователите се надяват, че може да се използва, за да се предскаже кои пациенти с коронавирус ще претърпят животозастрашаващо увреждане на белия дроб.

Екипът, стоящ зад проучването, отчете 80% точност в прогнозите си за това кои пациенти ще развият остър респираторен дистрес синдром (ARDS) - което може да бъде фатално при тежки случаи с COVID-19, съобщава Евронюз.

Целта на изследването е да се предостави на болниците инструмент, който да помогне за решаването на това кои пациенти могат безопасно да бъдат изпращани до дома и кои ще се нуждаят от легла и потенциално апаратно оборудване.

Инструментът с ИТ е използвал данни за 53 пациенти от две болници в Китай, всички с регистрирани положителни проби за коронавирус през януари.

Още новини от света и България четете тук

ARDS е състояние, при което белите дробове, възпалени от сериозна инфекция като пневмония, не могат да осигурят достатъчно кислород на жизненоважни органи в организма. Състоянието образува въздушни балони в белите дробове, което затруднява дишането. То е причина за смъртта при много от фаталните случаи на коронавирус, като тежките случаи на пневмония увреждат белите дробове на пациентите.

В проучване, публикувано по-рано този месец, от 201 пациенти с пневмония в болница в Китай, 84 са развили ARDS, 67 са получили механична вентилация и 44 са починали. Всички починали са равили ARDS и са получили механична вентилация.

Проучването с ИТ, проведено от изследователи от Медицинското училище и Института по математически науки в Нюйоркския университет, разглежда демографските, лабораторните и радиологичните данни на пациенти с COVID-19.

Документът, публикуван в онлайн списанието Computers, Materials & Continua, установи, че най-добрите показатели за бъдещата тежест не са както се очаква. Вместо фактори като определени модели в образната диагностика на белите дробове, треска и дори възраст и пол, са открити промени в три характеристики, които дават най-точната прогноза за бъдещо влошаване.

Едната от тях е нивата на чернодробния ензим аланин аминотрансфераза (ALT). Въпреки че нарастват драстично, когато болест уврежда черния дроб, те са само малко по-високи при пациенти с COVID-19, но тези леки изменения са ключови за прогнозиране на тежестта.

Втората са дълбоките мускулни болки, свързани с по-голямо общо възпаление в тялото.

По-високите нива на хемоглобин, съдържащ желязо, който позволява на кръвните клетки да пренасят кислород към телесните тъкани, също са свързани с по-късен дихателен дистрес.

Малкият размер на извадката на изследването ограничава настоящата му полезност, но изследователите смятат, че „е обещаващ като инструмент за прогнозиране на пациентите, най-уязвими към вируса“, според един от авторите, Меган Кофи.

"Надяваме се, че когато бъде напълно разработен, инструментът ще бъде полезен за лекарите, тъй като ще преценяват кои умерено болни пациенти наистина се нуждаят от легла и кои спокойно могат да се приберат в къщи. Което от своя страна ще облекчи проблема с недостига на болнични ресурси ", заяви съавторът Анас Бари.

 

16:51 | 20 Октомври 2020 г.

Две жени с COVID-19 родиха по естествен начин здра...

16:51 | 20 Октомври 2020 г.
Две жени, положителни за COVID-19, родиха по естествен начин в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Майките са в до...
Таня Христова и Даниел Вълчев
16:44 | 20 Октомври 2020 г.

Кметът на Габрово и министър Вълчев подписаха дого...

16:44 | 20 Октомври 2020 г.
Кметът на община Габрово Таня Христова и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подписаха днес в София договора за финанси...
16:44 | 20 Октомври 2020 г.

Надзорният съвет на НОИ утвърди проектобюджета на ...

16:44 | 20 Октомври 2020 г.
На свое заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обще...
Абдулманап Нурмагомедов и Хабиб Нурмагомедов
16:40 | 20 Октомври 2020 г.

Хабиб Нурмагомедов: Нека стана като Флойд Мейуедър...

16:40 | 20 Октомври 2020 г.
Хабиб Нурмагомедов е дал обещание на умиращия си баща, че ще достигне до актив от 30:0 в UFC преди да сложи край на състезателната си кар...
16:30 | 20 Октомври 2020 г.

Хакери крадат криптовалута и я даряват за благотво...

16:30 | 20 Октомври 2020 г.
Хакери твърдят, че са получили с изнудване милиони долари от компании и сега искат да "направят света по-добър", съобщи BBC. ...
16:00 | 20 Октомври 2020 г.

19-годишен столичен дилър ще лежи 6 месеца в затво...

16:00 | 20 Октомври 2020 г.
Съдът одобри споразумение между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия А. С., на 19 години, за извършено от него престъпл...

гледай на живо

20.10.2020
 • в момента
  Новини
 • 17:20
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева