Ердоган под натиск - коронавирусът се разпространява бързо в Турция

Според официалните данни са заразени 34 109 и 725 смъртни случая

Ердоган
Източник: EPA/БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган засили ограничителните мерки за спиране на бързо нарастващите случаи на коронавирус в Турция, но отказът му да наложи пълна карантина, за да задържи икономиката в развитие, предизвиква критики.

Със забраната за събирания, ограничения за междуградски пътувания и задължението да се носят маски почти навсякъде, Ердоган наложи редица строги мерки, но до сега се съпротивляваше на призивите за пълна блокада.

Със 34 109 заразени и 725 смъртни случая, според официалните данни, публикувани вчера, Турция е деветата страна в света, която е най-засегната от пандемията COVID-19.

Още новини от света и България четете тук

Тревожно е бързото разпространение на болестта в Турция, която отчете първия си официален случай на 11 март. Броят на случаите се удвоява на всеки няколко дни: От 7 400 на 28 март той достигна 15 000 на 1 април и над 30 000 в понеделник според официалната статистика.

Правителството много бързо предприе национални мерки от закриване на училища и културни пространства до спиране на полетите със страните, засегнати от вируса.

Те постепенно бяха подсилени със заповед за задържане за хора на възраст над 65 и под 20 години и карантина на десетки градове и села.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коча заяви с успокояващ тон, че заетостта в интензивните отделения е едва около 60 процента.

Но тъй като броят на болните нараства, все повече се чуват призиви да бъде наложена тотална карантина, като в Италия или Франция.

"Абсолютно всеки трябва да остане вкъщи. Това трябва да стане задължително", каза лекар, който работи в интензивно отделение в Истанбулска болница пред AFP при условие за анонимност.

"Приемаме все повече и повече пациенти всеки ден. Скоро ще достигнем границите на капацитета си", каза той.

Опозиционните партии, основната лекарска асоциация и профсъюзите също призоваха правителството да предприеме по-строги мерки, за да възпре хората да излизат извън домовете си.

"Ще бъде невъзможно да се контролира тази пандемия, ако милиони хора ... излязат на работа", каза президентът на Турския лекарски съюз (TTB) Синан Адияман пред турските медии тази седмица.

В интервю за АФП миналата седмица опозиционният кмет на Истанбул призова за извънредно положение в икономическата столица на страната, където са регистрирани повече от половината от случаите на COVID-19.

"Дори 15 процента от населението да реши да излезе, това ще означава почти два милиона души и ще има потенциала да увеличи заплахата", заяви той.

Ердоган досега призоваваше турците да се поставят под "доброволна карантина", вместо да я обяви за задължителна.

Миналата седмица той каза: "Турция е длъжна да продължи да произвежда и поддържа колелата (на икономиката) при всякакви обстоятелства".

Много турци вече не излизат навън - някои от тях са се върнали към вековната традиция да спускат кошници през прозореца си за хранителни стоки, докато други разчитат на много ефикасните услуги за доставки по домовете.

Анонимният лекар в болницата в Истанбул приветства здравия разум на жителите и "добрите мерки", предприети от правителството, което увеличи броя на тестуванията - над 200 000 досега.

Но той предупреди: "Ако броят на случаите продължава да се увеличава с този темп, резултатът ще бъде същият като на други места: загуба на много животи. Вече загубихме много време".

 

Наводнение в Судан
21:51 | 27 Октомври 2020 г.

Наводнения поставят в риск живота на 800 000 души ...

21:51 | 27 Октомври 2020 г.
Много райони са наводнени от юли, нивата на реките все още се повишават, което влошава кризата, алармираха от „Лекари без граници&r...
коронавирус
21:36 | 27 Октомври 2020 г.

Гърция: 1259 случая на коронавирус, 12 смъртни слу...

21:36 | 27 Октомври 2020 г.
Днес здравните власти в Гърция съобщиха за нов антирекорд в новозаразените от коронавирус и смъртните случаи в рамките на 24 часа. Досега...
21:13 | 27 Октомври 2020 г.

Българи внасят петиция срещу еднократната пластмас...

21:13 | 27 Октомври 2020 г.
На 28 октомври в Министерство на околната среда и водите ще бъде внесена петиция, подкрепена от над 19 хиляди българи. С нея те изискват ...
Медиците на първа линия призовават „да си помогнем взаимно“
21:10 | 27 Октомври 2020 г.

Големите болници у нас с инициатива: „Да си помогн...

21:10 | 27 Октомври 2020 г.
Всеки следващ ден от пандемията затяга още повече примката около здравната система у нас и макар привидно всичко да изглежда наред, болни...
Раух Ахундов и полк. Христо Христов
21:00 | 27 Октомври 2020 г.

Какво породи конфликта в Нагорни Карабах? (ВИДЕО)

21:00 | 27 Октомври 2020 г.
Войната в Нагорни Карабах продължава по все същия жесток начин през изминалите месеци, за да можем днес да говорим за над 5 хил. смъртни ...
20:51 | 27 Октомври 2020 г.

Проф. Ангелов: Имаме дифузно разпространение на CO...

20:51 | 27 Октомври 2020 г.
Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед днес, с която затваря университетите и училищата в гимназиален курс, с коет...

гледай на живо

27.10.2020
  • в момента
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева