Глобалното потъване и спасeнието на давещите се

Все някога карантината ще падне. Какво ще правим, когато отново излезем на слънце?

глобално, коронавирус, планета
Източник: Pixabay

Засега не се вижда краят на пандемията. Коронавирусът превзема нови територии и взима все повече човешки жертви.
 
В повечето страни е въведена карантина. Вирусолози предупреждават, че под една или друга форма, ограниченията може да продължат и шест месеца.
 
Кризата е непредвидима по мащаби и продължителност. Нещо, което не сме виждали в последните 100 години.
 
А преди 100 години?
 
Сегашната пандемия често е сравнявана с испанския грип, наричан „испанката“ или инфлуенца. Заразата плъзва през 1918 – 1919 г. Заболяват около половин милиард души, или една трета от населението в света. За година и половина вирусът убива 50 милиона.
 
Картината от онези черни дни наподобяват днешната: изолация, затворени магазини и фабрики. Някои държави незабавно обявяват карантина, други – в началото се колебаят.
 
 
Връщането към нормалното състояние след пандемията се оказало по-бързо там, където карантината е наложена незабавно, физическите контакти са ограничени и хигиената е повишена, показва проучване на американски учени.
 
За мащаба на днешното икономическо сътресение има различни прогнози, които често подлежат на актуализация.
 
За броени дни оценките за понижаващ се растеж се превърнаха в галопиращ спад.
 
В началото на седмицата „Дойче банк“ пронозира, че брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство ще се да се понижи с 6,5% през 2020 г.
 
От Института за икономически изследвания в Мюнхен пък съобщиха, че очакванията за промишлеността са спаднали от плюс 2 до минус 20,8 процента. Това е най-сериозният срив от 1991 г. За сравнение: през ноември 2008 г., когато бушува световната финансова криза, индексът падна с 13,3 пункта.
 
Най-мощната икономика в Европа ще се свие с между 3 и 6% през 2020 г., е оценката на германската индустриална федерация.
 
Тази година Франция ще регистрира най-лошия икономически спад след Втората световна война, смята финансовият министър на страната Бруно Льо Мер. Според него падането ще е значително по-лошо, отколкото по време на предишната финансова криза.
 
За рецесия,
 
по-тежка от финансовата криза през 2008-2009 г.
 
предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Най-силно ще пострадат по-слабите икономики.
 
Над 90 държави вече са поискали спешно финансиране от МВФ. Има опасност вълна от фалити да повлече всички, което може да заплаши не само икономическото възстановяване, но и общественото равновесие.
 
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заговори за
 
нов план „Маршал“ за инвестиции
 
на милиарди евро, за да се смекчат икономическите удари.
 
Нека да припомним, че Планът „Маршал“ (Програма за европейско възстановяване) е наречен на името на държавния секретар на САЩ по онова време Джордж Маршал.
 
Планът, подписан от президента Труман, е влязал в действие от април 1948 г. и в продължение на 4 години американското правителство предоставя безвъзмездно общо 13 милиарда долара (130 милиарда долара към 2016 г.).
 
Целта на Съединените щати е да се възстанови икономическият просперитет на Европа, да се съживят регионите и естествено това да е преграда пред разпространението на комунизма.
 
Сложно е да се изчисли колко ще струва възстановяването на щетите при сегашната криза. Различните държави се опитват да
 
гасят пожара с бързо
 
мобилизирани бюджети.
 
За икономистите е ясно, че окончателната сметка ще е по-голяма, но тя ще дойде по-късно. Според нова, все още неофициална оценка на Европейската комисия, икономиката на ЕС може да се свие с цели 10% през тази година.
 
ЕК вече обяви, че създава инструмент за солидарност, наречен SURE, на стойност 100 милиарда евро. Чрез него ще се помогне на работниците да запазят доходите си, а на предприятията — да оцелеят.
 
ЕК разблокира 1 милиард евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции. Това ще позволи да бъдат предоставени специални гаранции, с които ще се стимулират банките и други заемодатели да предоставят ликвидност на поне 100 000 европейски малки и средни предприятия.
 
Очаква се наличното финансиране да достигне 8 милиарда евро.
 
След 16 часа преговори по време на снощната видеоконференция Еврогрупата (министрите на финансите от държавите в Еврозоната) не постигна споразумение за план за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията.
 
Според оценки на Европейската централна банка Еврозоната се нуждае от фискални мерки за общо 1,5 трилиона евро. Засега има съгласие, че ще се мобилизират 540 млрд. евро.
 
Само по себе си това е най-голямата програма в историята на ЕС за възстановяване на икономиката.
 
Тази програма трябва да комбинира предложените по-рано от различни институции на ЕС мерки и схеми за подпомагане на различни сектори на Общността.
 
Утре ще се проведе нова видеосреща на финансовите министри от Еврозоната. Тогава ще стане ясно дали държавите ще склонят за поемане и на общ дълг чрез т. нар. коронаоблигации, които също са прецедент в историята на Съюза.
 
САЩ вече представиха пакет от 2,2 трилиона долара, насочен към бизнеса и населението. Сега разработват втори спасителен план за още 1 трилион долара.
 
Япония ще налее в икономиката с 357 милиарда долара, значително повече от парите, вложени, за да се омекотят ударите след предишната световна икономическа криза.
 
Но това е само първата стъпка от националния план, който ще включва и други финансови помощи в страната.
 
Като цяло страните от Г-20 вече обещаха да похарчат около 5 трилиона долара за борба с настоящата криза.
 
Засега се приемат пожарникарски мерки – покупка на защитни материали първо за медиците и после за останалите, спешно откриване на болнични легла, снабдяване с жизненоважни апарати, оборудване, лекарства.
 
За да се запазят доходите на хората, държавите приемат кредитни ваканции, отлагат данъци, такси, предоставят субсидии и безлихвени заеми, раздават безвъзмездно храна и всичко това в името на оцеляването на населението.
 
Но рано или късно карантината ще падне и животът трябва да продължи. Ако няма работещи предприятия, няма да има заплати и вноски в бюджета. Няма да има пари за пенсии, здраве, обучение...
 
Ясно е, че пазарът ще започне бавно да се възстановява, но определени отрасли ще имат по-големи шансове от други. Това
 
ще наложи преструктуриране на бизнеса,
 
което ще се случи в целия Европейски съюз, в това число и в България.
 
Нека да припомним още нещо от някогашния „План Маршал“. Главното условие за получаване на американската помощ е правителствата да представят свои проекти за икономическо
 
възстановяване, да отчитат точно как се реализират те и в кои сектори се влагат отпуснатите средства.
 
Частните инвеститори по правило се ориентират най-бързо. Например, преди броени дни стана известно, че компаниите Silver Lake и Sixth Street Partners ще инвестират в онлайн платфората за предлагане на нощувки Airbnb 1 милиард долара.
 
Така ще налеят свежа кръв през трудния период, който преживява индустрията за пътувания и отдих заради наложените ограничения. От своя страна пък платформата смята да подкрепи собствениците на имоти.
 
Между другото общо 20 корпорации са предложили инвестиции на платформата. Обяснението: устойчивият бизнес модел на Airbnb има шанс да оцелее и да просперира.
 
Това е само един пример, но той е показателен.
 
Много е важно къде да бъде насочен ресурсът, след като падне карантината и да има гаранции, че няма да се излее в „кофи без дъно“, т.е. да бъде инвестиран в нездравословни структури.
 
Кои ще са свободните пазарни ниши, накъде ще се обърне потреблението и изобщо кои бизнеси може да са жизнени, всичко това е добре да се планира още отсега.
 
Пък и сега разполагаме с повече свободно време за нови планове.
 
Автор: Маргарита ДИМИТРОВА
Етикети: икономика , анализ
19:59 | 16 Юли 2020 г.

Учебната година започва в класните стаи

19:59 | 16 Юли 2020 г.
Учебната 2020/2021 г. ще започне присъствено в класните стаи за всички ученици и класове. Това реши Отрасловият съвет към МОН. Школата об...
19:54 | 16 Юли 2020 г.

Руски кибератаки срещу изследователски центрове за...

19:54 | 16 Юли 2020 г.
Руски хакери са насочили вниманието си към организации, участващи в разработването на ваксина срещу коронавируса, предупреждават службите...
Осми ден на протести в София
19:49 | 16 Юли 2020 г.

Осми ден на антиправителствени протести в София

19:49 | 16 Юли 2020 г.
В центъра на София започва осмият пореден протест с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Присъствието на протеста все ...
Гърция
19:41 | 16 Юли 2020 г.

Всички пътуващи към Гърция ще трябва да попълват е...

19:41 | 16 Юли 2020 г.
До 31 август всички пътуващи към Гърция ще трябва да попълват електронни формуляри PLF (Passenger Locator Form). Това съобщиха от Главна ...
19:06 | 16 Юли 2020 г.

Захариева казва как ще реагираме за превръщането н...

19:06 | 16 Юли 2020 г.
Вицепремиер и петима министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.   Първи на трибуната ще се кач...
Даниела Дариткова
19:01 | 16 Юли 2020 г.

Дариткова: Оставките на тримата министри не са деп...

19:01 | 16 Юли 2020 г.
От правителствения пресцентър информираха снощи, че тримата министри ще подадат съответните документи още днес.   Премиерът ...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини