"Таймс": Означава ли коронавирусната катастрофа краят на американския свят?

Когато това приключи задачата на държавите ще е създаване на световни структури, по-малко зависими от САЩ

Източник: EPA/БГНЕС, колаж Канал 3

Ще бъде ли сегашният президент Тръмп на висотата на предшественика си Хари Труман (вдясно с подписания договор за създаването на НАТО през 1949 г.)?

 

Коментар на Даниел Финкелщайн, в. "Таймс” (Лондон)
 
За повечето жители на страната ни тази ера продължи през целия им живот като възрастни. Тя започна след Втората световна война - война, в която великите нации по света фалираха. Някои морално, други политически, а в повечето случаи икономически. А някои - и първото, и второто, и третото. Тази ера до голяма степен бе определена от президента Труман - именно назначените от него Джордж Маршал и Дийн Ачесън го убедиха да предостави финансова помощ на Европа и да направи безопасността й приоритет.

Тази епоха бе белязана от културното превъзходство на Холивуд и рок енд рола, най-голямото благоденствие на западния капитализъм и ядрената конфронтация със Съветския съюз, което доведе комунизма до интелектуален и политически крах.

И сега е време да помислим, свърши ли тази ера? Означава ли коронавирусната катастрофа краят на Pax Americana , американския свят?

Започвайки от Труман, всички американски президенти автоматично получават титлата „лидер на свободния свят“. Тя се използва толкова често и толкова рутинно, че е станала почти официална. Както кралица Виктория е била и императрица на Индия.

Въпреки това да бъдеш лидер на свободния свят не е длъжност, а роля. Труман я получи чрез действията си. И неговите наследници приеха възложените им задължения. Понякога се заблуждаваха, понякога бяха твърде силни, понякога, напротив, твърде слаби, но всички те изпълниха следвоенния дълг на САЩ, доброволното задължение да водят напред, да обединят либералните демокрации и да подкрепят общественото мнение на свободните държави и техните действия.

Но не трябва да се надценява. Нито един президент не е игнорирал мнението на американците и не е поставил свободния свят над собствената си страна. А свободните страни само понякога грешаха, приемайки американските интереси и мнения за свои.

И въпреки това в повечето от сблъсъците и кризите след 1945 г. светът знаеше, че може да разчита, че САЩ ще действат като лидер и ще ръководят света. До днес.

Коронавирусът не се подчинява на никого и не познава граници. Той не говори човешки език и не живее в една държава. Covid-19 е най-голямата международна криза. Неговата отличителна черта обаче е доколко национална беше реакцията на него.

Изправени сме пред заплаха за всички и всеки, в страните на богатите и бедните и сме изправени пред колапса на глобалната икономика, който ще заличи години, ако не и десетилетия, на икономическото развитие. И къде е световният лидер, който би могъл да се справи с това?

Този момент изисква лидера на свободния свят, но него го няма. Доналд Тръмп дори не е в състояние да организира адекватен отговор в рамките на Съединените щати, да не говорим да оглави или вдъхнови международните институции. Той дори не се интересува от това. И ако се интересуваше, тогава кой би слушал неговите нападки и несъгласувано мърморене на пресконференции?

Г-н Тръмп олицетворява американското отношение, което се засили наскоро. В много отношения е разбираемо. Втората световна война и дори Студената война навлизат все по-дълбоко в историята и много американци вече са уморени от своите международни отговорности. Те знаят, че ролята на световен лидер струва парите, времето, усилията и живота на американците, но им се струва - може би погрешно - че това няма да донесе на американците насъщния хляб или сигурност. Точно обратното.

Тръмп ще напусне или през следващата година, или през 2025 г., но дали това чувство ще изчезне някога?

Разбира се, Pax Americana не е резултат само от ръководната роля на американските президенти. Това е пример за подражание в цяла Америка. Дори борейки се с расова сегрегация и дискриминация, тази страна доказа, че това е възможно.

Това е страна на възможности, мобилност и просперитет. Конституционна демокрация, която защитава свободата на словото и свободата на гражданите. Тази нация винаги е една крачка напред - именно тя изпрати първия човек на Луната, а сега развива нови технологии и насърчава утрешните корпоративни гиганти. Демократична лаборатория, в която щатите се надпреварват, проверявайки в практиката нови мисли и идеи. Държава, в която класа и наследство означават по-малко, отколкото талант и усилия.

Но днес изглежда, че този модел е износен и коронавирусът хвърля светлина върху друга Америка. Америка, където федералното правителство изглежда инертно и неактивно и където на науката в общественото съзнание се налага да се конкурира със суеверия. Където свободата на словото може и да работи, но не е ясно дали човек може да се довери на казаното. Когато волята за подкрепа на икономиката в никакъв случай не е толкова голяма, колкото изискват икономическите предизвикателства.

Америка доминираше цялата следвоенна епоха, защото излезе от Втората световна война по-силна от всеки друг. Тя беше по-богата, по-могъща, по-уверена в себе си. Без тази увереност и богатство нямаше да има Pax Americana .

Възможно е до края на коронавирусната епидемия Америка, опитвайки се да се справи с вредите за здравето и икономиката, да бъде сред най-засегнатите страни.

Ще може ли тя отново да оглави свободния свят? И ако не, тогава кой? Западна Европа все още е финансово и военно зависима от САЩ. Най-големите световни индустриални и научни предприятия са американски. Ако САЩ са загубили волята и способността да водят, никой не е готов да заеме мястото им.

Сега за Китай. Той е достатъчно голям и напорист, за да поеме тази роля. Ако неговото икономическо и военно влияние продължава да расте и Америка оставя вакуум зад себе си, това ще бъде катастрофа. Китай може да бъде лидер, но не и свободен свят.

Може би това мнение е твърде песимистично. Може би кризата ще възстанови усещането на Америка за нейната уникална роля и ще засили нейното лидерство, което всички приемат и уважават. Но този резултат в никакъв случай не е гарантиран.

По такъв начин, когато всичко приключи, нашата задача ще бъде, заедно с други държави, да създадем световни структури, които ще бъдат по-малко зависими от Съединените щати, да покажем готовността си да ги финансираме и да им помогнем да ръководят. И да поемем върху себе си общата отговорност, която прекалено дълго прехвърляме само на Съединените щати.

Ако не го направим, съществува риск да дойде краят не само на американския, но и на света като цяло.

 

15:42 | 12 Юли 2020 г.

Очаквайте НА ЖИВО по Канал 3 - брифинг на Министер...

15:42 | 12 Юли 2020 г.
Очаквайте НА ЖИВО по Канал 3 - брифинг на Министерството на здравеопазването.  Ще можете да го проследите ТУК.
Тежка катастрофа в Тополовец, пътят между Монтана и Видин е затворен
15:36 | 12 Юли 2020 г.

Тежка катастрофа в Тополовец, пътят между Монтана ...

15:36 | 12 Юли 2020 г.
Тежка катастрофа е станала пред минути между Монтана и Видин, предаде BulNews.   Инцидентът е на кръстовището на село Тополо...
15:24 | 12 Юли 2020 г.

Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават...

15:24 | 12 Юли 2020 г.
Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават мозъка. Не само тези продукти са вредни за здравето, но и всички, които съдържат транс...
15:14 | 12 Юли 2020 г.

Унгария въвежда гранични проверки и карантина за п...

15:14 | 12 Юли 2020 г.
Унгария въвежда нови рестрикции за трансграничните пътувания от сряда, за да предотврати разпространяването на коронавируса след нараства...
Полиция
14:51 | 12 Юли 2020 г.

Молдовец потроши 7 автомобила пред блок в Пловдив

14:51 | 12 Юли 2020 г.
Седем автомобила с изпочупени стъкла пред блок в Пловдив.   Вандалският акт се е разиграл тази сутрин около 5 часа, когато 3...
14:49 | 12 Юли 2020 г.

Държавата е платила над 1 млн. лв. за PCR тестове ...

14:49 | 12 Юли 2020 г.
Над 1 милион лева е платила държавата за PCR тестове по време на извънредното положение. Данните са до 27 май, информира bTV като се позо...

гледай на живо

12.07.2020
 • в момента
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини
 • 16:16
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия