Столтенберг: НАТО ще попречи здравната криза да се превърне в криза на сигурността

Приоритет за алианса е опазването на живота по света

Йенс Столтенберг
Източник: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО заяви, че алиансът е засилил военното си присъствие в Черноморския регион, в частност наземното и морско присъствие в Румъния, а също така работи в тясно сътрудничество със страните-партньори в региона - Украйна и Грузия.

НАТО възнамерява да помогне на своите членове в борбата срещу новия вид коронавирус и в същото време да ограничи действията на Русия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на видеоконференцията на министрите на отбраната на алианса.

"Виждаме, че Русия поддържа военно присъствие по границите на НАТО, включително в Черноморския регион, увеличава военното си присъствие в Крим, укрепва Черноморския флот", каза той.

Генералният секретар също изрази мнение, че Русия продължава да оказва помощ на доброволците в източната част на Украйна.

Четете още новини от България и света!

"Ние отговорихме на това преди пандемията и го правим и сега, по време на пандемията. Очаквам това да продължи и след пандемията", каза той.

Затова НАТО възнамерява да помогне на своите страни в борбата с коронавируса, но и да изпълни основните си отговорности за сигурността на страните от алианса“, каза Столтенберг.

В отговор на въпрос дали алиансът иска да помогне в борбата срещу коронавируса на Русия, която предостави безплатна помощ на страните от НАТО - Италия и САЩ - Столтенберг отговори: "Няма искания за помощ от Русия."

"И сега обръщам внимание как да координираме подкрепата за страните членки на НАТО. Ситуацията в Русия ни напомня, че това е глобална криза, общо предизвикателство и ние трябва да отговорим на нея заедно", продължи той.

Пандемията от коронавируса ще бъде единствената тема на видеоконференцията на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, която ще се проведе на 15 април, заяви още генералният секретар на НАТО.

"В дневния ред на видеоконференцията ще има само една тема - коронавирусът. Министрите ще преразгледат действията на страните-членки и ще вземат решение за по-нататъшни стъпки", каза той.

Според Столтенберг страните от НАТО си помагат взаимно в пълна координация.

"НАТО определя кои страни имат свободни медицински ресурси и кои държави имат свободни транспортни възможности за доставката им, които след това се използват за предоставяне на помощ. Това е координиращата роля на НАТО в отговор на пандемията", каза той.

В същото време генералният секретар на НАТО подчерта, че въпреки помощта в борбата срещу пандемията, алиансът трябва да поддържа своите приоритетни дейности за осигуряване на сигурността на съюзниците.

"Основната цел на НАТО е да гарантираме сигурността на близо 1 милиард граждани. Трябва да продължим работата си, така че здравната криза да не се превърне в криза на сигурността. Тази криза, която ни шокира, ще има последици във времето. Утре ще обсъдим как да поддържаме отбраната си и нашите мисии и операции по време на пандемията“, добави той.

Страните от НАТО все още не са обсъждали въпроса за намаляване на разходите за отбрана във връзка с пандемията от коронавирус, сега приоритет е спасяването на хората“, това заяви още Йенс Столтенберг.

"Досега страните от НАТО не са ни информирали за намаляването на военните си разходи и аз също не смятам да повдигам тази тема. Сега основният приоритет е спасяването на живота. Въпреки че разбираме, че тази криза ще има икономическо измерение и ще последва спад в растежа", каза той.

Лудогорец Монтана
22:45 | 25 Октомври 2020 г.

Лудогорец взе трите точки след пълен обрат на "Ого...

22:45 | 25 Октомври 2020 г.
Лудогорец постигна пълен обрат като гост над Монтана с 3:1 на "Огоста" в мач от 10-ия кръг на Първа Лига. Това бе и п...
флаг
22:04 | 25 Октомври 2020 г.

21 273 нови заразявания в Италия

22:04 | 25 Октомври 2020 г.
Италия регистрира 21 273 нови заразявания с коронавируса, най-големия отчетен брой за денонощие от началото на пандемията, предаде ДПА. П...
Пирогов
21:53 | 25 Октомври 2020 г.

COVID отделението в "Пирогов" вече е изцяло запълн...

21:53 | 25 Октомври 2020 г.
"COVID отделението в "Пирогов" вече е изцяло запълнено. За медицинския персонал там няма никакво съмнение, че това е ...
covid-19
21:40 | 25 Октомври 2020 г.

За 14 дни затварят нощните заведения в Благоевград

21:40 | 25 Октомври 2020 г.
Затвориха нощните заведения и в Благоевград . Забраната е за 14 дни. В болниците в областта са забранени плановите операции, а в Гоц...
Илхан КЮЧЮК
21:26 | 25 Октомври 2020 г.

Илхан Кючюк вярва в младите в ДПС и тяхното бъдеще

21:26 | 25 Октомври 2020 г.
Аз вярвам в тяхното бъдеще, защото знам, че ДПС изгражда личности! Това написа евродепутатът Илхан Кючюк, който е и председател на младеж...
Как се адаптираме към живота по време на пандемия
-22
21:07 | 25 Октомври 2020 г.

В САЩ създадоха диаграма с дейности, най-рискови з...

21:07 | 25 Октомври 2020 г.
В Съединените щати Тексаската медицинска асоциация създаде диаграма, която показва какви дейности ни изглагат на най-нисък и най-голям ри...

гледай на живо

26.10.2020
 • в момента
  Повторения
 • 06:30
  Патарински LIVE
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини