Домбровскис: ЕС се нуждае от 1,5 трилиона евро за възстановяване от кризата

Тепърва предстои да се формира възстановителен фонд за последствията от коронавируса

Валдис Домбровскис
Източник: БГНЕС

Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че ЕС може да се нуждае от 1,5 трилиона евро фонд за икономическо възстановяване след пандемията на коронавирус, но финансирането на такива съвместни разходи остава неясно.

"Бих могъл да си представя такова ниво на финансиране", каза Домбровскис пред германския бизнес всекидневник Handelsblatt, когато беше попитан за числото от 1,5 трилиона, въпреки че "засега нищо не е решено".

Министрите на финансите от 19 страни от еврозоната миналата седмица договориха пакет на стойност над 500 милиарда евро, за да се спре незабавното въздействие на вируса.

Инструментариумът включва заеми от Европейския механизъм за стабилност (ESM) от епохата на финансовата криза, но без обичайните условия за икономическа и фискална реформа.

Още новини от света и България четете тук

ESM е съчетан с гаранции за бизнес кредитиране от Европейската инвестиционна банка и схема за презастраховане на безработицата в еврозоната.

Но след словесна война, продължила няколко седмици, финансовите ръководители не можаха да постигнат съгласие за т. нар. коронаоблигации, инструменти за съвместен дълг за финансиране на възстановяването от кризата, за което призоваха членове на ЕС, като силно засегнати Италия.

Докато фокусът досега беше върху покриване на здравната сметка за пандемията и предпазването на бизнеса и работниците от финансовите опасности, политиците вече гледат към времето след кризата.

Лидерите на ЕС ще проведат видеоконференция на 23 април, "за да поставят основата за стабилно икономическо възстановяване", заяви президентът на Европейския съвет Шарл Мишел миналата седмица.

Идеята за фонд за възстановяване от коронавирусната криза е поднесена от много водещи фигури от ЕС, като френският финансов министър Брюно льо Мер предложи 500 милиарда евро.

Междувременно еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон предложи в неделя 10 процента от продукцията на ЕС, призовавайки за един трилион евро вместо вече договорените 500 милиарда. За същата сума настоява италианския финансов министър Роберто Гуалтиери.

Попитан за съвместни облигации за финансиране на възстановяването, Домбровскис каза на Handesblatt, че "очакваме въпросът да бъде на масата" на заседанието на ръководителите на правителството на 23 април.

Комисията "работи върху нови инструменти за финансиране" извън националните вноски, които обикновено се вливат в седемгодишните бюджети на ЕС, каза Домбровскис пред немската медия. "Бихме могли да финансираме фонда за възстановяване с облигации, обезпечени с гаранция от държавите-членки".

По-силно задлъжнелите южни страни, като Италия и Испания, виждат такива коронаоблигации или еврооблигации като начин да заемат необходимите пари при по-разумни лихвени проценти, отколкото биха могли да получат, ако сами отидат директно на пазарите.

Но северните страни като Германия и Холандия се опасяват от поемането на съвместен ангажимент със съюзници, за които смятат, че се отнасят несериозно с парите и бюджета си.

"Трябва да сме наясно със себе си, че сме в безпрецедентна криза", каза Домбровскис във вторник. "Става необходимо да се измъкнем от старите модели на мислене".

Протест на полицията във Варна
18:47 | 21 Октомври 2020 г.

Полицаи на протест във Варна: Не сме втора ръка, з...

18:47 | 21 Октомври 2020 г.
Служители на Синдикалната федерация на служителите в МВР излязоха на протест във Варна. Служителите на реда започват серия от регионални ...
Росен Желязков
18:33 | 21 Октомври 2020 г.

Росен Желязков: Таксиметровите превозвачи ще бъдат...

18:33 | 21 Октомври 2020 г.
Държавата има готовност за подкрепа на таксиметровите превозвачи, за облекчаване на икономическите последствия от COVID-19. Това обяви ми...
18:30 | 21 Октомври 2020 г.

Директорът на БНР е подал оставка

18:30 | 21 Октомври 2020 г.
Генералният директор на Българското национално радио е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председат...
Хашим Тачи
18:27 | 21 Октомври 2020 г.

С 539,5 млн. евро Германия е най-големият инвестит...

18:27 | 21 Октомври 2020 г.
С 539,5 милиона евро, Германия е най-големият инвеститор за тази година в Косово до юни, според месечния бюлетин на централната банка на ...
Казино в Черна гора
18:25 | 21 Октомври 2020 г.

Китай е най-големият инвеститор в Черна гора със 7...

18:25 | 21 Октомври 2020 г.
Китай стана най-големият инвеститор в Черна гора със 70 милиона евро преки инвестиции за периода от началото на годината до края на авгус...
дъжд
18:21 | 21 Октомври 2020 г.

Буря наводни Крит и затвори летището в Хераклион

18:21 | 21 Октомври 2020 г.
Проливни валежи на остров Крит превърнаха пътищата в реки, наводниха домове и магазини и наложиха временно спиране на летището в Хераклио...

гледай на живо

21.10.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива