Изолацията увеличава способността за усещане на земетресения

60% е спаът на сеизмичния шум в околната среда след наложената карантина по света

сеизмограф, земетресение
Източник: БГНЕС

Преди няколко седмици сеизмологът Лор Фало наблюдава феномен, който никога досега не е виждал. Около 200 души използваха приложение на мобилния си телефон, за да съобщят, че усещат как земята се разклаща в Загреб, столицата на Хърватия. Удивителното, казва Фало, е, че на 2 април е имало три земетресения с нормално незабележима степен между 0,6 и 1. Задържането на населението поради коронавирусната зараза изглежда е повишило човешкия капацитет за откриване на земетресения.
 
Тя работи в Евро-средиземноморския сеизмологичен център (CSEM), научна организация, която комбинира показания на граждани със сеизмологични данни, събрани от 70 организации, включително Националния географски институт на Испания.
 
Около 130 000 души по света използват приложение на своите мобилни телефони, наречено LastQuake, за да предупреди CSEM за земетресенията, които усещат. А спокойствието в градовете, причинено от затворения начин на живот, сега дава възможност за по-добро проучване на практически незабележими земетресения.
 
Сеизмологът Джорди Диас от Института по земни науки "Хайме Алмера" е открил 60% спад на сеизмичния шум в околната среда в своите сеизмометри в Барселона. Това мълчание отваря нови възможности.
 
"Обикновено на нашите устройства можем да открием земетресения с магнитуд 6, които се случват в Япония или където и да е другаде по света. Сега проучваме докъде е спаднал този праг за откриване на земетресение", обяснява той.
 
 
Този нов интерес към вътрешната сеизмология би могъл да обясни и защо 200 души усетиха и сигнализират за мини земетресения в Загреб. "Да имаш почти 200 съобщения за земетресение с магнитуд 1 е необичайно, но това може да се отдаде на специфичните фактори на земетресението (жителите на хърватската столица бяха по-чувствителни след преживяването на друго голямо земетресение с магнитуд 5,4 на 22 март).
 
"Причината за по-големия брой потребители на нашето приложение LastQuake е намаляване на сеизмичния шум и по-голямото внимание на гражданите. Не можете да изключите нито един от тези фактори и всъщност това може да се дължи на комбинация от всички тях",  добавя Фало.
 
Учените използват скоростта на предаване на сеизмичните вълни, за да изведат състава на подпочвата. "Със земетресения и сеизмометри все едно имате скенер вътре в Земята", казва Диас, който се надява, че по-големият капацитет за регистриране на пристигането на сеизмични вълни в Барселона ще послужи за проучване на структурата на терена. "Все още не е ясно дали можем да се възползваме от почивката, за да получим нови данни от интерес", признава той.
 
Диас е един от експертите, които отговориха на призива на белгийския сеизмолог Томас Лекок, който на 1 април поиска международно сътрудничество, за да проучи ефекта от задържането върху глобалния сеизмичен шум. "Вече сме около 40 души от всички групи, които се присъединяват към екипа: от Италия, САЩ, Мексико, Нова Зеландия, Германия, Обединеното кралство, Холандия, Индия, Непал", обяснява Лекок от Кралската обсерватория на Белгия. Единствената градска обсерватория в Брюксел, разположена в тих квартал, показва спад от 33%.
 
"По-малкото местен шум, по-малко замърсяване от вибрации, теоретично може да позволи по-добро слушане на Земята. Вече можем да измерваме по-лесно малки експлозии в кариери, защото сигналите са по-чисти на всички измервателни станции", обяснява Lecocq.
 
"Това ограничение е прозорец на възможност да се опита дали в Париж и около него се случват малки земетресения“, казва сеизмологът Клаудио Сатриано от Института по физика на глобуса във френската столица. Техните устройства са открили спад на сеизмичния шум от почти 40%.
 
Геофизикът Люсил Брухат от Ecole Normale Supérieure de Paris смята, че това не е просто възможност за учени, а за всички граждани: "Фактът, че хората са вкъщи в тиха среда, без фонов шум, ги прави по-чувствителни към светлинните вибрации, свързани със земетресенията. "
 
"Обикновено антропогенен шум замъглява сигналите за земетресения или други природни явления. Сега шумът е по-нисък и тези сигнали вероятно ще са по-ясни", съгласява се Паула Кьолемайер от Кралския университет Холуей, в Лондон. Техните данни показват спад до 30% след първите мерки за изолация в британската столица на 23 март.
 
"Очакваме по-голяма яснота от сигналите, произведени от далечни земетресения, използвани за изследване на вътрешността на Земята, а също и от местните земетресения, които могат да ни предложат повече информация за местната сеизмичност и риск от земетресение", обяснява тя.

 

Ловджии
12:45 | 08 Август 2020 г.

Официално откриха ловния сезон за пернат дивеч

12:45 | 08 Август 2020 г.
Ловният сезон за пернат дивеч в България официално е открит от днес (8 август), което стана повод хиляди ловджии да излязат за пръв път т...
Марияна Николова
12:37 | 08 Август 2020 г.

Марияна Николова: Необходима е кампания за популяр...

12:37 | 08 Август 2020 г.
Необходима е кампания за популяризиране на историческото ни наследство, което се намира по Черноморието. Това каза вицепремиерът и минист...
Кание Уест
12:31 | 08 Август 2020 г.

Кание Уест отпадна от президентската надпревара в ...

12:31 | 08 Август 2020 г.
Американският рапър Кание Уест, който се включи в кандидат-президентската надпревара и по-рано обяви, че ще бъде конкурент на сегашния пр...
Кралица Елизабет и принц Хари
11:59 | 08 Август 2020 г.

Принц Хари: Социалните мрежи създават криза на омр...

11:59 | 08 Август 2020 г.
Бившият кралски наследник - принц Хари, отправи остра критика към възпитанието, което получават младите от социалните мрежи, обгръщайки г...
Йорданка Фандъкова инспектира изграждането на нова сграда към 64 Основно училище \
11:38 | 08 Август 2020 г.

Македония отваря училищата от 1 септември

11:38 | 08 Август 2020 г.
Министерството на образованието и науката в Северна Македония вече е изготвило проект за отваряне на учебните заведения за предстоящата 2...
Катастрофа край Железница
11:07 | 08 Август 2020 г.

Лек автомобил излезе от Е-79 и се заклещи между ма...

11:07 | 08 Август 2020 г.
Лек автомобил "Сеат" се заклещи между мантинелата и подпорна стена на ГП Е-79 край с. Железница, община Симитли. Няма данни за ...

гледай на живо

08.08.2020
 • в момента
  Другото лице
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев