Датчаните се връщат обратно на училище

Преподавателите вече прилагат новите мерки за социално дистанциране

Дания, Копенхаген
Източник: БГНЕС

Дания беше сред първите страни в Европа, които затвориха вътрешните и външните си граници в началото на пандемията, а сега страната е сред първите, които правят наистина сериозна крачка към възобновяването на относително нормалния начин на живот. Властите в страната отвориха отново училищата, макар и при нови строги мерки за социално дистанциране между децата и учителите, съобщи CNN.

Гимназията “Хендрикшолм“ в Родовър (предградие на Копенхаген) е първото училище, в което забиха отново училищните звънци след повече от месец на карантина. 440 деца участ там, като любопитното е, че всяко едно от тях ще разполага с по четири квадратни метра само за себе си, за да бъде на минималните два метра разстояние от своите съученици. Това потвърди директорът Джими Сков Гласдам Адетунджи. Той казва, че лично е премерил дистанцията между чиновете, за да се убеди, че препоръките на Здравното министерство са били спазени.

Училищата в цялата страна вдигнаха националните знамена в знак на радост, че най-трудните дни от пандемията са зад гърба на датчаните.

Правителството обяви извънредно положение на 11 март (два дни преди България), като тогава бяха затворени не само училищата, но и всички магазини и ресторанти, а събиранията на големи групи хора бяха забранени.

Четете още новини от България и света тук!

През март около 500 души бяха настанени в болниците със симптоми на новия коронавирус, но месец по-късно броят им е спаднал до 353. По официални данни от Държавния серумен институт (SSI) вирусът е отнел живота на 321 души към 16 април.

Постъпихме правилно, когато затворихме толкова ефикасно обществото на ранен етап от епидемията“, коментира професорът по експериментална вирусология от Университета в Копенхаген Алан Рандруп Томсен. “Сега смятам, че на този етап от епидемията има място за отваряне на някои части от обществото“.

Премиерът Мете Фредериксен обяви по-рано отхлабването на мерките, като каза, че първият етап е да се върнат на училище децата до 5 клас, като бъдат приложени нови хигиенни мерки и такива за дистанциране, с което да се подсигури безопасността, както на учениците, така и на учителите и останалите служители в образователната система.

Правителството предвижда мерки, като миене на ръцете през два часа и два пъти дневно дезинфекция на тоалетните и дръжките на вратите. Въвежда се и организация за движението из коридорите, за да може всички да имат, колкото се може по-ограничен контакт помежду си. Увеличава се и времето за извънкласни дейности на открито.

Проф. Томсен все пак предупреждава, че новото нормално в училищата ще бъде подложено на изпитание в следващите 2 седмици. “Институциите направиха много, за да намалят риска, но дали мерките ще сработят, ще стане ясно може би през следващите две седмици“, казва той.

Директор Адетунджи вярва, че тази първа стъпка ще позволи на възрастните да се върнат към нормалните си ангажименти и така икономиката отново ще възстанови нормалния си ритъм.

Следващият етап на облекченията е предвиден за 20 април, когато хиропракторите и училищата за шофьори ще се завърнат на работа, а скоро след тях ще бъдат отворени и части от малкия бизнес, като фризьорските салони.

Протест в Барселона
21:52 | 31 Октомври 2020 г.

Безредици в Барселона заради затягането на мерките

21:52 | 31 Октомври 2020 г.
В безредици и конфронтация с полицията се превърна протест срещу карантинните ограничения в Барселона. Стотици хора излязоха на централни...
Борис Джонсън
21:42 | 31 Октомври 2020 г.

Борис Джонсън: От четвъртък си оставаме у дома

21:42 | 31 Октомври 2020 г.
Британският премиер Борис Джонсън обяви преди минути, че Англия влиза във втора национална карантина, след като данните от пандемията пос...
21:25 | 31 Октомври 2020 г.

Австрия се отказа от либералните мерки и наложи ед...

21:25 | 31 Октомври 2020 г.
Австрия е поредната европейска държава, която влиза в национална карантина, след като пандемията излезе извън контрол през изминалите сед...
полиция, бул. Рожен
21:03 | 31 Октомври 2020 г.

Издирван от Франция тунизиец е заловен в Добрич

21:03 | 31 Октомври 2020 г.
Тунизийски гражданин предизвика смут край граничен пункт „Кардам“, след като разбива преградата с автомобил с швейцарска реги...
Контузия
20:44 | 31 Октомври 2020 г.

Бивш национал падна жертва на брутална контузия в ...

20:44 | 31 Октомври 2020 г.
Марица Пловдив победи с убедителното 7:0 тима на Розова долина в мач от поредния кръг в Трета Лига - Югоизточна група, но друго събитие н...
100-годишнината на църквата в село Бараково 5
20:24 | 31 Октомври 2020 г.

Разрушената черква „Св. Богородица" на остров Само...

20:24 | 31 Октомври 2020 г.
Църквата „Света Богородица“ в град Карловаси на остров Самос в Гърция, част от която е унищожена по време на силното земетрес...

гледай на живо

01.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Другото лице
 • 07:25
  Интервю с Наделина Анева
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано