Любо Огнянов: Адът е безхаберният егоизъм на Ганьо, Раят - в очите на децата ви (ВИДЕО)

Преди Възкресение е време да се смирим пред заразата

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

 

Днес е Велика Събота. Църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в Ада. Там Спасителят разкъсва оковите и отваря отново райските порти.
 
Епидемията от коронавируса обаче преобърна живота ни. Накара ни да спрем и да се замислим. Да погледнем с други очи най-близките си. Да им отделим времето, което в забързаното ни ежедневие никога не ни стигаше. Някои от емигрантите се завърнаха в родните си къщи. Кога ако нямаше епидемия щяха да се върнат отново? Може би лятото, може би следващата или по-следващата година.
 
Вирусът ни даде възможност отново да погледнем навътре в нас. Да дадем пауза в ламтенето за лъскави коли, заведения и скъпи вещи. Да открием, че още сме хора. Да го откриваме във всеки хляб, оставен на парапетите на подлезите от анонимни дарители за хора в нужда.
 
Маските не могат да скрият усмивките, които със сигурност са изгряли на лицата ви, когато сте чули за 10-годишния Божидар, подарил спестените си 62 лева на болницата в Добрич. Или за 80-годишната пенсионерка Надие, която е дарила цялата си пенсия от 250 лв. за болницата в Исперих.
 
Спомняте си за онзи самодоволен бизнесмен, който искаше да подари два респиратора на Александровска болница с условието да са резервирани за негови служители, нали? Да изкатериш стената на собствената си арогантност, оказа се, си е истинска утопия.
 
Детето в Добрич и възрастната жена в Исперих обаче дадоха един урок на всички нихилисти и доказаха, че ние сме живи като нация. Че ще преборим заедно този нов и невидим враг. Разбира се, има и една малка креслива вечно недоволна групичка, която е капката катран в меда.
 
Те са тарикатите, които вярват, че правилата са само за балъците. Цял керван от ганьовци се вдигнаха, защото както се казва един вирус не може да им отложи софрите. Без да се замислят, че може да разнесат заразата по страната. За Ганьо е важно да натъпче дисагите с домашна лютеница и ракия, защото тоалетна хартия вече си е купил отдавна.
 
Ганьо вярва, че е тарикат в живота. Той ще метне полицая, който стои на пътя, че отива да върши някаква неотложна работа, ще драсне нещо на хвърчащата декларация, защото вярва, че никой няма да я проверява. Сега обаче Ганьо остава излъган. Защото ще се чуди как след празниците ще се върне в София. Така Ганьо без да разбере за една нощ от тарикат се превърна в най-големия балък. И сега ще клечи по КПП-тата с боядисаните си яйца в дисагите.
 
Има и друга група Фейсбук бунтовници. Чичовците-бунтари, тренирали ежедневно на дистанция три по двеста грама домашна парцуца, сега се вайкат, че нямат достъп до фитнесите и парковете. Тези чичовци, които се завтекоха към магазините в първите дни да изкупят консервите и защитните маски, днес смело се изказват, че маски не им трябват. Въпреки че тайно си ги носят в джоба. Защото знае ли се... Пък и глобата е по-силна от всеки фейсбук напън за бунт нали?
 
Тази група премина през различни фази на умопомрачение. Първо коронавирусът беше биологично оръжие, което е пуснато от САЩ в Китай, и затова в Америка нямало заразени. После същите омагьосани чугуни обясняваха как вирусът бил абсолютна измишльотина, подъл и вероломен сценарий на илюминатите, които видели възможност да унищожат православието, но тъй като Русия имала ваксина, там нямало никакви заразени.
 
За да се стигне до истинската шизофрения в един и същи момент да се твърди, че коронавирусът не съществува, а в същото време властта у нас крие мащабите на епидемията и прикрива броя на заразените.
 
 
След това истината за пандемията стана безпощадно ясна. Ню Йорк беше покосен от вируса и по 2000 души на ден губеха битката за живота си. Русия забрани на всички московчани да излизат от домовете си и дори отмени парада на Деня на победата. Сега обаче в чудната страна на омагьосаните чичовци-революционери витае нов слух, че всичко се правело с една цел – хората да бъдат чипирани с бъдещата ваксина и да бъдат проследявани чрез мрежата на 5G.
 
Мили чугунени кратуни – смятате ли, че на някой някъде в света му е притрябвало да следи именно вас? Перманентните фейсбук революционери? Заради такива хора лекарите всяка вечер излизат пред болниците и аплодират всички, които са останали у дома. Докато цяла Европа аплодира героите в бяло, у нас тези, които спасяват животи, ръкопляскат на благоразумните. Че пазят собствения си живот. Както се казва, България е страната на неограничените възможности.
 
Замислете се – заради лекарите. Които са далеч от семействата си и спасяват тези, които са мислили, че са безсмъртни или заразата е медийна спекулация.
 
Делят ни само няколко часа от най-голямото чудо в християнството – Възкресение Христово. Това няма да е обичаен Великден. Надявам се повечето българи да са се вслушали в гласа на разума и да не са тръгнали за семейни срещи. Наистина тежко е да не се събереш на най-големия християнски празник с възрастните си родители, баби и дядовци. Но трябва да помним, че по този начин ги предпазваме от самите нас. Защото без да си помислим дори, може да пренесем вируса и да го предадем на тези, които са ни родили и са ни отгледали.
 
Не трябва да забравяме, че чудото на Възкресението не се случва на всеки. Духът на Христос скоро ще скъса оковите на Ада и всички ще възвестим светото Възкресение. Ако се чудите къде е ада – той е там, където бездушието, злобата и егоцентризма може да ни доведе до смъртта.
 
Ако днес се чудите къде е Рая, погледнете в очите на децата си. Чистата радост и безпределната любов на синовете и дъщерите ви е раят, уважаеми зрители. Чудите се дали си струва? Струва си. Всеки ден. Защото той ви подарява бъдещето да ги видите пораснали и да се радвате на всеки техен успех.
 
Ето това е Възкресението на България. Честит празник!
 

Бойко Борисов
19:42 | 13 Юли 2020 г.

Премиерът честити рождения ден на своя внук Иван (...

19:42 | 13 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов честити рождения ден на своя внук Иван в официалния си профил във Facebook.   Министър-пред...
19:28 | 13 Юли 2020 г.

Трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" и "Калотина...

19:28 | 13 Юли 2020 г.
Трафикът е интензивен на ГКПП "Кулата" и "Калотина". Това съобщиха от ГД "Гранична полиция".   ...
Владимир Пламенов Петков
19:15 | 13 Юли 2020 г.

Издирва се 34-годишен мъж от София, в неизвестност...

19:15 | 13 Юли 2020 г.
СДВР издирва Владимир Пламенов Петков. Той е на 34 години и живее в София. От 26 май 2020 г., около 09.00 ч. е напуснал жилището си в сто...
19:01 | 13 Юли 2020 г.

Председателят на ЕЦБ поздрави премиера за приемане...

19:01 | 13 Юли 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард по по...
covid-19
18:52 | 13 Юли 2020 г.

7-месечно бебе е с COVID-19 в Пловдив

18:52 | 13 Юли 2020 г.
7-месечно бебе и трима медици са сред новите случаи на заразени с COVID-19 в Пловдив, съобщиха от Областния кризисен щаб, цитирани от БНТ...
18:38 | 13 Юли 2020 г.

Агресор брутално счупи крака на 55-годишен мъж в К...

18:38 | 13 Юли 2020 г.
50-годишен кюстендилец е задържан в полицейския арест в града за нанесена средна телесна повреда на 55-годишен мъж.   Инциде...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Новини - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива