САЩ: Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е в сериозна опасност след операция

Наскоро Ким пропусна празненството за рождения ден на дядо си на 15 април, което предизвика спекулации за неговото здраве

Ким Чен Ун
Източник: ЕПА/БГНЕС

САЩ следят разузнавателни данни, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е в сериозна опасност след операция, според американски служител, запознат със ситуацията, цитиран от CNN.
 
Наскоро Ким пропусна празненството за рождения ден на дядо си на 15 април, което предизвика спекулации за неговото здраве. Той обаче се появи четири дни преди това на заседание на правителството.
 
CNN се обърна към ЦРУ, съветника по национална сигурност и Държавния департамент за коментар, както и от правителството на Южна Корея. Засега никой не е коментирал ситуацията.
 
 
Южна Корея омаловажи съобщенията, че че лидерът на Севера Ким Чен Ун се лекува след операция, заради спекулациите, породили се от отсъствието му от ключова годишнина, съобщи АФП.
 
Пхенян отбеляза рождения ден на покойния си основател - дядото на Ким - Кир Ир Сен, на 15 април - най-важната дата в годишния му политически календар - но Ким не беше забелязан да присъства.
 
Daily NK, онлайн медия, управлявана предимно от севернокорейци, избягали от режима, заяви, че Ким се е подложил на сърдечно-съдова процедура по-рано този месец и се възстановява във вила в провинция Северен Пхьонан.
 
"Прекомерното тютюнопушене, наднорменото тегло и умората са директните причини за спешното сърдечно-съдово лечение на Ким", медията цитира неидентифициран източник вътре в страната.
 
Това обаче предизвика широко разпространени спекулации за здравето на Ким, като CNN цитира американски служител, който твърди, че Вашингтон "наблюдава разузнавателни данни", че Ким е в "сериозна опасност след операция". В доклада не се уточнява какви точно са разузнавателните данни.
 
В изявление говорител на президентството на Южна Корея заяви: "Нямаме какво да потвърдим и не е засечено специално движение в Северна Корея в момента". Някои южнокорейски служители изразиха съмнения относно достоверността на източниците.
 
Съобщаването на новините от изолираната страна е трудно, особено по отношение на ръководството на Севера, което е сред най-добре пазените му тайни. И Министерството на обединението - което се занимава с междукорейските отношения - и Министерството на отбраната отказаха коментар.
 
Мун Чън-ин, съветник по сигурността на президента на Южна Корея Муун Дже-ин, заяви за АФП, че не е чувал нищо за здравето на Ким.
 
Държавните медии на Северна корея за последно съобщават за дейностите на Ким на 12 април, но предишни отсъствия от негова страна също предизвикаха спекулации за здравето му.
 
Анализаторите изразиха предпазливост относно твърденията на Daily NK. Ан Чан-ил, севернокорейски изследовател, базиран в Сеул, заяви, че сърдечната хирургия изисква сложно медицинско оборудване, „достъпно само в съоръжения в Пхенян“, добавяйки, че е „неразумно“ да го транспортират другаде за операцията.
 
"Нищо не се потвърждава в този момент тази новина и е твърде рано да се прави заключение за неговото състояние", добави той.

 

Гостите в „Беновска пита“ на 13 септември 2020 г.
14:30 | 24 Октомври 2020 г.

Евродепутатът Искра Михайлова е с COVID-19

14:30 | 24 Октомври 2020 г.
Българският евродепутат Искра Михайлова се е заразила с коронавирус и ще се подложи на 14-дневна карантина. Това съобщи самата тя в профи...
Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
14:28 | 24 Октомври 2020 г.

Любо Огнянов: Трите плика на Щирлиц

14:28 | 24 Октомври 2020 г.
Замисляли ли сте се защо през последните седмици толкова рядко се смеем. Като че ли песимизмът рязко завладя живота ни правопропорционалн...
Заведение
14:14 | 24 Октомври 2020 г.

Затварят дискотеките и нощните барове и в Шуменско

14:14 | 24 Октомври 2020 г.
Преустановяват се посещенията в дискотеки, нощни барове и клубове и в други нощни заведения за развлечения на закрито в Шуменско. &n...
дете
13:53 | 24 Октомври 2020 г.

Какви помощи ще дават на семействата с деца през 2...

13:53 | 24 Октомври 2020 г.
Семействата с едно дете ще получат по 40 лв. на месец, или общо 480 лв. за година подпомагане от 2021 г. През 2021 г. помощи за отглеждан...
Нанков: Поне 7-8 млн. лв. ще струва укрепване на срутището на пътя Мадан - Смолян
13:44 | 24 Октомври 2020 г.

Заради контакт с Нанков в изолация са и двама кмет...

13:44 | 24 Октомври 2020 г.
Областният управител на Смолян Недялко Славов и кметовете на община Смолян и с. Широка лъка Николай Мелемов и Васил Седянков са под домаш...
Гостите в предаването \
13:41 | 24 Октомври 2020 г.

Зам.-председателят Летифов на ДПС: Ще преизберем л...

13:41 | 24 Октомври 2020 г.
"ДПС ще преизбере лидера си Мустафа Карадайъ", каза в NOVA заместник-председателят на ПГ на движението Халил Летифов. &...

гледай на живо

24.10.2020
 • в момента
  Икономика и бизнес
 • 14:45
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  "Патарински LIVE" - избрано