Любо Огнянов: Загубеното поколение – мамини синчета с живот на консигнация (ВИДЕО)

Кристиан Николов е символ на цяла генерация деца родени със златни лъжички

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Навръх най-големия християнски празник, Великден, от този свят си отиде Милен Цветков. Животът му бе прекършен неочаквано, брутално, в ужасяваща катастрофа. В ден, в който трафикът е повече от минимален, едно 22-годишно надрусано мамино синче уби Милен Цветков и така остави две деца сираци.
 
Предполагам всеки си спомня още от училище историята описана от Любен Каравелов в „Мамино детенце”. Там, разглезеният чорбаджийски син Николчо се пропива още от малък и започва да краде от баща си. Разгулният живот на маминото детенце води до смъртта на баща му, който не понесъл кражбата на голяма сума пари от сключена сделка, а отрочето завършва в една колиба с бутилка в ръка. Докато майка му, бившата чорбаджийка Неновеца, ходи по нивите, за да свърже двата края, тъй като синът и е пропил цялото имане на фамилията.
 
 
Така се случва в книгите. В реалният живот обаче изходът е друг. 22 годишният Кристиан всъщност е символ на цяла една генерация родена със златни лъжички в устата от пръкналата се в инкубатора на дивия български капитализъм бизнес класа. И като казвам класа, всъщност имам предвид прослойка, защото голяма част от тези хора имат всичко друго, но не и класа. Българската аристокрация на съвременните чорбаджии носи знатни титли – Миню, Ветко, Вълчо, Стойко. Хубави български имена свързани дълбоко с парвенющината, която ни залива със своя кич вече 30 години.
 
Израсли под крепкото крило я на комсомола, я на партията майка или най-често и двете заедно, тези истински строители на българския капитализъм дават всичко от себе си, за да скрият аграрния си произход. Когато си чакал цял живот за един Москвич или Волга, а дрехите ти са били най-много от кориците на списание Лада няма как да наваксаш. Набързо спечелените по един или по друг начин милиони обаче създадоха в тези хора безскрупулна арогантност и усещане, че могат да си купят всичко и всеки. Те живеят с мисълта, че за тях законите не важат. Че могат да изкупят живота и смъртта. Едно от тези „мамини детенца”, младата гвардия на парвенютата, сега го чакат до 15 години затвор, защото е седнал зад волана на джипа след като се е надрусал с амфетамини и кокаин.
 
Странно наистина – да караш кола за над 150 000 лв., а да се друсаш с размесена дрога с „циганско бело”, както наричат амфетите. Но това са парвенютата – вместо тоалетчета от списание Лада на родителите, днес те разхождат реплики, с пришити етикети от Капалъ чарши. Та и Кристиян така – мамино милионерско синче, което се друса както и последния пропадняк от махалата. Но такива псевдотарикати са и родителите им. Защото автомобилите на тези парвенюта са купени от техните фирми. Не за нещо друго, а за да спестят данъци. Да си върнат ДДС. 
 
Някои от тях даже регистрират мощните си джипове като баничарки, за да им излезе още по-евтино. Забелязали ли сте каква редица има от ултраскъпи автомобили пред една бензиностанция, известна с ниските си цени в Люлин? Ей такава е днешната прослойка недосегаеми парвенюта. Андрешковци, преоблечени като чорбаджии. Само се замислете за разликата между Евлоги и Христо Георгиеви, едни от най-знатните чорбаджии на Възрожденска България. Само че те са дали парите си, за да се изгради Софийския университет, а днешните палячовци с пачките варят ракия. И ако построят нещо, то ще е някоя мутробарокова вила с черен мрамор на пода, по който да тътрят джапанките си. Или най-много да инвестират в поредната кръчма. 22-годишният Кристиян е символ на всичко това, което аз наричам Загубеното поколение на България.
 
Родено сред силикон и чалга, измерващо успеха си с конските сили на колите, които мама и татко им подаряват. Недорасли момченца и момиченца, които пръскат парите на родителите си по нощните заведения, а по светофарите се репчат на простосмъртните с реплики от рода на „Ти знаеш ли кой е баща ми”. За тях личните имена нямат толкова значение, колкото фамилиите им. Тези мамини синчета живеят живот на консигнация. Те не могат да носят отговорност, защото когато направят поредната си грешка, винаги идва мама и татко, които замазват нещата, затваряйки устата на недоволните по единственият начин, по който са свикнали. С пари.
 
Фалшивият свят, в който децата като Кристиян израснаха сега може да ги погълне със страшна ярост. Подобни недорасляци никога не могат да изкарат парите, за да си купят колите, които карат. Да си осигурят живота,на който са свикнали. Защото вярват, че това им се полага по право. Без задължения. И накрая да завършат като Николчо, героят от „Мамино детенце” – в някоя колиба с доза амфетамини в носа. Сега пред българското правосъдие стои огромната задача да докаже, че няма недосегаеми. Така както го направи с един куп олигарси, все още търкащи килиите в ареста. Кристиян заслужава да влезе в затвора и там да разбере разликата между розовия свят, в който е живял досега и реалността. Момчето се превръща в мъж тогава, когато може и започне да носи отговорност за действията си. Колкото до неговите родители.
 
Всяка майка и баща ще направят всичко, за да спасят детето си. Това е нормално. Но тези хора трябва да си зададат въпроса струваше ли си да погубват живота на детето си, прехвърляйки му собствените си комплекси за малоценност? Да си затварят очите за наркотиците? Да го отрупват със скъпи подаръци, да му дават автомобил, чиято цена той не може да осъзнае, защото не е изкарал и пет лева в живота си? Това го докара до съдбата му днес – да бъде убиецът с джипа. А вие, уважаемите му родители, се провалихте в най-важната мисия в живота си.
 
Да създадете и възпитате нормален човек. Е, доволни ли сте сега? Вината за съдбата на детето ви е и ваша. Дано Бог се смили над вас и да можете да живеете с нея. Защото две деца останаха без баща на Великден. След като вие не си бяхте на мястото като родители. И възпитахте безпардонен и арогантен убиец.

Гърди
08:58 | 25 Септември 2020 г.

Санкция за аржентински депутат, заиграл се с гърди...

08:58 | 25 Септември 2020 г.
Аржентинският депутат Амери бе санкциониран, след като бе заснет да целува гърдите на жена си по време на парламентарна сесия, проведена ...
Михаил Горбачов
08:55 | 25 Септември 2020 г.

Горбачов: Политиката на Тръмп за ядрените оръжия в...

08:55 | 25 Септември 2020 г.
Първият президент на СССР заяви, че Русия трябва да предотврати развитието на конфликта между САЩ и Китай, предаде ТАСС. "Админи...
Румен Радев
08:37 | 25 Септември 2020 г.

Румен Радев ще посети Свищов и Добрич

08:37 | 25 Септември 2020 г.
Днес държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще посетят Свищов, където ще участват в церемония по награждаване на мл...
Автомат
08:34 | 25 Септември 2020 г.

68 талибански бойци бяха убити в Афганистан

08:34 | 25 Септември 2020 г.
Силите за сигурност на страната убиха най-малко 68 талибански бунтовници, опитващи се да превземат полицейския щаб в източната провинция ...
Мишка
08:30 | 25 Септември 2020 г.

Награждават гигантски плъх за откриване на мини

08:30 | 25 Септември 2020 г.
Африканският гигантски плъх Магава е награден с престижен златен медал за работата си по откриване на противопехотни мини в Камбоджа. ...
Харисън Форд
08:27 | 25 Септември 2020 г.

Харисън Форд премина пилотски курс, за да избегне ...

08:27 | 25 Септември 2020 г.
Американската федерална авиационна администрация (FAA) приключи разследването срещу Харисън Форд, след като актьорът премина специални ку...

гледай на живо

25.09.2020
 • в момента
  Новини
 • 09:20
  Парламентът на живо
 • 09:45
  Телемаркет
 • 10:00
  Новини