Корона-креативност: Маски от сутиени, памперси и бананови листа (СНИМКИ)

На фона на световния недостиг на маски, хората по света намират творчески начини да си направят собствени маски, за да се опитат да защитят себе си и другите от новия коронавирус

маска, листо
Източник: Twitter

От бананови листа в Амазонка до хартия за печене в Италия - хората измислят нетрадиционни начини за правене на маски в борбата срещу пандемията, още повече, след като някои страни вече направиха носенето на маски задължително.
 
На фона на световния недостиг на маски, хората по света намират творчески начини да си направят собствени маски, за да се опитат да защитят себе си и другите от новия коронавирус, съобщава Дойче веле.
 
Докато Световната здравна организация (СЗО) заяви, че само хора със симптоми или тези, които се грижат за пациенти с коронавирус, се нуждаят от маски за лице, редица държави, включително Израел и Чехия, направиха задължително покриването на носа и устата при определени обстоятелства.
 
 
Фабриките се мъчат да произвеждат поне 20 пъти повече маски за лице на ден, за да бъдат в крак с голямото търсене, но според Националната комисия за развитие и реформи в Китай, маските могат да бъдат доста трудни и скъпи за производство. Поради сериозен недостиг, цените на маските за лице също се покачиха около десетократно и има редица съобщени случаи на фалшиви доставчици на пазара.
 
Така че хората станаха много креативни в намирането на начини да си направят собствени маски за лице. Китайските абонати на Weibo са публикували снимки на хора, които сглобяват санитарни подложки, памперси и плодове, нарязани наполовина и без костилките, за да ги използват като маски за лице. Междувременно социалната платформа Туитър има витрина от публикации, показващи хора от САЩ до Индия, използващи шевна машина и публикуващи инструкции как да си ушием ръчни маски.
 
Италия: хартия за печене
 
Италианската журналистка и водеща Барбара Паломбели показа на колегите си италианци как да създадат DIY маска за лице, използвайки хартия за печене. Нейният творчески урок е излъчен и по италианската телевизия.
 
 
Великобритания: Пластмасов контейнер
 
Британка бе заснета с пластмасов контейнер над главата си, докато е в градския транспорт.
 
 
 
Куба и Япония: Сутиени и носни кърпи
 
Кубинските и японските граждани измислят някои нетрадиционни начини за правене на защитни маски от носни кърпи или сутиени с еластични ленти поради недостиг на защитна екипировка.
 
 
 
Хонконг: Пластмасови бутилки
 
Някои хонконгчани са били забелязани да носят пластмасови бутилки за вода върху главите си като форма на защитна екипировка на фона на недостига на маски в града.
 
Филипини
 
Хората във Филипините използват памперси, бельо и торби за боклук като маски за лице. Страната също изпита недостиг на маски за лице по време на изригването на вулкана Таал в средата на януари, така че филипинците правят домашни маски още преди избухването на коронавируса.
 
 
 
Коренни племена в Амазонка: Бананови листа
 
Коренните жители в джунглата на Амазонка в Перу, които не са получили помощ от правителството, се защитават с маски за лице, направени от бананови листа. Банановите листа първо се измиват и след това се поставят върху огън, за да омекнат.
 
"Ние използваме това, което имаме, за да се предпазим от това заболяване, което е навсякъде по света. Използваме бананови листа, за да се предпазим от вируса", казва Хулио Кусуричи, лидер на Федерацията на коренните общности в района на Мадре де Диос в перуанската централна джунгла. "Засега нямаме помощ от правителството... Храната вече е оскъдна, няма пари за олио, нито за захар и още повече пък за маски", добавя той.
 
 
Публикации в Туитър показват, че кенийците използват листа от марули, зеле и други зеленчуци и рециклирани материали като маски за лице. Това излюстрира сериозния недостиг на медицинско оборудване в източноафриканската държава на фона на пандемията от коронавирус. 

COVID-19
08:05 | 04 Август 2020 г.

Заразените с коронавирус от варненския дом за възр...

08:05 | 04 Август 2020 г.
Заразените с коронавирус в старческия дом "Свети Георги" край Варна са изолирани. Те са преместени на по-горен етаж. На стария ...
протести
07:53 | 04 Август 2020 г.

Блокадите в София продължават

07:53 | 04 Август 2020 г.
И днес три кръстовища на София са блокирани, а на място са разпънати палатки. Това са кръстовището на Орлов мост, на Ректора и Ларгото. Н...
Григор Димитров
07:37 | 04 Август 2020 г.

Григор Димитров засечен да лети с колата си в Мона...

07:37 | 04 Август 2020 г.
Григор Димитров и руснакът Данийл Медведев са били заловени от полицията в Монако да карат с превишена скорост. При акцията са спрени 10-...
Туризъм
07:08 | 04 Август 2020 г.

Туроператори на митинг пред Народното събрание

07:08 | 04 Август 2020 г.
От 11 часа пред Народното събрание на митинг  излизат туроператори, туристически агенти и екскурзоводи от обединение „Бъдеще з...
COVID-19
06:56 | 04 Август 2020 г.

204 нови случая на коронавирус и 264 оздравели за ...

06:56 | 04 Август 2020 г.
204 нови случая на коронавирус са регистрирани у нас през изминалите 24 часа. Направени са 4 137 PCR теста за денонощието. Оздравели ...
22:10 | 03 Август 2020 г.

Маските на открито са задължителни в половин Румън...

22:10 | 03 Август 2020 г.
Носенето на предпазна маска в оживени открити пространства вече е задължително в над 20 от общо 41-те окръзи на Румъния, след като правит...

гледай на живо

04.08.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:20
  Кухнята на Звездев
 • 09:45
  Телемаркет