Таксита безплатно в битка с коронавируса по улиците на Мадрид

Медиците са благодарни, че могат да разчитат в тази ситуация на безплатен превоз

Протест на таксиметровите шофьори в София 3
Източник: БГНЕС

Протест на таксиметровите шофьори в София 3

По пустите улици на Мадрид с оскъдни клиенти, таксиметровите шофьори, които возят лекари от къща в къща или болни до болница, се превърнаха в основна услуга, а безплатният им превоз помага на фронтовите медици да се борят с вируса.

Въпреки че ролята им е до голяма степен анонимна, медицинският персонал твърди, че е от съществено значение, докато Испания се бори с най-лошия взрив от епидемия, при която загинаха близо 25 000 души.

В Мадрид - най-засегнатия район, повече от 500 таксиметрови шофьори се регистрираха да участват доброволно чрез приложението PideTaxi и те са извършили повече от 100 000 безплатни пътувания.

"Работя в дните, когато мога, тогава, ако имат нужда от помощ и аз съм най-близко, приложението звънва и отивам", казва 45-годишният Габи Саес, който прекара последните шест седмици зад волана, след като Испания наложи строго национално блокиране на 14 март.

Тук може да откриете още новини от света!

Въпреки рисковете, той казва, че не се страхува, а просто е ултра внимателен, носи маска и ръкавици и вманиачено дезинфекцира таксито си след всяко едно пътуване.

"В моменти като тези, всички трябва да направим всичко, дори ако това, което можем да направим, е много ограничено", казва още той.

Анонимна, но важна роля

С таксиметровите услуги, които се предоставят безплатно на персонала в 266 медицински центрове в целия регион, медиците успяха да посетят пациенти у дома, облекчавайки натиска върху услугите на първичната медицинска помощ.

Здравните центрове изискват такси, за да могат да правят домашни посещения на възрастни хора, на хора, нуждаещи се от лечение или хора с COVID“, казва президентът на PideTaxi Андрес Вейга.

Идеята беше да се намали броят на хората, които посещават здравни центрове, за да се попречи да хванат вируса или да предават инфекцията на медицинския персонал.

"Такси може да направи 10 или 20 посещения на ден с медицински персонал. Вместо пациенти да влизат в здравните центрове, лекарите или медицинските сестри отиват да ги прегледат", каза той пред AFP.

Възможността да вземете такси допринесе много за спирането на разпространението на вируса, като помогна за неговото овладяване и предотвратяваше заразяване на медицинския персонал“, продължава Вейга.

Здравните ръководители на ЕС в Европейския център за превенция и контрол на заболяванията казват, че мерките за предотвратяване на предаването в здравните заведения “са непосредствен приоритет“.

Това е особено вярно в Испания, която е претърпяла повече от 215 000 случая, около 19 процента са свързани с медицински работници, един от най-високите отчетени проценти в света.

Абсолютно съществено

Въпреки че епидемията достигна своя пик по-рано този месец, медиците твърдят, че безплатните таксита са направили огромна промяна.

За мен това е абсолютно важно”, казва Сара дел Кармен Висенте, 23-годишна медицинска сестра в мадридската болница “12 октомври“.

"Те те отвеждат в домовете на хората, чакат навън, след това те отвеждат на следващото място. Те са на 100 процента на разположение, винаги са там с усмивка и никога не ти създават проблеми“, каза тя. “Винаги питат как сме, как се справяме емоционално, дали нещата се подобряват и как се справят пациентите.Сякаш са част от семейството ти".

Кадрите на лекари и медицински сестри, които приветстват такситата за работата им, се споделят широко в социалните медии, като на един се вижда шофьор в сълзи, когато персоналът започна да ръкопляска, когато влиза в здравен център.

За Саес, чиято съпруга също е таксиметров шофьор, виждането как медицинския персонал изнемогва, беше трудно.

За мен тези лекари и медицински сестри са герои, така че се опитвайте да ги успокоите и да предложите някакво рамо, на което да поплачат“, казва той.

Благодарността е най-голямата награда

Извън доброволния труд, малко от 100 000 шофьори на Испания успяват да работят в действителност при силно ограничено движение и ограничаването на броя на такситата от регионалните власти всеки ден.

"Фактурирането е намалено между 80 и 90 процента", казва Тито Алварес от Elite Taxi Barcelona. "Когато получите възможност да работите, работите добре, защото почти няма таксита. Но не покривате разходите си, защото работите само пет дни в месеца".

Въпреки че парите са “къси“, Саес казва, че най-лошото е знанието, че петима колеги са умрели от вируса.

Това наистина докосва нерв“, признава той. "Но се чувствам много спокоен и дори не бих помислил да спра да се занимавам с доброволчество или да правя неща като доставяне на маски или вентили за респиратори. Само виждайки колко благодарни са тези хора е най-голямата награда".

Джо Байдън
08:13 | 26 Октомври 2020 г.

Байдън смята Русия за основна заплаха за САЩ

08:13 | 26 Октомври 2020 г.
Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джоузеф Байдън смята, че в момента Русия представлява най-голямата заплаха за С...
ядосана котка
08:11 | 26 Октомври 2020 г.

Как да отучим котката да хапе?

08:11 | 26 Октомври 2020 г.
За много хора не е ясно защо някои от пухкавите им домашни любимци обичат да хапят и драскат. Ако котката се появи в къщата вече като въз...
Избори
08:08 | 26 Октомври 2020 г.

Над 59 милиона души гласуваха предсрочно на избори...

08:08 | 26 Октомври 2020 г.
Повече от 59 милиона граждани на САЩ гласуваха по-рано на общите избори, насрочени за 3-ти ноември. Изчисленията бяха публикувани днес на...
COVID-19
08:06 | 26 Октомври 2020 г.

Кога да се тестваме за коронавирус

08:06 | 26 Октомври 2020 г.
Евгений Тимаков, специалист по инфекциозни болести и ваксинолог, главен лекар на медицински център „Лидер-Медицина", каза пред...
Заведение
08:03 | 26 Октомври 2020 г.

Ресторанти, кафенета и барове затварят в Санкт Пет...

08:03 | 26 Октомври 2020 г.
На ресторантите, кафенетата и баровете в Санкт Петербург беше забранено да работят през нощта до 29 ноември поради заплахата от разпростр...
07:55 | 26 Октомври 2020 г.

Ако сте над 40 години – яжте салата от моркови

07:55 | 26 Октомври 2020 г.
Експертите са изследвали процеса на стареене на организма и са установили, че храненето влияе до голяма степен на процеса на стареене на ...

гледай на живо

26.10.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет