Чаят – тайната на безсмъртието

Любопитни факти, които може би не знаете

чай,
Източник: pixabay.com

В Китай и други страни от Изтока чаят се смята за лечебна напитка. Използват го основно за поддържане на тонуса, подобряване на настроението и за профилактика срещу различни болести, включително рак. Разбира се, за всичко това си има основания, при това потвърдени от науката, пише РИА Новости.
 
Изгубените предци
 
Днес чаят е най-популярната напитка в света след водата. Смята се, че употребата му като лекарство и стимулиращо средство е започнала в Китай преди 3 500 – 4 000 години, а до II век пр.н.е. традицията да се пие чай е била разпространена из цяла Централна Азия. Чаят, заедно с коприната и порцелана, е бил една от основните стоки, превозвани по Пътя на коприната.
 
Всеки един чай – черен, зелен, бял, жълт оолонг или Пу Ер, се приготвя от изсушените листа на едно и също растение Camellia sinensis. Тайната на произхода на чая се състои в това, че всички известни представители на този вид са културни растения и досега не са открити диворастящи негови аналози.

Pixabay (Camellia sinensis)
 
Учените разделят чая на три основни вида: китайски от Южен Китай и два индийски от китайската провинция Юннан и от региона Асам в Индия.
 
От какво се състои чаят
 
Освен приятен вкус и аромат, напитката има много целебни свойства, благодарение на биологичния ефект на вторичните метаболити, които се образуват в чаените листа. Тези химически вещества помагат на растението да оживее, а както станало ясно, някои от тях са много полезни за човешкия организъм – предимно кофеинът, катехините и L-теанинът.
 
Както е добре известно, кофеинът е силен психостимулатор, който се използва срещу главоболие, за увеличаване на умствената и физическата работоспособност, против безсъние и сепресия и като стимулатор за подобряване на дишането и сърдечната дейност. Най-много кофеин се съдържа в черния чай, а най-малко в оолонга. Малки количества кофеин има в зеления и белия чай.
 
Катехините са полифенолни съединения – силни антиоксиданти, които помагах на растенията да се справят с окислителния стрес. В човешкия организъм те неутрализират действието на свободните радикали, способни да разрушат клетките. Голямо количество катехини има в зеления и в белия чай и именно те придават горчивия вкус на напитката.
 
L-теанинът е натурална аминокиселина, подобна по молекулярен строеж на глутамина. Това вещество има успокояващ ефект и действа като стимулатор на мозъчната дейност, подобрява когнитивните функции, намалява депресията и подобрява настроението. Особено ефективен е L-теанинът в комбинация с кофеин.
 
Предпазва ли от рак зеленият чай
 
Богатият на Епигалокатехин 3-галат (EGCG) зелен чай има канцерогенни свойства. Това съединение предизвиква раковите клетки да се самоунищожат, като в същото време предпазва съседните здрави тъкани.
 
EGCG и другите катехини в чая предотвратяват образуването на токсичните антиоксиданти, които стимулират развитието на ракови клетки, и препятстват образуването на кръвоносни съдове, които снабдяват туморите с кислород и хранителни вещества.
 
 
Многобройни изследвания с животни са доказали, че екстрактът от зелен чай има много добър профилактичен ефект срещу онкологични заболявания и успешно действа срещу развитието на тумори. За съжаление, такава висока концентрация на катехин е вредна за черния дроб на човека, предупреждават учените.
 
Pixabay 
 
Как се отразява чаят на нервите
 
Благодарение на съдържащия се в чая L-теанин, напитката има уникалното свойство едновременно да успокояа и да зарежда с енергия, да неутрализира стреса, без да предизвиква сънливост, а напротив – предизвиква повишаване на вниманието. Съединенията в L-теанина предизвикват невробиологични процеси, които завършват с производството на допамин - „хормона на удовлетворението“ и серотонин - „хормона на щастието“.
 
Изследване на японски невробиолози установило, че пиенето на 8 чаши зелен чай на ден може да доведе до сваляне на стреса и депресията и до повишаване на самооценката. Хората, учствали в експеримента, показали по-високи резултати на тестовете за концентрация и бързи реакции.
 
Има данни, че L-теанинът повишава качеството на съня и действа като успокоително средство.
 
Според китайски учени, продължителната консумация на зелен чай намалява риска от развитие на деменция и Алцхаймер. Хора, които поне веднъж на ден са пили по една чаша зелен чай, на 55-годишна възраст са се справили по-добре със задачи, изискващи запаметяване и обработка на информация, отколкото тези, които изобщо не са пили чай.
 
 
Кой живее по-дълго
 
Освен антиканцерогенните и психотропните си свойства, чаят притежава и множество други полезни качества. Той намалява риска от инсулти и остри сърдечно-съдови заболявания, помага срещу повишено кръвно налягане, намалява нивото на захар в кръвта и просто удължава човешкия живот. 
пожар
16:48 | 09 Август 2020 г.

Бушуват два големи пожара в Хасковско и Свиленград...

16:48 | 09 Август 2020 г.
Продължават да бушуват два големи пожара в Хасковско и Свиленградско. Двата пожара се сляха, след като по-рано днес огънят при село Лесов...
16:36 | 09 Август 2020 г.

Бебе и още 4-ма загинаха при мощна буря на гръцки ...

16:36 | 09 Август 2020 г.
Трима души - баба, дядо, и бебе и още двама загинаха вследствие на наводнения, причинени от проливни дъждове на гръцкия остров Евбея, пре...
16:32 | 09 Август 2020 г.

80 души гасят горски пожар на труднодостъпно място...

16:32 | 09 Август 2020 г.
Над 80 души - пожарникари и доброволци се опитват да угасят пожар, пламнал в покрайнините на Шумен по югоизточния склон на Шуменското пла...
16:26 | 09 Август 2020 г.

ЦСКА продаде Ангел Лясков

16:26 | 09 Август 2020 г.
ЦСКА продаде Ангел Лясков на Олимпия Любляна. Защитникът утре ще подпише своя контракт, но той вече е в столицата на Словения. Младежкият...
флаг
16:15 | 09 Август 2020 г.

Италия удължи карантината за идващи от България до...

16:15 | 09 Август 2020 г.
Италия запазва карантината за всички, които пристигат от България, до 7 септември.   Това се твърди в указ на италианския ка...
16:01 | 09 Август 2020 г.

Левски представи новата си екипировка

16:01 | 09 Август 2020 г.
Титулярният екип ще е в традиционно синьо с камуфлажни елементи, вторият ще бъде изцяло в черно, а третия в жълт цвят. На гърба на екипит...

гледай на живо

09.08.2020
 • в момента
  Документален филм на Канал 3
 • 18:00
  НОВИНИ Централна емисия
 • 18:45
  Бизнес новини
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия