Иван Гешев има много душмани, нужни са помагачи

Главният прокурор е запазил юношеския идеализъм като важна вътрешна опора

Иван Гешев акция Христо Ботев
Източник: БГНЕС

Всяка революция представлява насилствена смяна на собствеността и неизбежно е съпроводена с взрив на престъпна дейност, осъществявана с прякото и косвено участие на новопоявилата се политическа прослойка. Така е било след 9. 9. 1944 г., същото с обратен политически знак става и след 10. 11. 1989 г. Съдебната система и правоохранителните органи, в частност прокуратурата, активно и пасивно участват в
този многостранен процес поради интимната си свързаност с политиците, партиите, икономиката и администрациите, пише д-р Илия Илиев във в. "Труд".

 
През последните 30 години страната премина през поредица политически промени, повечето с разрушителни ефекти върху икономиката, културата и качеството на живот на населението. Различни магистрати изпращаше в кабинета на главния прокурор политолигархията, не са много професионалните и психологическите прилики между Иван Татарчев, Никола Филчев, Борис Велчев и Сотир Цацаров. Различен е и Иван
Гешев. Предстои му да ръководи институцията при други условия, възможности и обществени нагласи.

Още коментари ще намерите тук

Когато Гешев е кандидатствал за Висшия институт на МВР, в мотивацията на мнозинството младежи да го направят преобладава идеализмът. От по-изявените покъсно в различни области са Емил Кюлев, Богомил Бонев, Бойко Борисов, Младен Маринов. Службата в МВР тогава е силно идеологизирана, отделните направления са героизирани в романи и филми. От това поколение повечето искрено желаят да поемат по пътя на бащите си. Да рискуват и спасяват, да се борят срещу престъпници и врагове на родината. Да сложат пагона върху сакото или под него.
 
Макар през 80-те младежите вече да са потопени в двете социалистически правди – "малката и голямата". В почти всеки курсант от онзи период са наслоени и в някаква степен запазени романтика, идеализъм и родолюбие. И други нравствените опори, възпитани в здравото все още българско училище, по време на наборната войнишката служба. С достатъчно високо интелектуално ниво и психическа устойчивост, задължително проверявани в Института по психология на МВР.
 
Особено се гордее Гешев с прадядо си революционера поп Партений Гешев от разложкото село Годлево. Много поборници са родени в този край, оттам някъде е и Паисий Хилендарски. В кабинета му висят портретите на повечето националреволюционери. Дошло ли му е времето да оглави прокуратурата, подранил ли е или закъснял? Ние сме във времето и времето е в нас според Великия. В средите на действащите юристи и служители на МВР този типаж е рядкост, а сред политиците – екзотика.
 
Социалната революция след 1989 г. с много основания може да се нарече криминална. Което беше позор, стана слава. Престъпници станаха авторитети, а заслужили за държавата хора – подлежащи на лустрация. Първата вълна на цинизма тръгна от върха на БКП, на 30 декември 1989 г. прехвърли собствените си вини и отговорности върху силовите органи. Които доскоро наричаше "въоръжената част на партията".
 
Върху служителите на МВР години наред се изливаше помия от лъжи, клевети и омраза. Мразеха ги дори повечето от тези, които ускорено се превръщаха в жертви на престъпния свят и подкупни политици, готови на всичко в името на користни лични цели. Неразбиращи, че без системата за защита на обществения ред и национална сигурност остават пределно уязвими за унижения и грабеж. Безчестно, подло време.
 
Настъпи аномия – липса на законност. Морално-психическо състояние в обществото, характерно за периоди на големи социални кризи и преустройства. Хората загубиха доверие в обществените институции. Последва масово разочарование, професионална деградация, загуба на интерес при изпълняването на задълженията, недисциплинираност, корупция. Повсеместно, но особено ускорено в правоохранителните структури през 90-те години, когато над България тегнеше синьочервена "реформаторска" мъгла.
 
Курсантите като Гешев попадат в блатото на цинизма, появил се като механизъм за приспособяване към напълно различен обществен живот. Изискващ думи и действия различни от довчерашните принципи, ценности и идеали, често напълно противоположни. Формиран на границата на две обществени системи, Иван Гешев е запазил юношеския идеализъм като важна вътрешна опора. Усвоил е също правилата и маниерите, преподадени през циничното време. Не би се развил иначе кариерно, не би стигнал дори до подножието на сегашния си пост.
 
Отдавна в обществения живот е важно не само кой всъщност си, а и как изглеждаш. На публичната сцена Иван Гешев се появява с каскет, така внушава няколко от желателните за отбелязване свои публични образи. В плетен вид каскетът се появява през 1571 г. в Англия, с кралски указ става задължителен по празници за младежи от тогавашния елит. На мода е в университетите в Кеймбридж и Оксфорд, в Бръшлянената лига в САЩ. Предпочитан е от ловците. Детективите също са ловци, в разни филми Шерлок Холмс е с каскет.
 
И сред автомобилистите се среща – стискат волана, управляват. И за състезателност е белег, носят го футболисти, играчи в крикета и голфа. В метален вид се появява през 1915 г. във френската армия. Боецът слага каска (фр. casque – шлем), на фронта срещу състезател е в кариерата, като боец нанася и понася удари. Трениран ловец е в криминалната джунгла, навътре е в схемите по горните етажи на властта, добре се ориентира в различните елити.
 

В колегиална среда се е показал коректен, контактен, с отлично чувство за хумор, духовит шегаджия с искрен гръмогласен смях. Социално гъвкав и със силна интуиция, емпатичен и бързо мислещ, добър манипулатор, ориентиран да се възползва от слабите и силните страни на хората. Дозирано открит, умело прикрит и предпазлив с ясното съзнание, че около себе си среща читави и добронамерени хора, но по-често способни на всякакви мръсотии. Добре запознат с първия, втория и другите начини за успех в средата, в която у нас се живее, работи и прави кариера!
 
Сред страничните му интереси са историята, литературата, изкуството, езотериката. Много неща са му интересни, лесно се увлича, но не е склонен да се задълбочава, случва се и разсеяно да пропусне съществени детайли. Идеалист, доста години газил в блатото на цинизма. С професионална деформация, присъща на опитните следователи и прокурори. Изострен и точен нюх за ключовото и печелившето в даден проблем, ситуация или преписка, ентусиазирано преследващ очерталия се резултат. Недоверчив, със здрава захапка при всяка възможност за успех.
 
Душмани има доста. Загнездили са се сред естествените противници на прокурорите – адвокатите, срещат се и сред естествените оценяващи дейността им – съдиите. Само част са в двете гилдии, но пък много активна. Организирани са като групи за натиск както върху обществото, така върху политическата "класа", прокуратурата и служби в МВР. Зле прикриващи истинските си цели да се наложат като паралелна политическа и законодателна власт.
 
Както и да прокарват свои кадри на ръководни позиции в правосъдните и правоохранителните органи, в изпълнителната власт. Представляващи по същество трансмисии на външни сили за увреждане на интересите на българската държава и общество. По-видните фигури от тази пасмина са подбирани отвън, обучавани навън, финансирани и инструктирани пак оттам. Съществуващи единствено благодарение на външния натиск върху политиците и властите в България.
 
Силно различен от този соросоиден типаж е Иван Гешев, особено в морален и идеен аспект. Знае за немалко от задкулисните им схеми, много трудно ще могат да го изработват по конкретни казуси. Опасен е с многото предпоставки да изгради добро работно взаимодействие със следствието и органите на МВР, особено важни за досъдебното производство. Злобеят, защото идва навреме и е човек на място като главен прокурор. Главното е не толкова личността, а че с него прокуратурата изглежда става по-силна, по-активна, по-трудна за преодоляване.
 
Затова организираха и проведоха цяла серия мръснишки мероприятия преди избора на Гешев. Както можаха им съдействаха клиенти на прокуратурата, представящи се за негови и на правителството жертви. Напоследък пак го атакуват, но вече защото прокуратурата действа, в координация с МВР дава видими резултати. Смята да продължи по отношение на всички, които са нарушили закона.
 
"Дали става въпрос за милиардери, за лица на висши държавни длъжности или за социално слаби граждани, които убиват, грабят изнасилват… прокуратурата ще е безкомпромисна. Дали ще успеем, предстои да видим", казва Гешев. Ще наблюдават внимателно и гражданите. Срещу душманите обаче са му нужни и помагачи. Ветровете засега духат в гърба му. Всичко, каквото се случваше през последните години, все по-силно се ускорява и радикализира.

Етикети: Иван Гешев
12:48 | 10 Юли 2020 г.

Какъв тип майка сте според зодията?

12:48 | 10 Юли 2020 г.
Майката – Овен (21 март- 19 април)   Ако има зодиакален знак, роден, за да отгледа и възпита добре детето си, то...
Гостите на \
12:43 | 10 Юли 2020 г.

Отпускат 1,5 млн. лева за наемане на работа на хор...

12:43 | 10 Юли 2020 г.
1,5 млн. лева ще бъдат отпуснати за наемане на хора с увреждания. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, в о...
кукли
12:38 | 10 Юли 2020 г.

По време на изолацията: Учителка изплете кукла-дво...

12:38 | 10 Юли 2020 г.
Докато са извън училище, на учителите наистина им липсват учениците им, а вероятно и някои ученици милеят за училище и техните учители. ...
Централа на БСП
12:36 | 10 Юли 2020 г.

БСП внесе трети вот на недоверие срещу правителств...

12:36 | 10 Юли 2020 г.
БСП внесе трети вот на недоверие срещу правителството. Темата е допълнена и вече освен корупция се споменава и "ескалиране на напреж...
облак
12:35 | 10 Юли 2020 г.

Огромни сърца в небето над Стокхолм в памет на жер...

12:35 | 10 Юли 2020 г.
Огромни сърца, нарисувани с помощта на самолети, се появиха в небето над Стокхолм в памет на жертвите на Ковид-19, предаде АФП.  ...
12:30 | 10 Юли 2020 г.

ПГ на ГЕРБ настоява началникът на НСО незабавно да...

12:30 | 10 Юли 2020 г.
ПГ на ГЕРБ настоява началникът на НСО незабавно да подаде оставка. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на ...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 13:20
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа