Сблъсък пред парламента на Сърбия

От опозицията организираха протест, довел и до физическа саморазправа между народните представители

сръбски парламент, протест, Сърбия
Източник: БГНЕС

Председателят на опозиционната сръбска партия “Двери“ Бошко Обрадович заедно с няколко депутати и привърженици на партията блокираха стълбището пред входа на парламента, съобщи РТС. В един момент се стигна и до сблъсък между него и министъра на здравеопазването Златибор Лончар, дошъл за участие в парламентарната сесия.

Привържениците на Обрадович и “Двери“ издигнаха плакати с надписи “Долу правителството“, “Короната зависи ли от изборите“, “Не може Гергьовден, но избори може“, развяваха сръбски знамена и партийни символи и обвиниха президента, че е “предал Косово“.

Малко преди началото на парламентарната сесия протестиращите блокираха централното стълбище пред парламента, като не позволиха на депутатите да влязат в сградата.

Депутатът Марян Ристичевич беше притиснат от тълпата и остана без сако при опита си да се измъкне от нея.

Протестиращите освиркаха и радикалния лидер Воислав Шешел.

Тук може да откриете още новини от света!

Коалицията “За Кралство Сърбия“ обяви, че около двадесет привърженици на “Двери“, водени от Бошко Обрадович, са нападнали председателя на партията Жику Гойкович и поискаха отговорните за това да бъдат наказани.

Въпреки ексцесиите, парламентът на Сърбия започна да заседава, като в дневния ред са включени промени в закона за изборите и за здравеопазването.

В началото на парламентарната сесия председателят Мая Гойкович осъди действията на Бошко Обрадович и неговите привърженици.

Президентът на Сърбия Александър Вучич призова всички политици и граждани да осъдят категорично инцидента, който определи като “фашистка диващина на Бошко Обрадович и “Алианс за Сърбия“.

Министърът на здравеопазването Златибор Лончар заяви, че е виждал подобни сцени “само във филми за фашистка Германия и усташка Хърватия“ и попита - какво ще се случи, ако “хора като този дойдат на власт“.

Той обеща на гражданите, че няма да позволи да бъдат застрашени.

Самият Бошко Обрадович нарече инцидента “въстание срещу правителството“.

След предизвиканите от него и симпатизантите му безредици пред парламента той призова гражданите в Сърбия да се съберат на протест в своите градове в събота от 19:00 часа.

Пред телевизионните камери разкъса фалшиви банкноти от 100 евро, като обясни, че той и заместниците му не са за продан.

Лидерът на “Двери“ заяви, че правителството осъществява “държавен преврат“, като в потвърждение на тезата си посочи предстоящите промени в два закона за изборите 45 дни преди тяхното провеждане.

Припомняме, че по-рано председателят на Социалдемократическата партия и бивш сръбски президент Борис Тадич призова сръбската опозиция да се обедини, обвинявайки сегашния президент Александър Вучич в създаване на разделения и опасна ситуация в обществото, водещи до по-сериозни конфликти.

В телевизионно интервю той заяви, че Вучич управлява с помощта на "кланове и формации" и че "много от тях са чисти престъпници и главорези", организирани като групи по интереси.

Тадич призова за единство на опозиционните партии, като посочи, че въпреки, че част от опозицията обявява бойкот, той ще отиде до урните, ще постигне резултати, като влезе в парламента, ще заеме места, след което веднага ще обяви бойкот на парламента и ще продължи с “активен бойкот на кампаниите на управляващия режим".

Наводнение в Судан
21:51 | 27 Октомври 2020 г.

Наводнения поставят в риск живота на 800 000 души ...

21:51 | 27 Октомври 2020 г.
Много райони са наводнени от юли, нивата на реките все още се повишават, което влошава кризата, алармираха от „Лекари без граници&r...
коронавирус
21:36 | 27 Октомври 2020 г.

Гърция: 1259 случая на коронавирус, 12 смъртни слу...

21:36 | 27 Октомври 2020 г.
Днес здравните власти в Гърция съобщиха за нов антирекорд в новозаразените от коронавирус и смъртните случаи в рамките на 24 часа. Досега...
21:13 | 27 Октомври 2020 г.

Българи внасят петиция срещу еднократната пластмас...

21:13 | 27 Октомври 2020 г.
На 28 октомври в Министерство на околната среда и водите ще бъде внесена петиция, подкрепена от над 19 хиляди българи. С нея те изискват ...
Медиците на първа линия призовават „да си помогнем взаимно“
21:10 | 27 Октомври 2020 г.

Големите болници у нас с инициатива: „Да си помогн...

21:10 | 27 Октомври 2020 г.
Всеки следващ ден от пандемията затяга още повече примката около здравната система у нас и макар привидно всичко да изглежда наред, болни...
Раух Ахундов и полк. Христо Христов
21:00 | 27 Октомври 2020 г.

Какво породи конфликта в Нагорни Карабах? (ВИДЕО)

21:00 | 27 Октомври 2020 г.
Войната в Нагорни Карабах продължава по все същия жесток начин през изминалите месеци, за да можем днес да говорим за над 5 хил. смъртни ...
20:51 | 27 Октомври 2020 г.

Проф. Ангелов: Имаме дифузно разпространение на CO...

20:51 | 27 Октомври 2020 г.
Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде нова заповед днес, с която затваря университетите и училищата в гимназиален курс, с коет...

гледай на живо

27.10.2020
  • в момента
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева