Сергей Станишев: България очевидно се справя добре в тази криза от медицинска гледна точка (ВИДЕО)

БСП няма да стигне доникъде, ако продължи отстрелването на хора и на генерации, заяви президентът на ПЕС в "Офанзива с Любо Огнянов"

Източник: Канал 3

 

Корнелия Нинова имаше силен старт на мандата, не може да се отрече, постигна убедителна победа на президентските избори. Но, за съжаление, последваха 3 загуби, които не бяха предопределени, а всяка се дължи на конкретни грешки. Такава оценка направи на председателството на Корнелия Нинова президентът на ПЕС и бивш премиер на България и бивш лидер на БСП Сергей Станишев в "Офанзива с Любо Огнянов“.

"Но ако не си направиш нужния анализ, пак ще настъпваш същата кирка и тя ще те удря. За мен още един момент е много ключов: който и да е следващият председател, той ще е успешен, само ако успее да обедини БСП. Ако продължи това отстрелване последователно на хора и дори на генерации, доникъде няма да стигнем“, предупреди Станишев.

Той алармира за отписването на реално съществуващи социалисти от списъците за предстоящите избори в БСП. „Още едно притеснение имам: чувам не от едно място, че комисията за партийния избор надхвърля своите правомощия и не само на едно място“, каза Станишев. „Има сигнали, че отписват реално съществуващи социалисти от списъците - нямало им телефоните. Ако това е вярно - има не един сигнал, това трябва да се спре и да се потърси отговорност на тази комисия“, призова бившият лидер на БСП.

"Затова НС на БСП трябва да направи политическа оценка на партията и да направи нова хронограма – първо да се създадват нормални условия половината непроведени конференции (за партийния избор) да се проведат спокойно, да изберат ново ръководство и делегати на конгреса. И след това и останалите части на кампанията“, пожела той.

Още интервюта и коментари ще намерите тук

Запитан от водещия Любо Огнянов кой между Корнелия Нинова и Кирил Добрев има по-големи качества за председател, Сергей Станишев отговори: "Първо, в БСП няма безалтернативни личности, защото сме колективна, демократична партия, за мен ключовото е всеки кандидат да представи ясна визия за политиката, за мястото на БСП.
 
Аз лично ще определям моя избор на базата на какво ще кажат, какво поведение ще имат и кой ще покаже способност да обединява БСП. Убеден съм, че хората ще си направят изводите и избора на базата на това“, продължи Станишев.
 
По неговата преценка в условията на извънредното положение заради пандемията COVID-19 БСП е имала и правилни, и грешни ходове.
 
"Ролята на опозицията в подобна криза е много деликатна, хората очакват политиците да се разберат да гарантират тяхната сигурност. БСП имаше правилни ходове – приемането на мерките и на извънредното положение в началото.
 
Грешка беше недомисленият закон по отношение на спекулата, който щеше да породи дефицит, президентът правилно наложи вето на текстове, в това число и на този. Имаше залитания и на управляваъщите, че щели да използват армията и т. н.
 
В такава криза от медицинска гледна точка България очевидно се справя добре, и на това се дължи, според мен, високият рейтинг на властта. Но бих я призовал да не се главозамайва, ще излизат на преден план социалните и икономически проблеми и тук е ролята на БСП като градивна опозиция, за предприемане на ефективни икономически мерки.
 
Всички искат да видят национален, държавен план за подпомагане на бизнеса, тук е ролята на БСП да покаже, че може да е полезна", изтъкна Сергей Станишев.
 
Сергей Станишев изрази мнение, че за подпомагането на всички страни от ЕС за излизане от кризата с коронавируса, ще са нужни 1-1,5 трилиона евро.

"Към момента са достъпни към 2,7 милиарда лева за България, но и това няма да е достатъчно, затова като (европейски) социалисти работим в тази насока.

В историята всичко е възможно, има всякакви сценарии, но аз съм оптимист, може би защото съм социалист по убеждение“, каза лидерът на ПЕС.

"Кризата въздейства асиметрично на различните икономики, само мащабно наливане в мащаб трилион-трилион и половина евро да изведе от тази криза европейските страни. Тази криза носи много повече рискове, защото има още много неизвестни: дали няма да има нов пик, дали няма да има нови блокади.

Преди малко видяхме обръщенията на премиерите на страните от ЕС - те говорят на различни езици, в различен контекст, но говорят, че ЕС е нещо повече от общ пазар. Без съмнение тази криза е сериозно изпитание пред ЕС. Има два момента дали той ще излезе подсилен или отслабен: първият елемент е скоростта на прилагането на общ антикризисен план, вторият фактор е мащабът на този план.

Направени са немалко неща, но не достатъчно. Направени са досега стъпки като този пакет от 540 милиарда евро, който е добра стъпка в правилна посока, в това число и немалко средства за България. Не знаем доколко те ще се използват прозрачно и ефективно за българската икономика.

Какво каза още Сергей Станишев в "Офанзива с Любо Огнянов" за Деня на Европа и Деня на победата, за антибългарската реторика в Северна Македония и за македонския език, за Зоран Заев и Алексис Ципрас, и за президента Румен Радев - във видеото: 

Бесило
12:40 | 04 Юли 2020 г.

Бивш военен се обеси в Карлово

12:40 | 04 Юли 2020 г.
46-годишен мъж от Карлово сложи край на живота си след тригодишна депресия, съобщава вестник „Марица“. Мъжът се обесил в ...
Лувър
12:12 | 04 Юли 2020 г.

Лувърът отваря врати за посетители

12:12 | 04 Юли 2020 г.
Лувърът в Париж, най-посещаваният в света музей и дом на Мона Лиза, отваря врати в понеделник, но с коронавирусни ограничения и части от ...
Подготвят среща Борисов - Тръмп през 2019 година
12:07 | 04 Юли 2020 г.

Борисов поздрави Доналд Тръмп за Деня на независим...

12:07 | 04 Юли 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп по случай Ден...
Иззета информация от обиските срещу приближени на Васил Божков 1
11:37 | 04 Юли 2020 г.

При акцията срещу приближени на Божков са намерени...

11:37 | 04 Юли 2020 г.
В хода на проведените на 03.07.2020 г. действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с дос...
Бойко Борисов
11:28 | 04 Юли 2020 г.

Борисов присъства на връчването на бойното знаме н...

11:28 | 04 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов е на обиколка в Пловдив, научихме от профила в социалните мрежи на министър-председателя. В момента премиерът...
Парайзе плац
11:10 | 04 Юли 2020 г.

Хубертус Хайл: Позор е, че в Германия хора от Бълг...

11:10 | 04 Юли 2020 г.
„Позор е, че в това богато общество хора от България и Румъния стават жертва на експлоатация", заяви германският министър на т...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 13:15
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини