Андреас Бейкос: ЕИБ предоставя 40 млрд. за мед. оборудване, 10 млрд. за малките и средни предприятия, 5 млрд. за мед. технологии (ВИДЕО)

От първостепенно значение е ролята на ЕИБ да осигури икономически растеж въпреки коронавируса, смята ръководителя на българския офис на ЕИБ

Андреас Бейкос
Източник: Канал 3

Интервю на Илиана Беновска с ръководителя на българския офис на ЕИБ Андреас Бейкос, излъчено в предаването "Беновска пита" по Канал 3 и Радио К2 на 10 май 2020 г.
 
Илиана Беновска: И с огромно удоволствие казвам добре дошъл в ефира на "Беновска пита'' по Канал 3 и Радио К2 на г-н Бейкос, имаме интернет връзка поради обстоятелствата, свързани със спазването на социална дистанция. Здравейте!
 
Андреас Бейкос: Добър вечер на всички, удоволствие е да бъда във вашата компания!
 
Илиана Беновска: Благодаря Ви за това интервю! Моят първи въпрос е какви са приоритетите и дейностите на групата на ЕИБ в България и главно резултатите за 2019 г.?
 
Андреас Бейкос: Активни сме в България от 90-те години на миналия век. 5,5 милиарда евро имаме разпределени за публичния и частния сектор в България, от които сме изплатили почти 3,11 милиарда. Групата ЕИБ, състояща се от банката и инвестиционният фонд през 2019 г. имаме обем от 360 милиона евро под формата на инвестиции.
 
 
Благодарение на Европейския фонд за стратегически инвестиции, т.нар. План „Юнкер“ от 2015 г. имахме възможност да инвестираме 2,7 милиарда евро в България за модернизация на страната благодарение на този инструмент. Сега конкретно по отношение на заемите, които сме подписали с клиенти имаме сключен договор за кредит с КЦМ, фирма за производство на олово и цинк в Пловдив за 65 милиона, за финансиране на модернизация, за по-ефективно използване на ресурсите, и за по-малко въздействие върху околната среда.
 
Другата инвестиция, предоставена от нас, е за една софтуерна компания „Global Technology Company“, която помага бизнесите да се дигитализират. Тази фирма работи в целия свят и по-специално в Африка. По отношение на инвестициите в публичния сектор трябва да кажа, много е важно, имаме договор за газовия интерконектор между България и Гърция, 110 милиона стратегическа инвестиция за диверсифициране енергийната осигуреност на България.
 
Илиана Беновска: Г-н Бейкос, какви ключови изисквания трябва да притежават тези юридически лица, били те частни или държавни, за да могат да бъдат финансирани от ЕИБ?
 
Андреас Бейкос: Фирми както от държавния, така и от частния сектор имат право да се обръщат към нас за финансиране. Работим и с малки, средни и микрофирми, но чрез банковия сектор. Където е възможно финансираме и публично-частни партньорства чрез тях. Фирмите, които се обръщат към нас, ние сме институция с рейтинг ААА и имаме много стабилен баланс. Фирмите, които кандидатстват, трябва да имат много силен бизнес модел, много добър балансов отчет и много добър опит на пазара, на който работят.
 
Трябва да ни покажат, че могат да управляват проекти, включително разработването, изпълнението и мониторинга на резултатите от проектите, защото нашата банка изисква проектите, които финансираме да бъдат жизнеспособни технически, икономически и да не увреждат околната среда. Както можете да си представите нашите проекти се проверяват много внимателно и банката ни има експерти, които са свързани с финансовата, техническата, специализираната част, тоест на най-високо ниво трябва да се изготвят проектите, с които се кандидатства.
 
Сега въпросът е, че има фирми, които не могат да направят това и затова банката предлага техническо съдействие, техническа помощ. Можем да съдействаме на тези фирми, да проучим съответните обстоятелства и да подпомогнем изготвянето на проекта – за да могат сами да изготвят проекта. Тази техническа помощ е безплатна за държавния сектор и за малките и средни предприятия.
 
Илиана Беновска: Г-н Бейкос, не само за България - но Вие отговаряте за България, доскоро отговаряхте и за Западните Балкани. От 2017 г., когато е открит софийският офис на ЕИБ, има надежда в българския малък и среден бизнес, и в стартъпите, че могат да получат финансиране от ЕИБ.
 
Андреас Бейкос: Да, една от основните ни дейности са малките и средни предприятия. По два пътя им помагаме, едното е финансиране, самата банка дава средства съответно на търговските банки и те трябва да имат възможност да насърчават и да правят промоции, за да могат те да предоставят тези средства на малките и средни предприятия. Това е директната връзка, която имат малките и средни предприятия с нас.
 
Европейският инвестиционен фонд, нашата сестринска фирма, през този фонд минават парите за малките и средния предприятия чрез банковия сектор. Това, което е важно, е, че сме партньори с Европейската комисия и можем да предоставим много финансови инструменти в грижа за различни сектори, особено сектора на малките и средни предприятия, подпомагаме иновации, енергийна ефективност, действия за подобряване и опазване на климата. Така че имаме различни мандати, които получаваме от ЕК като приоритети. Целта е да подпомогнем малките фирми с такова финансиране.
 
Илиана Беновска: Уважаеми г-н Бейкос, стигнахме естествено до въпроса, който е най-важен за света, пък и за Европа в този момент, а той е, именно: Какъв инвестиционен отговор ще даде Европа на кризата по време и след COVID-19 и как ЕИБ, директно за България, във вашия офис ще подпомогне и усилията на българския Министерски съвет?
 
Андреас Бейкос:Да, кризата, в която сме в момента, е без прецедент, поради безпрецедентността на мерките. От първостепенно значение е ролята на ЕИБ да осигури икономически растеж въпреки коронавируса. През март изготвихме един пакет по наша инициатива от 40 милиарда за спешна помощ за държавите членки за медицинско оборудване и за насърчаване на производствената дейност. 
 
Този пакет ще премости онези спешни краткосрочни финансови нужди към момента на малките предприятия по три начина. Имаме един път гаранционна схема през банките през ЕИФ за 20 милиарда. Друга възможност е подпомагане на ликвидността на банките, за да се осигури допълнителен оборотен капитал на малките и средни предприятия за 10 милиарда. И имаме програма за подпомагане активите на банките при рисковите портфейли за МСП, като там имаме още 10 милиарда за подпомагане.
 
Банката е одобрила 5 милиарда ново финансиране за медицински технологии, за създаване на работни места. Това е част от реакцията ни за спешна помощ във връзка с коронавируса. Включва 3 милиарда са заделени за фирмите в Италия и Испания, които както знаете пострадаха най-много от коронавируса. Това, което е важно за България е, че вече предоставихме 300 милиона евро за непосредствените разходи в областта на здравния сектор и това е непосредствена помощ на банката за правителството на България.
 
Обсъждаме подкрепата си за правителството да укрепи определени активи в здравния сектор. В банковата сфера две местни банки се обърнаха към нас за определяне на финансиране на малки и средни предприятия, които са за незабавни кредитни линии за тях, за да осигури ежедневното им оцеляване.
 
Илиана Беновска: Може ли да кажете кои са тези банки?
 
Андреас Бейкос: За съжаление не бих могъл, защото все още сме в процес на преговори.
 
Илиана Беновска: Кога ще приключат тези преговори?
 
Андреас Бейкос: Надяваме се във второто полугодие, към края на годината да бъдат финализирани. Вероятно веднага след лятото.
 
Илиана Беновска: Няма ли да е много късно?
 
Андреас Бейкос: Не мисля, защото тези инструменти могат да се използват със задна дата, така че можем да финансираме проекти със задна дата до 6 месеца назад.
 
Илиана Беновска: Тоест, проекти, които вече са започнали, вие можете да покриете техните разходи?
 
Андреас Бейкос: Правилно, това е наша нормална политика - проекти, които са започнали, може 6 месеца преди да се получат парите, да бъдат финансирани тези проекти от нас.
 
Илиана Беновска: Не ви разбрах. Да Ви питам много ясно.
 
Андреас Бейкос: Ще се опитам по-образно да Ви го обясня, да речем подписваме на 1-ви септември, но всеки проект, който е започнал преди 1-ви септември, до 6 месеца назад може да бъде включен в тази кредитна линия.
 
Илиана Беновска: Разбрах Ви. Може ли в заключение да кажете колко пряко може българският предприемач да осъществи връзка с българския офис на ЕИБ?
 
Андреас Бейкос: Разбира се, ние сме местен офис, отворени сме именно за българския пазар. Всеки, който се интересува от нещо, свързано с нас, може да се обади или да изпрати имейл. Ние сме на първата линия за нашите клиенти.
 
Илиана Беновска: Изключително много Ви благодаря за това интервю и Ви желая добро здраве и да Ви видим и на живо в студиото!
 
Андреас Бейкос: Много Ви благодаря за тази възможност, очаквам с нетърпение да се върна в София! Надявам се да се върнем към нормалния ход на живота и да се виждаме!
 
Илиана Беновска: Дано да е така, желая Ви го от все сърце! Благодаря Ви още веднъж за това интервю!
 
Андреас Бейкос: Благодаря Ви и аз!

Георги Братоев
18:51 | 07 Юли 2020 г.

Георги Братоев: Присъствието на повече млади момче...

18:51 | 07 Юли 2020 г.
Присъствието на повече млади момчета е стимул за по-възрастните. Това заяви волейболният национал Георги Братоев преди днешната открита з...
Жаир Болсонаро
18:37 | 07 Юли 2020 г.

Бразилският президент официално с коронавирус

18:37 | 07 Юли 2020 г.
Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че тестът му за коронавирус е с положителен резултат, съобщи „Глобо“. 65-годи...
Луиджи ди Майо, Серджо Матарела и Румен Радев
18:33 | 07 Юли 2020 г.

Радев: България и Италия споделят приятелство, кое...

18:33 | 07 Юли 2020 г.
България и Италия споделят приятелство, което се доказа в условията на криза и борбата с разпространението на коронавируса в Европа. Това...
Луиджи ди Майо и Бойко Борисов
18:29 | 07 Юли 2020 г.

Майо към Борисов: България се справи много добре с...

18:29 | 07 Юли 2020 г.
„Искам да ви поздравя за това как се справихте с кризата, следихме през цялото време – много добре. В началото ние имахме теж...
Влакова линия
18:25 | 07 Юли 2020 г.

Трима загинали и 20 ранени при челен сблъсък на вл...

18:25 | 07 Юли 2020 г.
Най-малко трима души загинаха, а десетки бяха ранени, след като два пътнически влака се сблъскаха челно в Чехия, съобщи местната телевизи...
Лаборатория
18:21 | 07 Юли 2020 г.

Испания разработи тест за антитела към коронавирус...

18:21 | 07 Юли 2020 г.
Група изследователи от испанския Висш съвет за научни изследвания (CSIC) са разработили тест за антитела, който позволява с 98% точност д...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива